Analyse Trainerscarrousel draait op volle toeren

Nico Wieme
| 0 reacties
Trainerscarrousel draait op volle toeren
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Philippe Vande Walle is de vierde trainer die dit seizoen zijn schip al dan niet verplicht heeft verlaten. Hieronder vindt u een kort overzicht van de trainerscarrousel, voorzien van de nodige commentaar.

Op 18 september neemt Valère Billen ontslag als hoofdcoach bij Sint-Truiden. Na een 0 op 18 is hij van mening dat hij de ploeg niet meer kan motiveren. Zijn assistent, Peter Voets neemt het van hem over. Voets doet het verre van onaardig en behaalt 10 op 27, daarbij een punt tegen Standard en een spraakmakende overwinning vorig weekend tegen Anderlecht. Hoewel hij zijn werk graag tot Nieuwjaar had voortgezet, moet hij wijken voor de Nederlander Dennis van Wijk. STTV doet zijn naam van trainerskerkhof dit jaar weer alle eer aan. Van Wijk is al de derde hoofdcoach bij de Kanaries op nog geen halfjaar.
 
Op 12 november is Frank Vercauteren de tweede die zijn biezen mag pakken. De 2-0 nederlaag op GBA doet hem de das om. Eerder op het seizoen, tussen de Europese matchen tegen Wenen en vóór de topper op Genk, heeft zijn ontslag al een paar keer aan een zijden draadje gehangen, maar telkens weet hij zijn hachje te redden. Deze keer vindt het bestuur dat er moet ingegrepen worden. De vraag is maar of het probleem bij de trainer ligt. Zijn opvolger, voormalig assistent Ariël Jacobs, krijgt de trein evenmin op de rails. Een mislukt aankoopbeleid, een teveel aan eenzelfde soort spelers en een niet al te beste mentaliteit in de groep tonen het gelijk van Vercauteren aan. De vraag is nog maar of het familiebedrijf Vanden Stock dit ook inziet. Wat baten echter kaars en bril als de uil niet zien wil.
 
Een week na Vercauteren krijgt Jean-Pierre Vande Velde bij Dender zijn C4. De neofiet in eerste klasse heeft net 0 op 15 behaald en de 4-1 pandoering bij het evenmin denderend spelend Brussels wordt hem noodlottig. Na een korte interim van hulptrainer Patrick Asselman neemt Johan Boskamp het roer over. De extraverte Nederlander boekt meteen een klinkende 6 op 6. Vande Velde krijgt maandag 10 december in Studio 1 bijna de tranen in de ogen, als de reporter hem vraagt wat het hem doet dat Dender nu plots wel punten pakt. “Je zou al moeten denken dat het probleem bij mij lag”, aldus een zwaar aangeslagen Vande Velde. “Ik heb de club groot gemaakt, ik ben met hen van de lagere klassen naar eerste gepromoveerd en dan overkomt mij dit.” Benieuwd hoelang het Bossie-effect zal duren.
 
Maandag 10 december houdt Philippe Vandewalle de eer aan zichzelf. Na een 0 op 9 en een zware 5-1 nederlaag op Standard gooit hij de handdoek. Vande Walle staat van in het begin van het seizoen onder zware druk. Vooreerst waren er bepaalde media die op hem speculeerden als eerste ontslagen trainer in de Jupiler League. Daarnaast is er ook de overdreven ambitie van voorzitter Bayat om kampioen te spelen. Zou diezelfde Bayat nu weer met modder naar zijn trainer gooien, zoals hij vorig jaar bij Jacky Mathijssen deed? Wie de splinter in een ander zijn oog ziet, merkt vaak de balk in zijn eigen ogen niet op. Vande Walle mag twee weken met vakantie gaan en neemt daarna zijn vorige job als keeperstrainer weer op. Voorlopig wordt hij opgevolgd door Thierry Siquet.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties