Georgische tieners doorprikken Schotse EK-droom

Steurbaut Kersten

Schotland heeft haar uitstekende uitgangspositie voor Euro 2008 in Georgië uit handen gegeven. De Schotten gingen in Tbilissi met 2-0 onderuit. De eindronde is plots ver weg.

Georgië moest het nochtans stellen zonder ervaren spelers als Khaka Kaladze, Levan Kobiashvili, Georgi Demetradze en Shota Arveladze. Bondscoach Klaus Topmöller werd daadoor gedwongen om met maar liefst drie jongens van 17 jaar in de ploeg te starten. Het leek de ideale gelegenheid voor de Schotten om verder aan hun weg naar Oostenrijk en Zwitserland te timmeren.

Het waren echter de Georgische tieners die zich onderscheidden. Al was de eerste kans wel voor de bezoekers, maar James McFadden besloot een mooie aanval via een voorzet van Kenny Miller in het zijnet van Giorgi Makaridze. Georgie bleef haar eigen spel trouw en werd daar op het kwartier ook voor beloond. Levan Mchedlidze, één van de youngsters, kopte een hoekschop van Zurab Menteshashvili voorbij Craig Gordon in doel.

Schotland probeerde het tempo iets te verhogen, maar creëerde geen kansen tegen de stugge en fel opzittende Georgiërs. Een Georgische toeschouwer probeerde in een saaie eerste helft voor wat opschudding te zorgen, maar het was scheidsrechter Knut Kircher die enkele minuten later de hoofdrol opeiste. Hij weigerde een strafschop te fluiten voor Schotland wanneer McFadden in het strafschopgebied werd neergehaald. Tot groot ongenoegen van de aanvaller.

Ook na rust slaagde Schotland er niet in om Makaridze te bedreigen. Het was integendeel Georgië dat opnieuw het gevaarlijkste voor de dag kwam. In eerste instantie werd een vrije trap van Jaba Kankava door Gordon in hoekschop geduwd, maar een minuut later was het toch prijs. David Siradze tikte een voorzet van naamgenoot Kvirkvelia, die van een wijkende Greame Murty veel te makkelijk mocht voorzetten, eenvoudig in doel.

Het was bizar genoeg pas na die 2-0 dat Schotland gevaarlijk kwam opzetten, maar zowel McFadden en Craig Beattie misten scherpte voor doel zodat de 17-jarige Makaridze in zijn allereerste interland de netten schoon kon houden. Schotland gaat kopje onder en ziet de EK-droom in Tbilissi veranderen in een nachtmerrie. Alleen een overwinning tegen wereldkampioen Italië en/of een misstap van Frankrijk kan de poort naar het EK weer openen.