Analyse De strijd in Tweede Klasse: Deel II

Kevin Pieters
| 52 reacties
De strijd in Tweede Klasse: Deel II
Foto: © SC

De strijd in Tweede Klasse is al een tijdje losgebarsten. Na de voorbeschouwingen aan het begin van het seizoen engageert Voetbalkrant zich de komende maanden tussentijdse analyses te publiceren. Deel II blikt terug op de voorbije zeven speeldagen.

Samen kampioen
Lange tijd waren de Pallieters de kop van jut door zichzelf uit te roepen tot dé titelkandidaat van Tweede Klasse. Met hun slagzin 'Samen Kampioen' maakten ze zich licht belachelijk met een desastreuze competitiestart. Nu, dertien speeldagen verder, staat Lierse op een tweede plaats, op zeven punten van leider Sint-Truiden. Ook de beker gaat het de Lierenaren goed af. Ze kegelde eersteklasser Bergen uit de Confidis Cup met 0-2. Het aantrekken van oude rot Radzinski lijkt een gouden zet. De 34-jarige Canadees wist ondertussen reeds zes keer de netten te vinden en lijkt Lierse naar een hoger aanvallend niveau te tillen. Trainer Helleputte heeft keuze uit een ruime kern en vooralsnog is het wachten tot de grote doorbraak van jongens als 'Wisdom' Agblexo en Winothai. Eerstgenoemde voetbalde ondertussen wel wat speelminuten bij elkaar en wist trouwens al een keer de netten te krullen, doch de concurrentie in de aanvalslinie is niet van de poes.

Streekgenoot en eveneens titelkandidaat Antwerp lijkt hetzelfde parcours te hebben afgelegd als hun concurrent Lierse. Een dramatische seizoensstart werd doorgespoeld met vijf opeenvolgende overwinningen, te beginnen met de 5-1 pandoering tegen FC Brussels. Ondertussen is de Great Old al zeven wedstrijden ongeslagen en heeft het ondertussen de reputatie van beste verdediging weten te bemachtigen. Met slechts tien tegendoelpunten uit dertien wedstrijden lijkt stamnummer één het probleem van vorig jaar het hoofd te kunnen bieden. Het aantrekken van Vukomanovic centraal achteraan zorgt voor meer maturiteit en beter positiespel. Ook Fränkel lijkt zich te kunnen optrekken aan de ervaring die de ex-Lokeren verdediger mee naar de Bosuil bracht. Discipline en professionalisme zijn twee woorden die trainer Davidovic hoog in het vaandel draagt en de spelers zullen het geweten hebben. Het aanvallend probleem bij de competitiestart lijkt nog steeds de zwakste schakel van dit Antwerp, hoewel vooral Kenmongé ondertussen al aan zes treffers zit. Ook bij Antwerp zullen de verschillende posities duur verkocht worden nu zowel Jelicic, Pivaljevic en Verbiest terugkeren uit blessure.

Leider Sint-Truiden lijkt de ploeg te gaan worden van de laatste minuten. Afgetekend aan de leiding in de Tweede Klasse, maar niet zonder slag of stoot. Thuis tegen Eupen één minuut voor affluiten wist Euvrard de drie punten thuis te houden (2-1). Een week later hetzelfde scenario met ditmaal Wilmet die net voor affluiten de winninggoal maakt tegen Eupen (2-3). Twee weken later verliest STVV zijn eerste wedstrijd van het seizoen, uitgerekend op het veld van concurrent Lierse met zware 3-0 cijfers. Op speeldag 14 opnieuw een late goal van Sidibé in de 86ste minuut waardoor KVSK United met lege handen huiswaarts wordt gestuurd (2-1). Puur voetbalgeluk of dwingen de spelers van Brepoels dit geluk gewoon af. Het moet gezegd, Sint-Truiden schoot direct goed uit de startblokken bij de competitiestart en had meteen een psychologisch voordeel op de rechtstreekse concurrenten. Een ploeg staat of valt meestal niet met één speler, maar de prestaties van topschutter Sidibé zijn weinig mensen ontgaan. De Senegalees is ondertussen goed voor tien doelpunten en zorgt ervoor dat STVV zich tot op heden mag kronen tot de ploeg met de beste aanval.

Wat willen voetballiefhebbers nog meer? Antwerp, STVV, Lierse en tenslotte FC Brussels die strijden in de top van het klassement. De Brusselaars leggen de laatste weken wisselende resultaten voor. Een knappe 4-0 winst in de topper tegen Tienen was een rechtzetting van de slechte resultaten tegen Deinze (1-1), Oostende (1-2) en Doornik (0-0). Met slechts een 8 op 15 uit de laatste vijf wedstrijden staat FC Brussels toch nog knap derde in de stand, samen met Antwerp. De Ivoriaan Sanogo kroont zich momenteel tot topschutter van de ploeg uit de hoofdstad. De komende weken zijn cruciaal in de strijd naar promotie voor FC Brussels. Op speeldag 17 en 18 en 20 staan drie toppers op het programma, nl. Lierse, Sint-Truiden en Beveren. Met de topaffiche tegen Antwerp in het achterhoofd (5-1 verlies), zal de ploeg van Grosjean gewikt en gewogen worden in deze duels. Benieuwd op ze de top-5 kunnen handhaven de komende weken.

