Column Het voordeel van de twijfel

Anthony Van der Planken
| 7 reacties
Het voordeel van de twijfel
Foto: © SC

Na maanden -of beter jaren- gepalaver bereikten de achttien eersteklassers eindelijk een akkoord over een competitiehervorming. De plannen lijken nu echter gedwarsboomd te worden door de tweedeklassers.

Het is een vreemd beestje, die competitiehervorming. Het is in de eerste plaats een compromis tussen de grote en de kleine ploegen, en zoals elk compromis is het niet helemaal vrij van gebreken. Maar dat betekent nog niet dat we het project bij voorbaat moeten afschieten. Dat zou laf zijn, na al die jaren van gezeur over het immobilisme bij de Profliga en de Bond. Daarom verdient de competitiehervorming het voordeel van de twijfel. En als het dan toch niet zo'n goed idee blijkt, staat niets een eventuele aanpassing na drie jaar in de weg.

Neen, de competitiehervorming is zeker niet het wondermiddel dat ons voetbal gaat redden. Maar het kan wel een stap in de goede richting betekenen. De andere stappen zouden de bouw van nieuwe stadions, een efficiëntere organisatie bij de bond en een beter jeugdbeleid moeten zijn. Er is met andere woorden nog steeds werk aan de winkel, maar dat beseffen de clubs vast ook.

Het hele project dreigt nu echter afgeschoten te worden door de tweedeklassers. Uiteraard is het logisch dat ook zij inspraak hebben in een competitiehervorming. Er wordt immers ook aan hun belangen geraakt. Maar dat neemt niet weg dat toch enige redelijkheid verwacht mag worden. Vijftien procent van de televisierechten eisen is dat niet. De tweedeklassers maken maar al te graag de vergelijking met het buitenland, maar vergeten er wel bij te vertellen dat in die landen de tweede afdeling wél interessant genoeg is om op televisie uit te zenden. Het is dan ook vrij logisch dat de tweedeklassers daar een groter deel van de koek krijgen. Vijftien procent vragen is dan ook absurd. .

Bovendien: wat is het alternatief? Als de tweedeklassers een competitiehervorming blokkeren, zullen de topclubs uit eerste straks hun televisierechten verkopen. Dat betekent aanzienlijke schade voor de kleinere teams uit eerste. Hebben topclubs uit tweede als KV Kortrijk, Antwerp, Lierse en Beveren zich zelf al eens bedacht dat ook zij daar het slachtoffer van worden als zij straks promoveren naar eerste?
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties