Tsjechië: Het laatste kunstje van Jan Koller

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Tsjechië: Het laatste kunstje van Jan Koller
Foto: © SC

Na de halve finale op het EK in Portugal vier jaar geleden wil Tsjechië deze zomer een stap verder zetten. De Tsjechen toonden in de kwalificaties alvast dat ze een te duchten tegenstander zijn.

The road to Euro 2008: Kwalificatie in stijl
 
Tsjechië kende weinig moeite om zicht te plaatsen voor de eindronde van het EK. Vanaf het begin kondigde groep D zich aan als een strijd tussen Duitsland en Tsjechië. Ierland, Cyprus, Slowakije, Wales en San Marino zorgden voor de verplichte oefenwedstrijden. Met een 0-3 overwinning in het hol van de Duitse Leeuw verzekerden de jongens van bondscoach Karel Brückner voor het voetbalfeest in Oostenrijk en Zwitserland. Opvallend: sinds de splitsing van Tsjechoslowakije wist Tsjechië zich al iedere keer te plaatsen voor de EK-eindronde.
 
De bondscoach: Karel Brückner
 
Karel Brückner nam in 2002 de scepter over van Jozev Chovanec. Hij leidde Tsjechië meteen naar een halve finale op het EK in Portugal, waar pas tijdens de verlengingen verloren werd van toekomstig Europees kampioen Griekenland.  De 68-jarige coach wil in Oostenrijk en Zwitserland een stap verder zetten en het mislukte WK van twee jaar geleden wegspelen. Brückner rekent daarvoor op jongens die hij zelf de knepen van het vak bijleerde bij Jong Tsjechië. Met zijn aanvallende intenties is hij een zege voor het internationale trainersgelid.
 
De sterspeler: Jan Koller
 
De voormalige spits van Anderlecht en Lokeren is onmisbaar voor het elftal van Karel Brückner. De boomlange aanvaller bezorgt zijn spitsbroeders meer vrijheid en weet zelf de weg naar doel staan. In 86 wedstrijden voor de nationale ploeg slaagde hij erin om 51 keer de netten te doen trillen. Zijn blessure tijdens het WK 2006 liet zich voelen in de ploeg en kostte de Tsjechen de vroege uitschakeling. Met zijn 35 jaar is het tijd voor de speler van Nürnberg om zijn laatste kunstje aan de wereld te laten zien.
 
De joker: Martin Fenin
 
De 21-jarige aanvaller moet in de toekomst de strijd aangaan met Milan Baros, topschutter van het EK 2004. Op het WK U20 in Canada behoorde hij tot de smaakmakers van het tornooi en scoorde hij in de finale tegen Argentinië. Fenin trok de aandacht van Juventus, maar verkaste in januari uiteindelijk naar Eintracht Frankfurt dat 3,5 miljoen euro voor hem neertelde. In zijn eerste wedstrijd voor de Duitse club vond hij tegen Hamburg meteen drie keer de weg naar de netten.
 
Pronostiek
 
De ploegmaats van Daniël Zitka starten als een sneltrein aan het EK en kronen zich tot groepswinnaar. In de halve finale nemen de Tsjechen het echter opnieuw op tegen Cristiano Ronaldo en co. De aanvaller van Manchester United neemt revanche en kegelt Tsjechië uit het tornooi.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties