AIK mag titel vergeten

viki meeuwis

Vandaag stonden er nog drie wedstrijden op het programma in de Allsvenskan. Een belangrijke middag voor titelkandidaten Djurgården en AIK.

Djurgården moest naar het Strömvallen Stadion op bezoek bij Gefle IF. Het was een match waarin de twee Brazilianen van Djurgården zich in de kijker speelden. Djurgården kende weinig moeite met Gefle IF en domineerde de hele wedstrijd. Het zou duren tot net voor de pauze voor de bezoekers een bal tussen de palen kregen. Jan Tauer met een inworp, Enrico kon de bal bemachtigen en verder naar zijn landgenoot Quirino spelen. Die kon de bal achter keeper Mattias Hugosson in doel werken.

Na de rust duurde het een kwartiertje voor het tweede doelpunt viel. Quino speelde de bal naar Jones Kusi Asare die op zijn beurt perfect aflegde voor Enrico. De Braziliaan kon de bal in de rechterhoek in doel werken. Beide Brazilianen bezorgden Djurgården de belangrijke drie punten. Djurgården heeft nu 43 punten, net als Göteborg maar die ploeg heeft een beter doelpuntensaldo waardoor IFK als eerste geklasseerd staat.
Gefle IF – Djurgården IF: 0-2
Doelpunten: 0-1 Thiago Quirino Da Silva (’43), 0-2 Cardoso Nazaré Enrico (’59)
Gele kaarten: Gefle IF: Claesson
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 7 130

AIK, een van de titelkandidaten, speelde uit bij Trelleborgs, een van de degradatiekandidaten. Het leek een makkelijke opdracht maar dat pakte iets anders uit.
AIK werd woensdag al uit de UEFA-beker gewipt door Halpoel Tel Aviv. De vraag was of de ploeg zich had weten te herpakken. Dat bleek dus niet het geval. Offensief was AIK machteloos en teveel uitgesponnen combinaties en te weinig inzet. De bezoekers hadden het meest balbezit in de eerste helft zonder er echte kansen uit te slepen. Het spel was langzaam en de doelpogingen te schuchter om voor gevaar te zorgen. Trelleborgs wachtte vooral op de counters. Bij AIK was het duidelijk dat ze de geschorste Dulee Johnson misten. Zijn vervanger, Pablo Monsalvo kon nooit echt de rol van defensieve middenvelder vervullen. Na de pauze werd hij dan ook vervangen door Alexander Gerndt terwijl Ivan Obolo op Monsalvo’s plaats ging spelen. Niet dat het veel verschil maakte. In de 55e minuut moesten ze met tien man verder toen Kenny Pavey na een tackle op Erik Sundin waarvoor hij een rode kaart kreeg, een zware straf voor een kleine overtreding.
Trellborg maakte een vermoeide indruk en leek steeds meer schrik te krijgen van hun tegenstander. De beste kansen waren nochtans voor de thuisploeg maar die konden er geen doelpunten uit slepen.

Trelleborgs IF - AIK: 0-0
Gele kaarten: Trelleborgs: Melander, AIK: Monsalvo, Obolo
Rode kaarten: Kenny Pavey
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 2 620

Brommapojkarna moest uit bij Gais spelen en liefst winnen want met slechts twintig punten is het nog steeds de rode lantaarn in de Allsvenskan. Brommapojkarna begon nochtans goed aan de wedstrijd. Joakim Hägernäs had een perfect schot op doel en het scheelde maar millimeters of de bal had tegen de netten geknald. Ook Philip Haglund kreeg een goede kans maar ook bij hem ging de bal er niet in. Het was duidelijk dat de offensieve instelling van de bezoekers de thuisploeg intimideerde. Albin Ekdal kreeg een kans op open doel maar kon de bal niet goed voor de voeten krijgen. Het was de Braziliaan Wanderson die de 1-0 kon binnenwerken in de 25e minuut. Dat doelpunt was meteen het startschot voor algehele dominantie door Gais. Twee minuten voor de pauze kreeg Joakim Hagernäs nog een uitstekende kans maar wist die niet te benutten.

Na de rust zette BP alles op alles om de gelijkmaker te kunnen scoren. Dat gaf aanleiding tot veel gevaarlijke counters van Gais. Het was via zo’n counter dat de 2-0 viel, in doel geschoten door Jonas Lundén. In de laatste minuten kreeg Brommapojkarna nog een strafschop toegewezen nadat Daniel Andersson de bal met de hand van de lijn had gehaald, die werd door Persson binnengetrapt.

De toekomst voor BP in de Allsvenskan begint er hoe langer hoe minder rooskleurig uit te zien, nu ze nog steeds als laatste geklasseerd staan.

Gais - Brommapojkarna: 2-1
Doelpunten: 1-0 Wandersson do Carmo (’25), 2-0 Lundén (’92), 2-1 Persson (’95)
Gele kaarten: GAIS: Gudmundsson, Lundén, Christoforidis, BP: Malmström
Rode kaarten: Nicklasson, Malmström
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 3 216