Analyse Cottbus: Falend transferbeleid

Philippe Crols
| 0 reacties
Cottbus: Falend transferbeleid
Foto: © SC

Energie Cottbus staat na zeventien wedstrijden op een gedeelde voorlaatste plaats met Nürnberg. Enkel Duisburg doet met dertien punten minder goed. Verbazingwekkend mag dat in geen geval zijn. Meer zelfs: Cottbus heeft het een beetje zelf gezocht.

Verwachtingen voor het seizoen

De verwachtingen voor het seizoen 2007-2008 mochten gewoon niet hoog gespannen zijn bij Cottbus. Dat is niet onlogisch als je de twee sterkste spelers van het elftal verkoopt. Het Roemeense duo MunteanuRadu dat vorig seizoen nog voor zoveel plezier had gezorgd bij Cottbus, werd verkocht aan Wolfsburg. Met de dikke vijf miljoen euro werden geen waardige vervangers aangekocht en dan waren de problemen onafwendbaar.

Verloop van de eerste ronde

Cottbus begon hoopgevend. Het pakte een puntje in Leverkusen, maar dat kwam eerder omdat de aanvallers van de thuisploeg nog niet op scherp stonden. Nadien was het huilen met de pet op. Tegen rechtstreekse concurrenten als Bochum, Nürnberg en Wolfsburg werd er een 1/9 geboekt. Tel daar rammelingen in Bayern (5-0) en Stuttgart (3-0) bij en Cottbus zat na negen speeldagen in zak en as. Toen kwam Duisburg over de vloer. Een voor velen cruciaal duel, ook in die partij ging het verkeerd voor Energie. Twee speeldagen later, op speeldag twaalf, werd er eindelijk eens gewonnen. Nota bene Schalke 04 ging in Cottbus met 1-0 ten onder.

Gelanceerd was Cottbus echter niet, want er volgende opnieuw een 0/6. Tijdens de laatste drie wedstrijden werd er echter wel een inhaalbeweging gemaakt. Tegen Karlsruhe werd er gewonnen, in Hamburg werd een puntje gepakt en op de laatste speeldag voor de winterstop veegde Cottbus de vloer aan met Hannover (5-1). Zo werd de rode lantaarn alsnog doorgegeven.

Wat brengt de toekomst ?

Aan vechtlust is er geen gebrek bij Cottbus, aan kwaliteit des te meer. De onmacht van Energie was vaak schrijnend en dus wordt de tweede ronde een ware overlevingstocht voor de huidige voorlaatste in de stand. Wij zien Cottbus het alvast niet tot een goed einde brengen.

Uitblinker – Ontgoocheling

Makkelijk is het niet om er bij Cottbus eentje uit te lichten die er gedurende de eerste ronde bovenuit stak. Verdediger Mitreski en middenvelder Skela mogen we echter wel beschouwen als mensen die een meerwaarde brachten aan het team. Een echte uitblinker, nee die was er echter niet.

Als ontgoocheling bij Cottbus nemen we niet een speler, wel het aankoopbeleid van de club. Wat er in de zomer gedaan werd, zou onvermijdelijk voor problemen zorgen. Bovendien mogen er gerust vraagtekens geplaatst worden als je met vijf miljoen euro enkel maar tweede-of derderangsspitsen koopt.

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties