AIK haalt Malmö onderuit

viki meeuwis

Zaterdag werd in de Zweedse Allsvenskan de negentiende speeldag geopend. Daarin stond onder andere een Stockholm derby op het programma. IF Brommapojkarna nam het op tegen Hammarby. De bezoekers als drie wedstrijden zonder winst en geen enkele uitzege dit seizoen achter de rug maar na deze match leek het of de negatieve trend verbroken was. Bij de pauze stonden de bezoekers al 2-0 voor. Al in de tiende minuut kreeg Hammarby een goede kans via Paulinho, hij verkoos ten onrechte om zelf op doel te spelen in plaats van de bal af te leggen voor Petter Andersson. Rond het half uur kwamen er een paar moeilijke momenten voor de keeper van de thuisploeg, Mattias Apser, tot het teveel werd. Erkan Zengin kon vanop korte afstand een schot op doel richten maar het schot was onzuiver en Asper kon redding brengen. Sebastian Castro-Tello kon de bal met een volley in doel werken. In de 31e minuut kon Paulinho de bal naar Zengin passen die prompt de 2-0 voor Hammarby binnenschoot. Paulinho kwam in de 80e minuut nog dichtbij een doelpunt maar de bal eindigde op de paal.

IF Brommapojkarna - Hammarby IF: 0-2
Doelpunten: 1-0 Sebastian Castro-Tello (’26), 2-0 Erkan Zengin (’31)
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 6522

De tweede wedstrijd van zaterdag was die tussen Elfsborg en Helsingborg. Die match eindigde op een doelpuntenloos gelijkspel waarin verschillende doelkansen kwamen en een strafschop die het nodige commentaar uitlokte. Beide ploegen speelden offensief en gingen meermeels in duel. Helsingborg domineerde de eerste helft waarin het overwicht had op het middenveld mede dankzij Skulason en Dahl. De thuisploeg was dan weer de betere ploeg in de tweede helft. Kansen waren er voor Berglund, Karlsson en Svensson maar geen van allen slaagde erin om de bal in het doel te krijgen. Bij Helsingborg was het Razak Omotoyossi die voor het meeste doelgevaar zorgde, bij zijn beste kans eindigde de bal echter op de paal. Bij Elfsborg was het Denni Avdic die vier minuten voor tijd een kans kreeg maar de bal kwam op de dwarslat terecht.

Elfsborg – Helsingborg: 0-0
Gele kaarten: IFE: Mobaeck HIF: Omotoyossi, Tamboura
Scheidsrechter Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 12 388

Zondag werden er ook twee wedstrijden afgewerkt. Trelleborg ontving die andere degradatiekandidaat Örebro. Het werd geen al te fraaie voorstelling en de 0-0 weerspiegelde het gehalte van de wedstrijd. De thuisploeg kwam het dichtst bij de zege maar de scherpte voor doel ontbrak. Dit gelijkspel is voor geen van beide ploegen een goede zaak want beiden verkeren nog in degradatiegevaar.

Trelleborg - Örebro: 0-0
Gele kaarten: TFF: Mensah. ÖSK: Frempong, Nordback
Scheidsrechter: Michael Lerjéus
Toeschouwers
: 2 201

AIK speelde goed tegen Malmö. Al in de zesde minuut viel het eerste doelpunt. Een mooie kruisbal van Daniel Tjernström kwam bij Kenny Pavey terecht op rechts. Pavey wist de bal naar Figuereido te passen die de bal in doel werkte. Drie minuten later kwam Toivonen dicht bij de gelijkmaker maar de verdediging van AIK kon de bal wegwerken. AIK ging in de tegenaanval. Figuereido kon de Pavey bedienen die de bal hard in doel schoot. In de elfde minuut stond AIK al 2-0 voor. Diezelfde Pavey kwam nog dichtbij een tweede doelpunt toen Dulee Johnson op het half uur een schot op doel probeerde. Pavey probeerde de bal in de rebound alsnog tegen het net te krijgen maar de bal ging hoog over. De Engelsman wist minuten later een de bal via een corner op de paal te schieten. Malmö had moeite met AIK. Jon-Inge Høiland wist geen raad met de druk die Daniel Tjernström oplegde. Middenvelders Dixon en Andersson hadden hun handen vol met het neutraliseren van Obolo en Figuereido. Rechtsback Vinzents moest met Pavey afrekenen. De eerste helft eindigde met een incident dat zowel Dixon en Johnson een gele kaart opleverde.

Na de rust probeerde Malmö het spelbeeld te veranderen. In de 65e minuut kreeg Figuereido de bal net voor het strafschopgebied en zette zich schrap voor de tegenaanval die nooit kwam. In plaats daarvan schoot hij de bal richting doel, tegen de netten waarbij de verrassing bij keeper Sandqvist zo groot was dat hij eerst niet leek te beseffen dat de bal in doel gegaan was. In de 89e minuut wist Malmö een doelpunt te versieren via Toivonen maar meer dan een eerredder was het niet.
AIK – Malmö: FF 3-1Doelpunten: 1-0 Wilton Figueiredo (’6), 2-0 Kenny Pavey (’11), 3-0 Wilton Figueiredo (’65), 3-1 Ola Toivonen (’89)
Gele kaarten: AIK: Carlsson, Johnson, MFF: Dixon, Järdler, Johansson
Scheidsrechter: Markus Strömbergsson
Toeschouwers: 23 212

Vanavond staan de wedstrijden tussen Gais en Gefle IF en Djurgården – Kalmar FF op het programma. Daarvan krijgt u morgen het verslag.