Column Uitstel

Anthony Van der Planken
| 4 reacties
Uitstel
Foto: © SC

Traagheid, inefficiëntie, zelfs onkunde: het zijn wat ons betreft de perfecte woorden om de afgelopen voetbalweek te omschrijven. Deze week lagen er drie essentiële dossiers voor de toekomst van het Belgisch voetbal op tafel, maar in geen enkel van de drie werd ook maar de minste vooruitgang geboekt.

Laten we beginnen in Brugge. Of beter, in Brussel, de zetel van de Vlaamse regering. Daar werd deze week druk gediscussieerd over de bouw van het nieuwe stadion van Club Brugge. Anderhalf jaar is het al geleden dat voorzitter Michel D'Hooghe trots zijn stadionproject voorstelde. Een modern complex met 40.000 zitjes, klaar voor de nieuwe eeuw, en dat helemaal gratis. Het was te mooi om waar te zijn. Onkunde, of moeten we zeggen onwil, zorgt er ervoor dat dit dossier nu al anderhalf jaar aansleept zonder de minste vooruitgang. En voor één keer is het niet de schuld van het voetbal zelf. Het is immers de Vlaamse regering die er maar niet in slaagt om een beslissing te nemen. In april zou die er komen, zo kondigde minister-president Kris Peeters aan. Deze week -eind mei dus- laat hij weten dat het dossier opnieuw naar de gemeentes verschuift. Die moeten zich uitspreken. Nochtans gebeurde dat al, in het voordeel van Club Brugge.

De Vlaamse regering moet dringend keuzes maken. Wil het nog wel topvoetbal in Vlaanderen? Onder de taalgrens helpt de regering wél actief mee bij de zoektocht naar een stadion voor Charleroi en Standard. Als de Vlaamse regering niet oplet, wordt er straks enkel nog in Wallonië Champions League gespeeld. Wat we zelf doen, doen we beter, niet waar?

Over naar de televisierechten. 45,7 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Belgacom in samenwerking met de VRT en de RTBf neer wil leggen voor de televisierechten van het Belgische voetbal. 25% meer dan de vorige keer, terwijl er niet eens concurrentie was. Toch is de Profliga niet tevreden. Of beter: Standard is ontevreden. De Rouches willen 50 miljoen euro, anders dreigen ze hun rechten apart te verkopen. Al twee weken sukkelt de Profliga met dit dossier, met drie keer uitstel als gevolg. Het wordt tijd om de heren voorzitters in een kasteel op te sluiten tot ze tot een akkoord komen. Hertoginnendal is nog vrij.

Tot slot het dossier competitiehervorming. Na anderhalf jaar gepalaver bereikten de eersteklassers twee maanden geleden eindelijk een akkoord daarover. Of het resultaat het Belgische voetbal zal vooruit helpen, weet niemand. Net daarom verdient het project een kans. Jarenlang werd de Belgisch voetbaltop een gebrek aan durf verweten. Nu er iets concreet op tafel ligt, zou het laf zijn om het meteen af te schieten.
De tweedeklassers denken er echter anders over. Hun bezorgdheid is terecht, maar hun eisen (20% van de televisierechten) blijven irreëel. De tweedeklassers trekken nu naar de rechtbank. Een nieuw uitstel dreigt. Alweer.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties