Column Speeldag 13: Hallelujah!

Greg Docx
| 1 reacties
Speeldag 13: Hallelujah!
Foto: © SC

We zijn nog niet eens december of halfweg de competitie en de sneeuw zorgt al voor heel wat verhitte discussies in voetballand.

Maar het eigenaardige daaraan is dat de wedstrijd waar het meeste commotie over was, AA Gent - Racing Genk, wel de spectaculairste was van deze speeldag. Vijf doelpunten, stevige tackles, inzet, spanning. Alles was aanwezig, behalve Genksupporters dan.

Is het dan (sneeuw)weer typisch Belgisch dat wedstrijden zoals op Gent of Bergen doorgaan? En dan op het allerlaatste moment beslist wordt zoals gisteren? Spelers die vier uur op een bus zitten om daarna wat in de sneeuw te dartelen, wij kennen leukere bezigheden op een zondagavond, zelfs voor voetballers. Bij Genk waren ze dan ook terecht niet te spreken over de aanloop naar de wedstrijd. Zelfs achteraf nog, ook al hadden ze gewonnen. 

Bergen - Club Brugge op zaterdag was ook geen voetbalwedstrijd. Het leek eerder op een lading varkens die in de modder waren losgelaten en maar eens een weiland moesten omploegen. Voetballen kón gewoon niet, dat niemand van de Voetbalbond of scheidsrechters dat realiseerde is alweer schrijnend te noemen en is een nieuw hoofdstuk in het blunderboek van onze geliefde Voetbalbond. Voetballers verdienen nu eenmaal meer respect dan in dat soort drassig decor het beste, of soms toch, van zichzelf te geven één keertje per week.

Kortrijk - Zulte Waregem werd wél afgelast, één van de weinige juiste beslissingen van meneer Gumienny dit seizoen, dus mogen we het zeker ook zeggen. De sneeuw bleef aan de bal kleven, zo kan je niet veel aanvangen natuurlijk. Maar hier stelt zich nu net het probleem: ofwel stel je álle wedstrijden uit, ofwel geen. Want nu gaat de zoektocht beginnen naar een inhaaldatum. Volgens de reglementen moet dit nog voor de winterstop zijn. Dat is nog een maand tijd. Het begin van een heuse (winter)soep.

Met alle respect, maar wie komt er op een doodgewone, en waarschijnlijk ook barkoude, weekdag uit zijn kot voor één wedstrijd als dit? Consequentie is allang niet meer het codewoord op het kabinet van meneer De Keersmaecker en bij het Sportcomité. Of ligt de schuld ergens anders? Elke tak bij de Voetbalbond schuift de verantwoordelijkheid door naar naar iemand anders. Het gaat zover komen dat maar één 'groep' de eindbeslissing heeft en neemt: de spelers zelf. In dat geval zal de beslissing éénsluidend zijn: niet spelen in omstandigheden zoals dit weekend. Het wordt dus tijd dat alle ploegen in de hoogste voetbalklasse een verwarmde grasmat aanleggen.

Volgend seizoen staat er voetbal op het programma tijdens de feestdagen zoals u weet, naar het voorbeeld in Engeland. Misschien zou de Voetbalbond zichzelf wat meer spiegelen aan hun Engelse collega's in plaats van de competitieformule. Krijgen we dan modderstrijd zoals in Bergen of toch onverwacht spektakel zoals in Gent? Kerstvoetbal: hallelujah! (AN)
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties