Reportage VK on Tour 1: Expect emotions

Rita De Meyer
| 0 reacties
VK on Tour 1: Expect emotions
Foto: © SC

Zwitserland en Tsjechië trappen om 18.00 uur in het Sankt-Jakobpark in Bazel het dertiende Europese kampioenschap voetbal op gang.

'Expect emotions' luidt de leuze van het organisatiecomité van Euro 2008. Het 23 dagen lang durende tornooi moet jong en oud beroeren. Het moet een groot voetbalfeest worden voor zowel man als vrouw, voor liefhebber of tegenstander van het edele balspel, …  Aan de vooravond van de openingswedstrijd namen de fans de boodschap alvast ernstig
 
Bazel, met 166.000 inwoners de derde grootste stad in Zwitserland na Zürich en Genève, kleurde rood-wit-blauw, en ook een beetje Oranje. De thuishaven van FC Basel 1893 ligt op de grens van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland en is een cocktail van culturen, een boodschap die de UEFA na aan het hart ligt. Een symbolischere plek om het Euro 2008 op gang te schieten is maar moeilijk te vinden.
 
De Zwitsers leven onzeker naar het EK toe en met tegenstanders als Portugal en Tsjechië hebben de bewoners het Alpenland overschot van gelijk. Dat weerhoudt hen er niet van om met trots en schoonheid hun kleuren te tonen aan de wereld. Al gaf de Zwitserse Borat – een twintiger op vrijgezellenpad – hopelijk niet het slechte voorbeeld. Hij ging – letterlijk en figuurlijk – met de billen bloot.
 
Nederland moet pas maandag voor het eerst aan de bak. Onze noorderburen kennende, de Oranje gedachte in het achterhoofd, bevonden ook zij zich al vroeg in het feestgewoel. Nog geen wortels, helmen of flashy badmutsen te bespeuren, maar het is moeilijk om een mandarijnkleurige vlek in een volle Irish Pub te negeren. Opvallend: de Nederlanders zijn voor het eerst in het voetbalbestaan niet zeker van de hoogste triomf. Misschien helpt de opvallende bescheidenheid hen aan een eerste onverhoopte triomf. Wat er ook gebeurt: expect emotions!
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties