Compilatie (5): Duivels eervol gelijk tegen grootmacht

Nico Wieme
| 0 reacties
Compilatie (5): Duivels eervol gelijk tegen grootmacht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De voorlaatste compilatieaflevering van mediaweek gaat over Chinezen die tegenwoordig van de tribunes geplukt worden, Club Brugge dat veel strafschoppen krijgt, de Belgen die gelijkspeelden tegen Luxemburg en de fans van G. Beerschot die cynisch worden.

In deze compilatieaflevering van mediaweek blik ik terug op de maand november. Tijdens de wedstrijd tussen Olympique Charleroi en FC Luik werden twee Chinezen van de tribunes geplukt door de politie. Bondsprocureur René Verstringhe vermoedde dat er omkoperij in het spel was.
 
Je zal tegenwoordig maar als Chinees een voetbalwedstrijd in België bijwonen. Sinds de hele affaire rond Zeyun Yé enkele jaren geleden losbarstte, heeft bondsprocureur René Verstringhe het dossier niet meer losgelaten. Zelfs als hij gaat slapen – en dat gebeurt toch minstens vijf keer per dag – neemt deze hoogbejaarde man het dossier mee onder de arm. Verstringhe is tegenwoordig zo achterdochtig dat hij iedere Chinees die een voetbalstadion betreedt laat checken.
 
Toen vorig weekend twee Chinese medialui de wedstrijd Olympic Charleroi tegen FC Luik voor de Chinese openbare omroep volgden, werden zij door een attent optredende politiemacht opgepakt. Procureur Verstringhe legde beide heren het vuur aan de schenen, zoals alleen hij dat kan, maar veel nieuws kreeg hij niet uit hen.
 
De Belgische competitie staat in China aangeschreven als de beste van Europa. Het is dan ook niet te verwonderen dat de Chinese tv-stations persmensen naar ons landje laten afzakken om live wedstrijdverslagen te maken. Omdat onze oosterse medemens daar nog niet zo veel ervaring in heeft, concentreren ze zich momenteel op de Belgische tweede klasse. Het niveau in de Pro League ligt zodanig hoog dat die Chinezen met moeite kunnen volgen.
 
Club Brugge mag dit seizoen voorlopig niet klagen over de arbitrage. Blauw-zwart kreeg totnogtoe al zes strafschoppen, de laatste dateert van in de match op Charleroi.
 
Vanaf volgend seizoen worden ook punten gegeven op basis van het aantal strafschoppen dat een ploeg krijgt. Club Brugge heeft duidelijk weet gekregen van de plannen van de Profliga, waardoor ze nu al volop aan het oefenen zijn. Bij blauw-zwart moeten gedacht hebben: “Als het met het veldspel niet lukt, dan moet het maar op een andere manier.”
 
Tegen Charleroi kregen de Bruggelingen al hun zesde elfmeter in elf wedstrijden. Een terechte beslissing overigens van een uitstekend leidende Joeri Van De Velde. De steltenloper uit Brabant beoordeelde de fase schitterend waarbij Joseph Akpala door zijn ex-ploegmaat Mahamadou Kere liefdevol werd geknuffeld.
 
Van De velde wou de wedstrijd duidelijk eindigen met een minimaal aantal gele kaarten. De verscheidene aanslagen op Nabil Dirar werden door de arbiter niet bestraft. Toen het de Marokkaanse Belg allemaal te veel werd, trapte hij na op zijn belager. Van De Velde, die er quasi met zijn neus op stond, gebaarde onmiddellijk dat er niets was gebeurd. “Ik zijn de Joeri en ik wil aangesproken worden als de Joeri”, riep hij de spelers toe. “Ik zorg voor de veiligheid op dit terrein. Als er problemen zijn, dan los ik die op mijn manier op.”
 
Ook de catchgreep van Jeroen Simaeys zag Van De Velde door de vingers en de fout op Stijn Stijnen voorafgaand aan de 1-0 wou de scheidsrechter met een onberispelijke staat van dienst al helemaal niet fluiten.
 
In ieder geval, Club is goed op weg om de – voorlopig nog officieuze – penaltycup 2008-2009 te winnen. Eindelijk wordt de jarenlange hegemonie van Anderlecht doorbroken. Paars-wit had al jaren een abonnement op die trofee, maar daar lijkt dit seizoen een einde aan te komen.
 
De Rode Duivels speelden 1-1 gelijk in en tegen Luxemburg. De Belgen hielpen duchtig mee aan het feestje ter ere van het honderdjarige bestaan van de Luxemburgse Voetbalbond.
 
De interland van België tegen Luxemburg werd door geen enkele Belgische tv-zender goed genoeg bevonden om uit te zenden. Tot zover het goede nieuws. Al de rest is weer voer voor mijn mediaweek: niet goed dus.
 
René Vandereycken had het in zijn hoofd gehaald om tussen het drukke programma van competitie, beker en Europees voetbal door een interland tegen Luxemburg te spelen. De Limburger vond onze zuiderburen een ideale sparringpartner, want de verplaatsing was niet ver en op die manier was de groep nog eens bijeen.
 
Wat absoluut niet voorspeld kon worden, was dat de Duivels als vliegen zouden vallen. Stijn Stijnen had last van een spetterpoep, waarschijnlijk een virus opgelopen tijdens het copieuze diner na de prachtige topper tegen Anderlecht in een van de vele loges die het Jan Breydelstadion rijk is. Ik vermoed dat Herman Van Holsbeeck een laxeermiddel in het drankje van Stijn gedaan heeft, zodat Silvio Proto zijn kans zou krijgen tegen de Luxemburgers. Proto wordt sowieso komend seizoen de titularisdoelman bij Anderlecht, dat heeft Herman al beslist. Hoe marionet Ariël Jacobs en Daniël Zitka daarover denken, speelt geen rol. Herman rules in het Vanden Stockstadion.
 
Axel Witsel, Marouane Fellaini, Vincent Kompany en Stijn De Smet haalden hun neus op voor dit verplichte nummer. Witsel had een reisje naar Engeland geboekt, Fellaini had een afspraak in zijn fitnessstudio om zijn ellebogen nog wat bij te trainen, Kompany nam een baaldag en De Smet had met Thomas Buffel afgesproken om te gaan kickboxen. Ook Timmy Simons zag dit interlandintermezzo niet zitten, maar als aanvoerder kon hij moeilijk verstek laten gaan. De PSV-speler ventileerde zijn ongenoegen dan maar door de Luxemburgers de gelijkmaker op een presenteerblaadje aan te reiken. Gelukkig voor Simons haalde zijn actie net niet de superkorte samenvatting van VTM.
 
In ieder geval, René toonde zich uiterst tevreden met het 1-1-gelijkspel. De Belgische selectieheer loofde de mentaliteit van zijn spelers, vooral die van de afzeggers dan. Gezien de omstandigheden (het missen van een halve ploeg) kon VDE zich best verzoenen met een gelijkspel.
 
Iedere voetballiefhebber kent wel het liedje ‘In tweede klasse is ’t ook plezant.’ Het cynische Germinal Beerschotpubliek zong dat liedje enkele weken geleden naar aanleiding van een zoveelste nederlaag. De Gentfans maakten tijdens de match tegen Genk van dat liedje een andere versie: ‘Op de bus is ’t ook plezant’, alluderend op het geringe aantal bezoekende fans dat er was wegens de sneeuwomstandigheden.
 
In de categorie ‘voorspellingen’ komen dit seizoen de supporters van twee teams in aanmerking: die van Germinal Beerschot en die van AA Gent. Het Germinal Beerschotpubliek heeft zich al neergelegd bij de degradatie naar tweede klasse. Tegen Lokeren zongen zij uit volle borst ‘In tweede klasse is ’t ook plezant’.
 
Aimé Anthuenis zal het graag horen, want de Waaslander wil absoluut niet tegen de degradatie vechten. Dat liet hij enkele weken geleden in Sport/Voetbalmagazine optekenen. Als de Ratten volgend seizoen in tweede spelen, zullen zij vermoedelijk wel meedingen naar de titel. En als Aimé in één ding sterk is, dan is het wel in het kampioen spelen. Wij wensen Germinal Beerschot veel succes met de kampioenmaker van weleer.
 
Ook de fans van AA Gent kunnen perfect voorspellingen maken. Misschien nog beter dan hun collega’s van Germinal Beerschot. De Gentsupporters wisten al tijdens de match tegen Racing Genk dat hun geliefde Buffalo’s het onderspit zouden moeten delven. Zij zongen heel vriendelijk naar hun rijkelijk opgekomen Limburgse collega’s ‘En op de bus is ’t ook plezant’, goed wetende dat die van Genk tijdens hun zes uur durende busrit van Gent naar Genk – één letter verschil, maar toch zo ver van elkaar gelegen – een feestje zouden bouwen om de overwinning tegen de Gentenaars te vieren. De Buffalofans verdienen een pluim dat zij, in de wetenschap dat hun ploeg enkele uren later zou verliezen van de mijnenploeg, toch nog de moed vonden om hun eigen terrein sneeuwvrij te maken.
 
Een andere kandidaat-winnaar in de categorie ‘voorspellingen’ wordt zeker Milan Jovanovic. De Serviër voorspelde de voorbije zomer dat het voor één miljard procent zeker was dat hij Standard zou verlaten. Ondertussen zijn we bijna een half jaar verder en wie speelt er nog steeds bij de Rouches? Na de Europese zes op zes tegen FC Sevilla en Partizan Belgrado waagde de aalvlugge spits zich aan een nieuwe voorspelling: Standard zal in mei de Uefa Cup op zak steken. Altijd leuk om zo iemand als Jova in je competitie te hebben. Ambiance verzekerd!
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties