viki meeuwis

In Zweden werd afgelopen weekend de eerste speeldag van de Allsvenskan editie 2008 gespeeld. Het was een ongewone vroege start van de Allsvenskan. Normaal gezien begint de competitie pas in april.

Dat is al zo sinds 1959 toen in het Zweedse voetbal het systeem van lente-herfstcompetitie werd ingevoerd. In tegenstelling tot in België bijvoorbeeld wordt in Zweden de volledige competitie binnen hetzelfde kalenderjaar gespeeld. De competitie begint er in april en eindigt in november.

Dit jaar werd het aantal ploegen in de Allsvenskan uitgebreid van veertien naar zestien waardoor de start van het seizoen naar voor werd gebracht. Dit hield ook in dat enkel de laatst geplaatste in de Allsvenskan 2007 degradeerde naar de Superettan (tweede klasse), dit was IF Brommapojkarna. De drie beste ploegen uit de Superettan IFK Norrköping, Ljungskile SK en GIF Sundsvall.

Promovendus IFK Norrköping kreeg meteen een zware kluif voorgeschoteld, het kreeg namelijk Djurgårdens IF op bezoek. De zoektocht van Djurgården naar een gevestigde waarde op het middenveld wegens de aanhoudende blessures van Daniel Sjölund en Thiago. Djurgården haalde daarom Martin Andersson weg bij Enköping en placeerde hem op het middenveld. De bezoekers kenden meteen een sterke start. In de zevende minuut was Toni Kuivasto eerst bij de bal na de vrije trap van Komac. Het was uiteindelijk Mikael Dahlberg die de bal binnenwerkte. Djurgården controleerde de match en na de rust kon het de voorsprong vergroten tot op 2-0. Martin Andersson kon de bal tot bij Sebastian Rajalakso krijgen die de bal in doel werkte. In de 54e minuut kon Kevin Amuneke nog tegenprikken maar het was Djurgården dat de drie punten terug mee naar Stockholm nam.
IFK Norrköping – Djurgårdens IF : 1-2

AIK- Kalmar FF : 0-0
AIK nam het thuis in het Råsunda Stadion op tegen Kalmar FF. Laatstgenoemde werd vorig seizoen tweede en de verwachtingen aan beide kanten waren dan ook hooggespannen. Een goede 26000 mensen hadden dan ook hun weg naar het stadion gevonden. Het werd meteen ook de debuutmatch van Bojan Djordjic. De eerste helft bood weinig leuk voetbal, Kalmar concentreerde zich vooral op het defensieve aspect waartegen AIK weinig kon of wou beginnen.

Na de rust werd het gelukkig beter. Kalmar begon meer druk te zetten en ongeveer halfweg de tweede helft moest Daniel Örlund zijn eerste redding uitvoeren. Cesar Santin had zich vrijgespeeld maar Örlund slaagde erin om de bal uit zijn doel te houden. Slechts minuten later kon Patrick Rosengren de bal bijna in de kruising trappen, weer was het Örlund die redding moest brengen. Djordjic, die het spel bij AIK stuurde, moest met nog tien minuten te spelen, het veld verlaten door een blessure aan de voet. In de slotfase kreeg AIK nog enkele kansen, vooral Ivan Obolo kon goed uithalen maar zijn schot ging hoog over doel. Beide ploegen houden dus slechts een puntje over uit deze match.

Gais - Elfsborg 1-1
Bij Elfsborg was het afwachten hoe het het vertrek van Mathias Svensson, die definitief met voetballen stopte, zou verwerken. Ook Fredrik Berglund en James Keene waren afwezig door blessures. Beide ploegen speelden met een spits in de top maar noch Suma bij GAIS of Avdic bij Elfsborg slaagde erin om echt gevaarlijk voor de dag te komen. De echte acties gebeurden op het middenveld maar de bal kon de spitsen weinig of niet bereiken. Het duurde tot de 83e minuut vooraleer het eerste doelpunt viel. Stefan Ishizaki verliet zijn rechterkant en kon de 0-1 binnenwerken na een pass van invaller Joakim Sjöhage. GAIS zette een slotspurt in en twee minuten voor tijd kon Fredrik Lundgren de bal via een halve volley in doel werken.
Halmstads BK - Gefle IF : 1-0
Ook in deze match leken beide ploegen zich nog wat te moeten inwerken. Halmstad won de wedstrijd dankzij een goal van Fribock. Dat doelpunt viel er in de 60e minuut en was het enige hoogtepunt in dit duel. Fribock kon Daniel Bernhardsson in de wind zetten en de bal in de kruising werken, achter keeper Mattias Hugosson. In de slotfase kon Gefle nog wat doordrukken maar dat leverde geen doelpunt op.

Örebro-Trelleborg 1-0
Een nieuwe trainer en een nieuw spelsysteem, dat leverde Örebro meteen een zege op thuis tegen Trelleborg. Trainer Dixten Boström wou met Örebro meer aanvallend voetbal brengen en dat lijkt er wel in te zitten. Het liet in de wedstrijd tegen Trelleborg verschillende goede combinaties zien maar het tempo lag soms nog wat te laag waardoor de echte goede kansen uitbleven. Invaller Nordin Gerzic besliste de match op een kwartier van het einde.

GIF Sundsvall-Helsingborgs IF : 0-3
Helsingborgs won overtuigend van nieuwkomer GIF Sundsvall, 0-3 was de eindstand. Christoffer Andersson was de held van de avond met twee doelpunten en een assist.
Wat vooral opviel in deze wedstrijd was het klasseverschil. Helsingborgs heeft net een UEFA beker avontuur achter de rug, Sundsvall daarentegen, kon enkel de ervaringen uit tweede klasse meebrengen. Dat verschil was te groot om te overbruggen voor Sundsvall.

Het was Helsingsborg, de ploeg uit Skåne, die direct de match in handen had en al na negen minuten viel het eerste doelpunt. De bal kwam bij Christoffer Andersson terecht die de bal tot bij de geheel vrijstaande Isaac Chansa bracht. Die miste niet en zo ging Helsingborgs meteen aan de leiding. Amper een kwartier later viel de 0-2. Ditmaal waren de rollen omgekeerd, een afstandsschot van Chansa kwam bij Andersson terecht die niet aarzelde en de bal in doel schoot. GIF Sundsvall kon nooit voor dreiging zorgen en onderging het spel lijdzaam. In de 63e minuut kon Andersson na een pass van Henke Larsson de 0-3 binnenwerken

Ljungskile-Hammarby 0-1
Ljungskile SK is in Zweden vooral gekend voor de snelle doorstroming naar eerste klasse. In 1990 speelden ze nog in de lagere regionen en in 1997 promoveerden ze naar de Allsvenskan. Sindsdien ging het minder goed voor de club maar eind vorig seizoen wisten ze terug naar eerste klasse te klimmen. Het zag er lang naar uit dat Ljungskile op weg was naar een puntje maar een owngoal besliste daar anders over. Met nog een kwartier te spelen zorgde Louay Chanko voor een inworp. In het duel dat daarna ontstond tussen Leinar en Charlie Davis, werkte eerstgenoemde de bal onbedoeld in eigen doel. Een spijtige zaak voor de nieuwkomer die nochtans een heel degelijke eerste helft speelde.

Na de pauze nam Hammarby het heft in handen echter zonder tot echt goede kansen te komen.

Malmö FF – IFK Göteborg : 1-1
De wedstrijd waar naar uitgekeken werd was die tussen aartsrivalen Malmö FF en de huidige landskampioen, IFK Göteborg. Malmö toonde zich de betere ploeg maar moest toch genoegen nemen met slechts een puntje.

Het eerste kwartier was voor Göteborg maar daarna nam Malmö FF volledig over. MFF kwam verschillende keren gevaarlijk voor doel. Zo kon Jonathan Johansson zich vrijspelen, kwam Niclas Skoog tot een dreigende doelkans. De nieuwe keeper van IFK, Kim Christensen, speelde echter een goede wedstrijd. Het eerste doelpunt was voor Göteborg. In de 57e minuut kwam een lange bal in het strafschopgebied van Malmö terecht. Keeper Sandqvist wou de bal opvangen maar verloor het luchtduel van Jonas Wallerstedt die zo de 0-1 kon binnenwerken. Slechts vijf minuten na de blunder van Sandqvist viel de gelijkmaker. De Braziliaan Gabriel kon de bal na een corner in doel werken.