Column België heeft voeling met Europa verloren

Jimmy Wouters
| 0 reacties
België heeft voeling met Europa verloren
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het debacle van het Belgische voetbal zet zich nu ook op clubniveau door. Niet alleen de Rode Duivels komen internationaal te kort, ook onze clubs lijken de voeling met de Europese subtop te zijn verloren.

Intern rommelt het langs alle kanten. De top van het Belgische voetbal, de KBVB, lijkt te zijn gebouwd op losse funderingen. De klucht van de laatste weken omtrent tweede en derde klasse heeft al ruimschoots bewezen dat onze beleidsvoerders totaal geen voeling meer hebben met het hedendaagse spel.

Met de Rode Duivels gaat het ook week na week achteruit. Hoe is het anders mogelijk dat er een 0-2 voorsprong teniet wordt gedaan door een voetbaldwerg als Kazachstan. In ver vervlogen tijden walste de nationale ploeg over dergelijke tegenstanders, maar momenteel slagen we er maar met moeite in op punten te nemen tegen voetbalgrootheden als Kazachstan en Armenië. Het ziet er dan ook niet naar uit dat de Rode Duivels zich snel zullen kwalificeren voor een groot tornooi.

De Belgische ziekte lijkt nu ook onze voetbalclubs te hebben besmet. Sarajevo knikkerde in de tweede voorronde van de Champions League Racing Genk al uit Europa. Anderlecht daarentegen deed het niet veel beter. In een dubbele confrontatie met Fenerbahce lieten de Turken zien hoe voetbal op internationaal vlak dient gespeeld te worden en verwees Anderlecht zo naar de tweede klasse van Europa.

Die tweede klasse werd donderdagavond op gang getrapt. Wat verwacht werd kwam ook uit: het Belgische voetbal lijkt de voeling met Europa te zijn verloren. Standard botse in Sint-Petersburg op een tegenstander die veel efficiënter was. De club voetbalde mee, maar de Russen waren in de zestien veel sterker dan de Luikenaars.

Ook Anderlecht stelde teleur. De ploeg domineerde wel, maar speelde veel te traag om Wenen te ontmantelen. Als je dinsdag en woensdagavond naar de Champions League kijkt, dan zie je dat Anderlecht er eigenlijk niets te zoeken heeft. Het internationale voetbal gaat namelijk veel te snel voor een Belgische club.

Enig lichtpuntje was Club Brugge. Bij het Noorse Brann Bergen gingen de Bruggelingen fraai met 0-1 winnen en zorgen ze op die manier voor een sprankeltje licht in de donkere Belgische tunnel. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties