Analyse Het eigenwijs transferelftal van Voetbalkrant

Kevin Van Cutsem
| 8 reacties
Het eigenwijs transferelftal van Voetbalkrant
Foto: © SC

De eersteklassers hebben zich de afgelopen maand opnieuw volop kunnen versterken. Onze redactie nam de koop-en leenwaar onder de loep en stelde een elftal op van de meest opmerkelijke transfers.

DOELMAN
 
Silvio Proto: De gewezen A-international is geen echte transfer, maar Anderlecht wilde hem koste wat kost terughalen naar het Astridpark. Proto bleef echter op Het Kiel en daarmee realiseerde Germinal Beerschot een heel belangrijke 'transfer'. De doelman, die voor zijn komst zwaar op de korrel werd genomen door de Antwerpse fans, pakte in de heenronde al meerdere punten voor Germinal Beerschot.
 
VERDEDIGING
 
Victor Bernardez: De nieuwe aanwinst van Anderlecht is een opvallende verschijning uit Honduras. Je loopt 's nachts liever zijn bevallige vriendin – ex-Miss Honduras - dan de verdediger zelf tegen het lijf. Bernardez wordt door Anderlecht voor zes maanden gehuurd, maar paars-wit moet in maart al wel beslissen of de optie gelicht wordt of niet.
 
Yoav Ziv: Een koopje voor Lokeren. De verdediger moest weg bij het financieel noodlijdende Beitar Jeruzalem. De 16-voudige Israëlische international zou slechts 75.000 euro gekost hebben. Kan zowel op rechts als op links uitgespeeld worden.
 
Eliaquim Mangala: Na het vertrek van Dante zocht Standard verwoed naar een opvolger, en vond die in eigen rangen. Standardtrainer Boloni dropte de 17-jarige Mangala meteen in het elftal. De Franse verdediger lijkt moeiteloos de overstap gemaakt te hebben van de Academie naar het eerste elftal. Hij wordt nu al bestempeld als het nieuwe goudhaantje van Standard.
 
Igor Mitreski: Macedoniër die 50 selecties verzamelde voor de nationale ploeg, maar in november bij de Duitse eersteklasser Energie Cottbus naar de amateurs werd verwezen. Na een 3-0 nederlaag tegen Hoffenheim haalde Mitreski zwaar uit naar zijn trainer. De verdediger kreeg er een boete van 10.000 euro bovenop.
 
MIDDENVELD
 
Wim De Decker: Opvallende wending in het laatste weekend van de transferperiode. De Decker heeft de meeste speelminuten achter zijn naam bij Racing Genk en maakt met de Limburgers kans op een tweede beker in zijn voetbalcarrière, maar hij kiest ervoor om terug te keren naar het oude warme nest op Het Kiel.
 
Tormena Ederson: Vorig jaar één van de revelaties bij de Mannekes, maar door de komst van een overvloed aan middenvelders onzeker van een basisplaats. Ongelukkig met zijn statuut en zaterdag nog op de rechtsback geposteerd door Aimé Anthuenis. Lag dit seizoen wel een tijdje in de lappenmand.
 
Tim Smolders: Verguisd door het Charleroi-bestuur nadat hij te kennen had gegeven niet te willen bijtekenen. Dreigde bij de Carolos niet meer opgesteld te worden tot juni. Vertrok naar Gent waar hij afgelopen weekend scoorde tegen… Charleroi.
 
AANVAL
 
Quinton Fortune: Misschien wel de opvallendste transfer in het lijstje. Fortune speelde eerder voor Atletico Madrid, Manchester United, Bolton en Sunderland om nu bij Tubeke te belanden. De 31-jarige Zuid-Afrikaan kwam meer dan 50 keer uit voor zijn land. Hij speelde ook op twee Wereldbekers.
 
Mohamed ‘Momo’ Dahmane: Rotte appel met voetbalkwaliteiten. Is Dahmane de aanvaller die Jacky Mathijssen erbij wou of is de Franse Algerijn een paniekaankoop eerste klas. De speler wil zijn negatief imago van zich afschudden en bij Club Brugge bewijzen dat hij de top waard is. Kostte blauw-zwart slechts 500.000 euro.
 
Adnan Custovic: Wilde niet weg bij Moeskroen, maar werd door het bestuur willens nillens op de transferlijst gezet. AA Gent was er als de kippen bij om de sluipschutter voor een Mars en een Snickers binnen te halen. Baarde zondag tegen Charleroi zijn eersteling voor de Buffalo’s.
 
BANK
 
Sinan Bolat: Verliet Genk nadat hij te lang tweede en zelfs derde doelman was geweest. Lag met de Limburgers afgelopen zomer al overhoop omdat hij niet de wagen kreeg die hij wou. Tekende een contract bij Standard waar hij Jérémy De Vriendt, ondertussen bij KV Mechelen, verdreef.
 
Arturo Ten Heuvel: Nederlander. Speelde net als Mangala nog nooit op het hoogste niveau. Koos na een half jaar zonder club en stages bij verschillende clubs voor Roeselare. Leverde in zijn eerste wedstrijd meteen een assist af en kegelde daarmee Club Brugge uit de beker. De vraag is of hem dat lang op het hoogste niveau zal houden.
 
Vadis Odjidja: Volgde een jaar geleden het spoor van zijn vriend en grote voorbeeld Vincent Kompany. Verkommerde bij Hamburg op de bank en kreeg door Club Brugge een reddingsboei toegeworpen. Liet al enkele mooie dingen zien, maar kan blauw-zwart (voorlopig) niet naar hogere sferen voetballen.
 
Sherjill MacDonald: Tweede speler van Roeselare in ons lijstje. Mislukt bij Anderlecht, maar na tal van omzwervingen weer in de Belgische competitie. Moet bij de Rodenbachjongens voor meer dreiging zorgen. Stond meteen al twee keer aan het kanon.
 
Christian Benteke: Congolese vluchtelingdie op zijn 16de Standard verliet voor Genk. De 18-jarige aanvaller was de revanche van voorzitter Jos Vaessen op de transfer van Steven Defour naar Standard, maar Benteke zat in Limburg vooral op de bank. Keerde in januari met hangende pootjes terug naar Luik.

Auteurs: Kersten Steurbaut en Kevin Van Cutsem


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties