Sionko loodst Tsjechië voorbij Schotland

Nico Wieme

Tsjechië kan met de nodige dosis vertrouwen naar het EK, hoewel er nog werk aan de winkel lijkt voor bondscoach Karel Brückner. Zijn ploeg won vrijdagavond een oefenduel tegen Schotland met 3-1, maar echt overtuigend was het niet.

De eerste helft was vrij gelijkopgaand, maar geen van beide ploegen kwam tot scoren. Op het uur bracht man van de match Libor Sionko (foto) de Tsjechen dan toch op voorsprong. De middenvelder nam een bal van Zdenìk Pospìch op de borst mee en gaf doelman Craig Gordon met rechts het nakijken. De Schotten lieten zich niet onbetuigd en vlak na de openingstreffer kreeg Lee Miller een goede kans op de gelijkmaker. Zijn inzet ging echter over het doel van Petr Cech.
De uitslag laat vermoeden dat Tsjechië heer en meester over het duel was, maar dat beweren, zou de waarheid geweld aandoen. Zes minuten voor tijd verdubbelde Michal Kadlec de voorsprong van een overigens matig spelende thuisploeg. De verdediger, die zijn eerste interlandtreffer nette, mocht het leer ongehinderd vanaf rechts diagonaal in de linkerhoek schieten.
Een late tegentreffer van David Clarkson leek nog roet in het eten te strooien, maar Sionko nam in de slotminuut na een mooie individuele actie alle twijfels weg met zijn tweede van de avond. Ondanks deze 3-1-zege lijken de Tsjechen nog niet klaar met hun huiswerk.
Anderlechtmiddenvelder Jan Polak mocht de 90 minuten volmaken. Zijn clubploegmaats Daniel Zitka en Stanislav Vlcek kwamen niet van de bank. Ex-Club Bruggeverdediger David Rozehnal speelde de tweede helft.