Stabæk nog in de running voor de titel

viki meeuwis

Gisteren werden er vijf wedstrijden gespeeld van de 23e speeldag in de Noorse Tippeligaen. Het was uitkijken naar wat Stabæk en Viking deden. Zij zijn immers, net als leider Brann, nog steeds in de running voor de landstitel.

Sandefjord is al zeker van degradatie nadat het zondag van Strømsgodset met 4-0 verloor. Het was de wedstrijd van de laatste kans voor Sandefjord. Met slechts vijftien punten uit 22 wedstrijden staat het nog altijd troosteloos laatste. Het was een verzwakte ploeg die naar Drammen was afgezakt. Adriano en Zanetti waren geschorst en Toni Nhleko en Samuel Isaksen ontbraken wegens blessures. Alsof dat nog niet erg genoeg was, haalde Birger Madsen in de tiende minuut Sørum neer in de zestien meter. Dat was meteen goed voor een strafschop die door André Bergdølmo in een doelpunt werd omgezet. Korte tijd later haalde Madsen hetzelfde trukje nog eens uit met Nystrøm en mocht hij vervroegd gaan douchen.

Na de rust was de fut eruit bij Sandefjord dat met een man minder voor een onmogelijk opdracht stond. De ontgoocheling was groot bij Sandefjord en de ploeg legde Godset dan ook geen strobreed meer in de weg. Een doelpunt van Christer George in de 60e minuut, een van Osman Nyan drie minuten later en tot slot eentje van Stian Ohr zorgden voor de eindstand van 4-0 in een wedstrijd die in de eerste helft al beslist was.

Lillestrøm heeft nog kans op de tweede of derde plaats nadat het uit bij Vålerenga won met 1-3. De titel mag het echter wel vergeten. Vålerenga begon het best aan de wedstrijd. Al na tien minuten kon Gunnar Heidar Thorvalsson de bal tussen de benen van Frode Kippe doorspelen en uiteindelijk in het doel achter keeper Otto Fredrikson schieten. De thuisploeg bleef domineren maar vergat wel even op te letten dat ze Bjørn Helge Riise niet teveel ruimte te geven en dat leverde Lillestrøm de gelijkmaker op nadat Riise vanop rechts Occean kon bereiken die de bal in doel kon werken. Na de gelijkmaker veranderde het spelbeeld, Lillestrøm beheerste de wedstrijd nu meer en het duurde tot iets voor de rust voor Vålerenga zich herpakt had.

Na de rust leek het wel of de spelers van Vålerenga de wedstrijd al opgegeven hadden. Simen Brenne liet alle kritiek op hem, na de transfer van Fredrikstad naar LSK verstommen gisterenavond. Samen met Riise was hij een van de betere spelers op het veld. In de 77e minuut kreeg Brenne de kans om zich te bewijzen toen hij de bal na een corner perfect naar Arild Sundgot speelde. Die schoot de bal in doel en vergrote zo de voorsprong tot 1-2. Vijf minuten later kon Brenne zelf de bal in doel werken na een aanval die hij zelf geregisseerd had.

Rosenborg nam het thuis in Lerkendal op tegen degradatiekandidaat Odd Grenland. Rosenborg won met 4-1 wat Odd Grenland bijna zo goed als zeker naar tweede klasse leidt. De landskampioen laat al een heel seizoen voetbal van wisselende kwaliteit zien. In de wedstrijd die ze zondag speelden, lieten ze nog eens enkele flitsen zien zoals in de dagen van weleer. Rosenborg speelde aan een hoog tempo gedurende de hele wedstrijd en goed opgezette aanvallen. Het eerste doelpunt viel in de 42e minuut. Koné stond plotseling alleen voor doel en kon makkelijk de 1-0 binnenwerken. Drie minuten later kon Koné zijn tweede van de avond binnenwerken, dit keer via een strafschop nadat Roar Strand werd neergehaald door Torjus Hansén.

Ook na de rust was het al Rosenborg wat de klok sloeg. Binnen de eerste tien minuten kregen ze al verschillende goede kansen op doel. In de 62e werd de 3-0 in doel gewerkt door Alexander Tettey, na een counter die bij Marek Sapara begon. Odd kon nog een troostdoelpuntje meepikken via Zbynek Pospech. Iets voor het einde van de match werd Sapara door Könönen neergehaald en trapte daarna de strafschop zelf binnen. Rosenborg imponeerde in deze wedstrijd met spelers als Per Ciljan Skjelbred, Yssouf Koné, Marek Sapara en Roar Strand voorop.

Alfheim is altijd al een struikelblok geweest voor Viking, het heeft er sinds 2000 niet meer kunnen winnen. Viking was titelkandidaat maar na de wedstrijd zondag is die net iets verder weg dan de week ervoor. Viking verloor immers van een erg goed spelend Tromsø. Als Brann de wedstrijd tegen Lyn maandagavond wint, dan bedraagt het verschil immers al tien punten. Met nog drie wedstrijden te spelen zou het al raar moeten lopen als Brann die voorsprong nog uit handen zou geven. De wedstrijd kon niet beter beginnen voor Tromsø dat al in de derde minuut de score opende. Morten Moldskred gaf een perfecte pass naar Joel Lindpere die de bal netjes binnenkopte. Beide ploegen kregen enkele goede kansen, tot Ragnvald Soma iets na het half uur de bal in eigen doel kopte en zo Tromsø een 2-0 voorsprong bezorgde.
In de 62e minuut werd Ødegaard vervangen door Razak Pimpong wat meteen een nieuwe impuls bijbracht voor Viking. De bezoekers kregen meteen twee geweldige kansen waarbij keeper Ramovic beide keren op miraculeuze wijze moest redding brengen. Tien minuten later kon Nicolai Stokholm de 2-1 binnenwerken via een penalty. Pimpong bleef de kansen bijeen spelen voor Viking zonder dat het echter doelpunten opleverde.

Stabæk won met 4-2 van Aalesund en blijft nog een kans op de titel behouden. Voor Aalesund ziet het er iets minder goed uit want het heeft nu nog maar twee punten meer dan Start. Met nog drie wedstrijden te spelen kan het eventueel nog degraderen. In die wedstrijden moet het nog spelen tegen Vålerenga, Rosenborg en Brann wat geen makkelijke opgave is. In de 20e minuut kon Alanzinho de 1-0 binnenwerken. Op het half uur stond het al 1-1 nadat Skiri de bal na een corner in doel kon schieten. Enkele minuten later stond Stabæk alweer voorop na een doelpunt van Daniel Nannskog die een goede pass kreeg van Tchoyi. Vlak voor de rust was de stand weer in evenwicht nadat Austness de 2-2 binnentrapte. Na de pauze kon Veigar Pall Gunnarsson twee keer scoren en zo de eindstand op 4-2 vastleggen.