Blijft het Belgisch vrouwenvoetbal een lachertje?

Rita De Meyer
| 5 reacties
Blijft het Belgisch vrouwenvoetbal een lachertje?
Foto: © SC

We nemen even de tijd - die is er momenteel voldoende - met een vergelijking te maken tussen de eindrangschikking van vorig seizoen en het huidige klassement.

De beste 4 clubs bekleden terug de plaatsen 1 tot 4, namelijk STVV (ex-Wezemaal), Tienen, Standard en Anderlecht, en op de stekken 5 en 6 – wij noemen ze subtoppers – staan weeral Sinaai en Vlimmeren
Om in het huidige seizoen een bijna identieke eindrangschikking te hebben als de vorige editie, moeten nog enkel de kloven tussen de plaatsen vier en vijf en tussen de plaatsten zes en zeven groter worden. Is dit alles toevallig? In het geheel niet.
 
In het weekend van 18-19 oktober lag de nationale competitie stil. Waarom? Omdat de Belgische nationale ploeg U17 verplichtingen had! Neen beste lezer, U17, under 17, jonger dan 17 jaar, het is geen zetfout. De lezer, als niet-kenner van ons vrouwenvoetbal, hoeft zijn glimlach niet te onderdrukken. Bij ons, als vrouwenvoetballiefhebbers, komt het schaamrood op onze wangen en staat het huilen eerder nabij.
 
We gaan verder vergelijken en nemen de namen van de geselecteerde speelsters van onze nationale U17-ploeg ter hand. Geen enkele naam van STVV, Tienen en Anderlecht te bespeuren. Enkele geselecteerde speelster(s) U17 uit Standard, Sinaai en Vlimmeren spelen sporadisch in de A-kernen op één speelster bij Sinaai na. Kom nu niet aandraven in het forum met de opmerking dat er clubs tussen zitten zonder jeugdwerking. Dat is, in dit betoog, totaal naast de kwestie.
Heeft u het plaatje niet begrepen? De beste zes ploegen van onze competitie spelen nauwelijks met U17 of gebruiken deze speelsters veeleer als invalsters, waarom niet. Deze zes clubs zullen niet janken of zwaaien met competitievervalsing als zij een U17 voor de nationale ploeg moeten afstaan. Deze zes clubs weten dat het “verlies” van een U17 in de A-kern zeer gemakkelijk kan worden opgevangen. Indien hiervan toch iemand een wenkbrauw fronst, dan mag diezelfde wenkbrauw verder scheef trekken bij de gedachte dat deze club een eredivisie niet waardig is.
 
Dus, waarom geen ereafdeling van zes ploegen? Die kan haar competitie gewoon afwerken bij een internationale wedstrijd van de U17 zonder deze, voor speelsters en supporters, ergerlijke onderbrekingen.
 
Onder de huidige structuur, vooral door de - op sportief vlak – onvoldoende volwassen bakvissen in de A-kernen in de hoogste afdeling met 14 ploegen, zal ons SENIORES-vrouwenvoetbal ongeloofwaardig en een lachertje blijven.
 
Wij blijven echter in ons vrouwenvoetbal geloven, voortgaande op de evolutie in het buitenland, evolutie die in ons Belgenland helaas in de verste verte nog niet te bespeuren valt.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties