VÃ¥lerenga doet Odd verder wegzakken

viki meeuwis

Zaterdag werd de eerste wedstrijd van de 22e speeldag in de Tippeligaen. Viking nam het thuis op tegen Strømsgodset. Viking won die wedstrijd makkelijk. Drie doelpunten binnen 35 minuten waren voldoende om de zege veilig te stellen. Viking zette van het begin een hoog tempo in en was duidelijk in een winning mood. Børre Steenslid kon na vijf minuten de score openen na een goede pass van Allan Gaarde.

Op het kwartier gaf Gaarde een goede pass Alexander Ødegaard die zich voorbij de verdediging dribbelde en de 2-0 binnenwerkte. Het was ook Ødegaard die de 3-0 binnenwerkte, iets na het half uur. Met deze zege blijft Viking in de running voor de titel. Voor Godset is dit het vierde verlies op rij en moet de ploeg zich dringend herpakken willen ze niet in de degradatiezone komen te zitten.

De rest van de wedstrijden werden op zondag afgewerkt.
Vålerenga trok naar Skien waar het Odd Grenland partij gaf. Voor Ove Flindt-Bjerg was het de eerste wedstrijd nadat het bestuur het trainersduo Sandstø/Larsen had laten gaan. Hij had zich wellicht een betere start voorgesteld. Al na vijf minuten liep het mis voor Odd Grenland. André Muri, op leenbasis bij Odd Grenland, deed zijn voormalige ploegmakkers een plezier door de bal in eigen doel te werken. Hij werd door Gunnar Heidar Thorvaldsson onder druk gezet toen hij de bal in corner wou werken maar schoot de bal dus in eigen doel. Nog voor het kwartier om was stond het al 0-2 voor de bezoekers. Fredheim Holm speelde de bal naar Bojan Zajic die een middenvelder voorbij ging en de bal vanop veertien meter hard in doel schoot.

Na de rust duurde het niet lang vooraleer de 0-3 viel. Vålerenga speelde de bal makkelijk voorbij de slapende defensie van Odd. Morten Berre zette koers richting doel en kon de bal makkelijk voorbij Rune Jarstein in de goal werken. Flindt-Bjerg besloot om in te grijpen en voerde enkele veranderingen door. Zo zette hij Espen Ruud centraal op het middenveld waar hij als spelverdeler dienst kon doen. Tien minuten voor tijd leverde dat resultaat op toen Espen Ruud kon scoren na een corner. Toen was het eigenlijk al te laat. Invaller Jørgen Jalland kon voor de afsluiter zorgen vanop zestien meter en werd het 1-5. Vålerenga won al bij al makkelijk van Odd. De club uit Oslo staat nu op een vijfde plaats. Odd Grenland daarentegen staat met achttien punten voorlaatste. Het heeft de laatste zes wedstrijden al twintig doelpunten moeten slikken.

De strijd tussen Aalesund en Tromsø eindigde in een 2-3 overwinning voor de bezoekers. De man van de match was zonder twijfel Sigurd Rushfeldt. De spits was bij zowat elke actie betrokken. Hij had een aandeel in de twee eerste doelpunten en zorgde zelf voor de derde goal. Tromsø ging na vijf minuten al aan de leiding. Rushfeldt zorgde voor een perfecte pass waarna Moldskred de bal kon binnenwerken. Rond de twintigste minuut kon Joakim Austnes een kopbal van Tor Hogne Aarøy meenemen richting de zestien meter waar hij de bal goed aflegde voor Jeffrey Aubynn.

Na de rust was het weer Aubynn die Aalesund op voorsprong bracht via een penatly nadat Douglas Sequeira Austnes had neergehaald. Tromsø was niet gekomen om te verliezen en in de 65e minuut kon Lars Ivers Strand de gelijkmaker binnen werken. Tien minuten voor het eindsignaal kon Rushfeldt de verdediging verschalken en de bal achter keeper Adin Brown tegen de netten knallen.

Fredrikstad nam het thuis op tegen landskampioen Rosenborg en won thuis met 4-3. Al in de twintigste second kreeg de thuisploeg een vrije trap op een gevaarlijke plaats, rond het zestien meter gebied. Fredrikstad was de betere ploeg in alle fases van de wedstrijd en liet Rosenborg gedurende zestig minuten alle hoeken van het veld zien. Fredrikstad was agressiever en actiever. Het was vooral Ardian Gashi die zich liet opmerken in deze wedstrijd. Gashi toonde een goede inzet, spoorde zijn teammaats aan en scoorde zelf de eerste goal. Johansson kreeg de bal te pakken waarna hij richting doel de bal meenam. Voor de zestien schoot hij op doel maar Hirschfeld was sneller. In de rebound lukte het Gashi alsnog om de bal binnen te werken. In de laatste minuut van de eerste helft kreeg Gashi de bal op de eigen helft toegespeeld. Hij zette twee verdedigers in de wind en zette koers richting het doel van Rosenborg, achterna gezeten door Vidar Riseth. Hij schoot de bal knalhard richting doel, een actie waar keeper Lars Hirschfeld niks kon tegen beginnen. Het spitsenduo Tarik Elyounoussi en Gardar Johansson pikten elk hun doelpuntje mee voor Fredrikstad.
Rosenborg maakte een opmerkelijk tamme indruk en leek grote delen van de wedstrijd totaal niet geïnteresseerd in de match. Daar komt nog eens bij dat ze verschillende speler domme individuele fouten maakten wat hen uiteindelijk te duur kwam te staan. De enige speler die een frissere indruk maakte was Steffen Iversen die drie keer wist te scoren. De eerste keer in de eerste helft vanop 25 meter recht in de kruising. De tweede keer na de rust via penalty nadat Wehrman Troaré had neergehaald. De laatste goal van Iversen kwam er in de toegevoegde tijd. Koné met een schot dat in het aangezicht van Shabani terecht kwam. Koné nog een keer maar dit keer kwam de bal op de dwarslat terecht. Iversen kon in de rebound de bal wel in doel koppen.

Lyn ontving Stabæk in het Ullevaal Stadion. Als Stabæk in de race wou blijven om de titel moest het winnen. Het was echter de thuisploeg die met een 3-1 stand de drie punten thuis hield. Het was vooral Veigar Pall Gunnarsson die geen goede dag had en gedurende de hele match onzichtbaar was. Bij de rust stond het al 2-0 voor Lyn via doelpunten van Tommy Berntsen en Espen Hoff.

Na de rust leek het of Lyn tevreden was met de 2-0 voorsprong terwijl Stabæk weini of geen kansen kon versieren. Tien minuten voor tijd kwam de kentering. Daniel Nannskog stuurde de bal, na een pass van Holmvik, achter Eddie Gustafsson in doel. Een minuuut later sloeg Lyn terug toen invaller Knudsen een pass van Hoff binnenwerkte. Stabæk kreeg nog een cadeautje van Sigurdsson de bal in eigen doel werkte.

Vanavond wordt de laatste wedstrijd gespeeld, die tussen Sandefjord en Start.