Geen grijze muizen meer
Als we een kijkje nemen naar de stand in Tweede Klasse, belooft dit seizoen een spannende afwikkeling te gaan kennen. Spreken over een subtop lijkt moeilijk als je slechts vier punten verschil ziet tussen plaats drie en plaats negen van het klassement. Ploegen als Oostende, Tienen, Waasland, Beveren en Doornik blijven in het zog van de titelkandidaten en kunnen gouden zaken doen indien deze steken laten vallen. Van bovengenoemde achtervolgers legt Oostende de beste resultaten voor. Zij behaalde negen punten uit de laatste vijf wedstrijden. Ze wonnen de topper tegen FC Brussels, hielden Beveren, OH Leuven en Hamme op een gelijkspel en versloegen Virton met zware 7-2 cijfers. In de beker moest de kustploeg zich met het kleinste verschil gewonnen geven aan Zulte-Waregem. Voor Tienen ziet het minder rooskleurig uit. Zij zijn de zwakst presterende ploeg in de laatste vijf duels van de achtervolgers (de wedstrijd tegen OHL buiten beschouwing gelaten door stroompanne). Met slechts 3 op 15 zijn is de Suikerploeg de knappe seizoensstart aan het verspelen en zijn ze teruggezakt naar een zesde plaats. De twee topwedstrijden tegen Lierse en STVV werden verloren, maar desondanks doen de jongens van trainer Nassen meer dan van hen verwacht werd. Ze mengen zich in de belangrijke strijd voor promotie en spelen mogelijks later op het seizoen nog een belangrijke rol. Belangrijke pion in het Tiense elftal is zonder twijfel Dufoor. De 28-jarige aanvaller is ondertussen goed voor acht doelpunten.

De Hel van Tweede Klasse
Voor Eupen lijkt het seizoensresultaat al bijna een uitgemaakte zaak. Met slechts vijf punten uit veertien wedstrijden moet er nog heel wat gebeuren om een degradatie te voorkomen. Enig lichtpuntje was de nipt verloren wedstrijd tegen leider STVV (3-2) en de winst tegen FC Luik (2-1). Deze laatste uitslag is ondertussen wel al geleden van de tweede speeldag. Ook voor Namen en Deinze zal het knokken zijn tot het bittere einde. Drie ploegen die de aandacht nog verdienen: VW Hamme en OH Leuven. Beide ploegen konden zich geen slechtere seizoensstart inbeelden en staan op een, voor hen, onwaardige plaats in het klassement. Het zijn echter de Vlaams-Brabanders die de voorbije weken knappe resultaten voorleggen en tevreden kunnen terugblikken op een 8 op 15.  De Waaslanders echter, geraken maar moeizaam weg uit de kelder van het klassement. Te veel wisselende resultaten en 'net-niet-scenario's' zorgen ervoor dat de Vigor Wuitens slechts op drie punten staan van de degradatiezone. OH Leuven is ondertussen opgeklommen tot een tiende plaats. Een vergelijkbaar scenario voor de Limburgers. De laatste vijf wedstrijden sprokkelde KVSK United negen punten en staan slechts op één punt van OH Leuven. De wedstrijd tegen STVV werd nipt verloren (2-1), en ook in het bekertreffen tegen Westerlo mochten de Limburgers, ondanks verlies, de arena met opgeheven hoofd verlaten (1-2). Op Hamme na, lijken deze ploegen zich te herpakken en zich steviger te nestelen in de middenmoot.

Gatenkaas vs efficientie

De verdienste van beste aanval gaat momenteel naar de leider in Tweede Klasse, STVV met 34 doelpunten uit 13 wedstrijden. De Limburgers hebben tevens de topschutter van de reeks Sidibé in hun rangen, ondertussen goed voor 10 doelpunten. Het is Waasland-spits Onana die de topschutter lijst mee aanvoert met eveneens 10 goals. Verder weten ook Oostende en Brussels de weg naar doel goed te vinden. Anders liggen de zaken voor Eupen, Namen en United. Als deze drie ploegen aan een gemiddelde van 1 doelpunt per wedstrijd komen, mogen ze blij zijn. Eupen en O. Charleroi hebben de schaamtelijke eer de meeste ballen uit hun netten te moeten plukken. Met respectievelijk 33 en 34 tegendoelpunten is het niet verwonderlijk dat beide ploegen onderaan het klassement bengelen. Voor de sterkste verdediging moeten we naar het Antwerpse. Zowel Antwerp als Lierse hebben een sterke achterhoede dit seizoen. Met respectievelijk 10 en 11 tegendoelpunten doen beide ploegen het voortreffelijk achteraan. Antwerp doelman Ristovic wist zijn netten reeds zes keer schoon te houden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties