Groep F: Doelpunt Vermaelen helpt Ajax niet

Luc Goderis

Hamburg en Aston Villa gaan na de eerste speeldag van de groepsfase van de Uefabeker samen aan kop in groep F. Hamburg won nipt, maar verdiend in Slovakije terwijl Aston Villa thuis van de Ajaxieden won.

MSK Zilina 1-2 Hamburger SVHamburg heeft in Slovakije een goede start genomen in de groepsfase van de Uefabeker. Beide Duitse doelpunten in Zilina waren van Kroatische makelij.  Petric en Olic zorgden nog voor de rust voor de 0-2. Rilke milderde nog tot 1-2.

Martin Jol kon opnieuw op een genezen Mladen Petric rekenen en de Kroaat toonde al vlug waarom de Nederlander hem ten koste van Jonathan Pitroipa opstelde.  Piotr Trochowski zwiepte op het kwartier de bal voor doel en de goaltjesdief knikte binnen.  Nog voor de pauze stonden de Duitsers op een dubbele voorsprong.  Een hoekschop van Trochowski belandde bij Ivica Olic en die schoot binnen.

Na de herneming kreeg MSK enkele kansen, maar het duurde tot halfweg de tweede helft vooraleer de aansluitingstreffer een feit was.  Invaller Emil Rilke knalde heerlijk in de volley binnen.  Het bleef voor Hamburg nog een dubbeltje op zijn kant, maar het bleef uiteindelijk bij een nipte, maar verdiende 1-2 zege.

Aston Villa 2-1 Ajax

Ajax nam een wervelende start, maar toch was het de thuisploeg die al heel vlug de score opende.  Na amper acht minuten gaf de Deen Martin Laursen de thuisaanhang reden tot juichen. Hij buffelde met de kop een voorzet van Ashley Young binnen.  Halfweg de eerste helft bracht Thomas Vermaelen, ook al met een kopbaldoelpunt, de Amsterdammers opnieuw langszij, maar net voor de pauze wist Gareth Barry de Villains terug aan de voorsprong te helpen.

Na de pauze had de thuisploeg de voorsprong kunnen en moeten uitdiepen, maar doelman Kenneth Vermeer voorkwam erger.  Bijna helemaal op het einde ging Ajax nog bijna met een puntje lopen, maar ook Brad Friedel redde knap zodat de ruststand ook de eindstand werd.