Zet Van Den Driessche Club op scherp?

Nico Wieme
| 7 reacties
Zet Van Den Driessche Club op scherp?
Foto: © SC

Vanavond besluiten Cercle en Club Brugge de 25ste speeldag met een onvervalste derby in het Jan Breydelstadion. Dat de zenuwen strakgespannen staan,bewezen de uitlatingen en de reacties daarop van Cerclewoordvoerder Pol Van Den Driessche de voorbije week.

“Wist u dat Michel D'Hooghe geld terugtrekt van de ziekenkas telkens als iemand hem ziet lachen?”, liet Pol Van Den Driessche in de voorbije uitgave van Knack optekenen. De reactie van het Club Bruggebestuur liet niet lang op zich wachten. “Wij sturen onze kat naar de gebruikelijke receptie.” Al werd dat laatste in het HLN dan weer ontkend.
 
Gewijzigde machtsverhoudingen
 
In ieder geval, deze heisa tekent de machtsverhoudingen tussen beide Brugse voetbalverenigingen. Het eens ongenaakbare Club Brugge heeft het de laatste jaren steeds moeilijker en moeilijker om de derby naar zijn hand te zetten. Sinds groen-zwart op 17 december 2006 de Brugse burenstrijd met 1-0 won, kwam een einde aan de suprematie van de blauw-zwarte buren.
 
Na die draak van een match eindigde de terugmatch op 3-3. Vorig seizoen won Club twee keer de stadsstrijd, 1-2 ‘op’ Cercle en 1-0 ‘thuis’. Telkens ging het om een gevleide zege. Zeker in de heenmatch waren de groen-zwarte buren tijdens de eerste helft superieur, maar de efficiëntie liet toen te wensen over. In de achtste finales van de Beker van België kwamen beide teams ook tegenover elkaar te staan en toen trok Cercle het laken naar zich toe.
 
In de heenmatch van deze jaargang trok Club dan weer aan het langste eind, al ging dat opnieuw niet zonder slag of stoot. Voor de rust kreeg de zogenaamde grote broer voetballes van de buren. Cercle kwam ook verdiend op een 0-1-voorsprong via Oleg Iachtchouk, maar Karel Geraerts maakte vlak voor de pauze uit het niets gelijk. Na de herneming ging Club dan een versnelling hoger spelen en won uiteindelijk met 3-1. 
Op zoek naar zichzelf
 
Of Cercle de buren vanavond opnieuw het vuur aan de schenen kan leggen, blijft een open vraag. Sinds het vertrek van Tom De Sutter is groen-zwart als een kippenhok zonder haan. Na Nieuwjaar won de vereniging nog met meer geluk dan kunde op Anderlecht, maar daarna kon Cercle geen enkele competitiezege meer optekenen. Afgelopen woensdag ging KV Mechelen in de beker wel nog moeizaam met 2-1 voor de bijl.
 
Club Brugge is momenteel ook niet aan zijn beste prestaties bezig. Sinds het laatste kampioenenjaar (2005) is blauw-zwart vooral op zoek naar zichzelf. Diverse trainers en sportleiders werden al versleten, maar tot overtuigende resultaten leidden deze drastische ingrepen van het Clubbestuur nog niet. “Ze kunnen misschien eens een trainer buitensmijten bij Club, want het is alweer een tijdje geleden”, grapte Pol Van Den Driessche daarover deze week in Knack.
 
Helemaal ongelijk kunnen we de woordvoerder van Cercle niet geven. De positie van Jacky Mathijssen stond dit seizoen al een aantal keer ter discussie; de beleidsmensen van blauw-zwart weten echter ook dat zij niet meer zoveel financiële ademruimte hebben om nog maar eens een coach aan de deur te zetten. De vraag is ook of een nieuwe trainer de problemen bij blauw-zwart zou kunnen oplossen.
 
De Smet in the picture
 
De komende derby staat tevens in het teken van Stijn De Smet. De Cerclemiddenvelder wordt al een tijdje aan Club Brugge gelinkt, maar voetbalt vooralsnog voor de buren van Cercle. De Smet verwarmt de laatste tijd meer dan hem lief is de bank omdat coach De Boeck van oordeel is dat hij en Thomas Buffel niet samen in één elftal passen.
 
De Smet gaf eerder zelf al aan dat hij aan het einde van dit seizoen Cercle wil verlaten. Club Brugge zou daarbij zijn voorkeur genieten. 'Smetje' mag dan al een overstap naar de andere kant van het Jan Breydelstadion best zien zitten, Club moet ook met het bestuur van Cercle nog tot een overeenkomst komen. Het ziet ernaar uit dat dit, mede door de recente uitlatingen van Pol Van Den Driessche, niet evident zal zijn. 

De derby van vanavond lijkt in ieder geval voor vuurwerk te zorgen. Vanaf 20.30u kan u hier terecht voor een live verslag van de strijd om Brugge.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties