Waarom 18 miljoen euro voor Fellaini?

Nils Vanneste
| 13 reacties
Waarom 18 miljoen euro voor Fellaini?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

18,5 miljoen euro voor een Belgische voetballer is voor ons land het bewijs dat we moeten investeren in onze eigen jeugd. Maar hoe kwam Everton bij Fellaini en waarom betaalde de club zoveel voor een Belgische speler?

Marouane Fellaini heeft Everton meer gekost dan Deco voor Chelsea en Pavlyuchenko voor Tottenham. 18,5 miljoen euro en dat bedrag kan nog oplopen tot 20 à 22 miljoen euro. Hoe dat mogelijk is? Johan Boskamp, Wilfried van Moer, Robert Waseige en Trudo Dejonghe denken het te weten.

Everton in nood:

Everton staat na drie speeldagen zeventiende in de Engelse premier league. Met een 3 op 9 is er van een goeie start dus allerminst sprake. 'The toffees' waren dringend op zoek naar een vervanger voor de vertrokken Lee Carsley. Fellaini voldoet aan alle eisen van trainer David Moyes. De jonge Belg was al een tijdje in beeld bij Everton. "Everton heeft wellicht heel Europa afgezocht en is uiteindelijk bij Fellaini uitgekomen als verdedigende middenvelder, dat is logisch want hij was al in beeld bij Manchester United. Ze kenden hem in Engeland" aldus Johan Boskamp.

Engelse rijkdom:

Voor een Belgische ploeg lijkt 18,5 miljoen een monsterbedrag. Maar voor een ploeg als Everton is dat peanuts. "Het tv-geld in de Premier League bedraagt dit seizoen 2,5 miljard euro, te verdelen onder alle clubs, een Engelse ploeg die degradeert krijgt nog zo'n 45 milljoen euro. Voor Everton, een subtopper, is 18,5 miljoen euro dus maar een klein percentage van hun jaarlijks budget. Een oudere 'ster'-speler halen is al iets riskanter, want als die niet renderen wordt het bestuur daar nog meer op afgerekend." zegt Trudo Dejonghe.

Fellaini's speciale profiel:

Fellaini past in het Engels voetbal, Fellaini is een stevige voetballer zonder al te veel artistieke neigingen. Dat was het soort middenvelder dat Everton zocht. "Fellaini heeft iets wat behoorlijk uniek is, al zijn acties voert hij uit met een tempo dat weinig spelers kunnen volgen. Door zijn enorme actieradius maakt hij zijn ploegmaats beter en hij scoort zelf ook behoorlijk veel." Dat zijn volgens Boskamp eigenschappen die perfect samenhangen met het Engels voetbal.

Fellaini kan nog enorm groeien:

Fellaini is pas 20 jaar en Deco is er 30. Deco zit bijna aan zijn plafond terwijl Fellaini nog enorm kan groeien. Als Fellaini goed speelt kunnen ze hem waarschijnlijk binnen drie jaar verkopen aan een topclub voor nog meer geld. Terwijl dat met oudere spelers niet zo is. De jonge Belg is dus een aankoop die in de toekomst moet renderen.

De sterke jeugdopleiding van Standard:

De sterke jeugdopleiding van Standard heeft al meerdere vruchten afgeworpen. Fellaini komt uit deze hele goeie jeugdopleiding. Een jeugdopleiding rendeert niet meteen, maar de bedoeling is uiteindlijk om transfers als die van Fellaini te doen ontstaan. Uiteindelijk mag Standard Johan Boskamp heel dankbaar zijn. Hij bracht Fellaini destijds in de basis en hij is er sindsdien niet meer uitgegaan.

toptransfers van deze zomer in Engeland:
1) Robinho                   Real => Man City                  42 miljoen euro
2) Dimitar Berbatov     Tottenham => Man United      38 miljoen euro
3) Robbie Keane          Tottenham => Liverpool          25 miljoen euro
4)                            CSKA Moscow => Man City     22 miljoen euro
5) Marouane Fellaini    Standard => Everton              18,5 miljoen euro
....
19) Deco                       Barcelona => Chelsea            9,8 miljoen euro
[MDN]

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties