Topclubs dreigen ermee tv-rechten zelf te verkopen

Topclubs dreigen ermee tv-rechten zelf te verkopen
Foto: © SC

De Nationale Liga (vereniging van tweedeklassers) wimpelde de voorgestelde competitiehervorming van eerste klasse af. Sommige eersteklassers zijn het spuugzat en dreigen ermee hun tv-rechten niet meer af te staan.

De verwerping van de competitiehervorming door de Nationale Liga zou wel eens als boemerang in haar gezicht kunnen terugkeren. Profligavoorzitter Ivan De Witte wou via een hervorming meer halen uit het tv-contract dan de huidige 36 miljoen euro per seizoen. De Witte vreest nu dat hij die twee zaken zal moeten loskoppelen waardoor hij niet meer zeker is van hogere tv-inkomsten.
 
Illusie
“Een paar weken geleden was ik optimistisch”, aldus De Witte in Het Laatste Nieuws. “We hadden toen een zeer goede vergadering met bondsvoorzitter François De Keersmaecker, Guido De Croock (voorzitter Nationale Liga, nvdr.), Roger Vanden Stock (voorzitter betaald voetbal), Herman Wijnants en mezelf namens de Profliga. De Croock liet toen duidelijk verstaan dat de Nationale Liga wou meewerken aan de hervorming. Nu blijkt dat tweede klasse ons tijd heeft doen verliezen door ons de illusie te geven dat een oplossing mogelijk was.”
 
Tv-contract
Op de eerstkomende vergadering van 7 maart moet de Profliga het tv-contract formuleren. Aangezien de competitiehervorming nog geen uitgemaakte zaak zal zijn tegen die datum, kan ze onmogelijk in het vernieuwde contract worden opgenomen. Ook een aantal middenmotors begint zich weer steeds meer tegen de plannen van De Witte te keren. Voor de topclubs hangt de competitiehervorming onlosmakelijk vast aan de tv-rechten.
 
Anderlecht dreigt
“Wij wilden een sportief risico nemen in de competitiehervorming met play-offs”, bevestigt Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck. “Wij wilden ook extra tv-geld aan tweede klasse geven. Maar als dat allemaal niet meer kan, dan staan wij onze tv-rechten niet langer af”, dreigt de Anderlechttopman. “Er zal op 7 maart geen competitiehervorming zijn, dus geven wij onze rechten niet meer af. Wij wilden altijd solidair zijn, maar hier houdt het op. Als de rest niet meewil, wordt het tijd dat Anderlecht aan zichzelf denkt.”
 
Slachtoffer
Anderlecht zou zijn rechten zo kunnen verkopen aan sponsor Belgacom. Standard heeft goede contacten met BeTV, Club Brugge neigt naar Telenet. De voetballiefhebber dreigt het slachtoffer te worden van het gekibbel tussen Prof- en Nationale Liga, want als de topclubs hun tv-rechten apart gaan verkopen, zullen de fans meerdere abonnementen en decoders moeten kopen als zij alles willen zien.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties