Column Speeldag 26: Eindsprint

Greg Docx
| 0 reacties
Speeldag 26: Eindsprint
Foto: © SC

Standard staat weer aan de leiding en gaat in pole position de laatste rechte lijn in. Of komt er nog een verraderlijke bocht in het parcours?

Anderlecht gaf vrijdag een vrijgeleide aan de Luikenaars door onderuit te gaan tegen KV Mechelen. Het doelpunt van De Sutter mocht niet baten, de rode kaart van Rnic was al evengoed een doodsteek. Was het een rode kaart? Uiteraard, zo terecht als het maar zijn kan. Zo terecht als het feit dat Evens niet gemaakt is voor een topclub. En wat nu met het doelpunt van De Sutter? Is daar werkelijk zoveel commotie voor nodig? Nee. Tussen de inworp van Anderlecht en de goal was KV Mechelen wel degelijk aan de bal geweest maar hadden ze hem weer verspeeld. Kan je de goal dan rechtsreeks wijten aan die ingooi? Nee. Heeft Anderlecht de bal teruggeven? Nee, ook niet. Het was dus inderdaad onsportief, iets wat voor een ploeg als Anderlecht not done is, als je wil bekendstaan voor klasse, iets waar ze bij de recordkampioen nog steeds op hameren.

Maar er is veel te veel spel gemaakt rond de goal. Laat het ook duidelijk zijn dat ze bij KV niet vies waren van een paar spelletjes komedie en dat dan een Polak er genoeg van had en wilde doorspelen, een menselijke reactie, maar geen sportieve. Ook ref Wouters deed nadien zijn duit in het zakje. Van Hoevelen en Asare hadden nooit de wedstrijd mogen beëindigen, ook Boussoufa mocht blij zijn dat hij mocht blijven staan. Anderlecht verloor terecht, door eigen onkunde en inefficiëntie. Bovendien waren de KV-goals onhoudbaar voor Davy Schollen.

Onhoudbaar, de perfecte beschrijving van Gent tegen een superzwak Club Brugge, met Bryan Ruiz als exponent. Een moeizame heenronde, maar sterkhouder in de terugronde. Gent doet weer mee voor de Europese plaatsen en de top drie. We zijn benieuwd hoelang Jacky Mathijssen nog de piloot van deze rallywagen mag zijn, hij zal crashen, alleen is de vraag wanneer dat zal gebeuren. Zijn verdedigende onderdelen zijn al een tijdje verroest en de rest voldoet niet. Aandoenlijk was wel alweer de poging, deze keer gelukt, om een strafschop te krijgen en de score te milderen. Na Dirar was het nu de beurt aan Dahmane. Als we het rijtje alfabetisch blijven volgen naar beneden toe is de volgende Laurent Ciman. Al twijfelen we er aan of een val van hem wel met opzet zou zijn.

Ook de andere Brugse ploeg moet zich dringend gaan bezinnen. Cercles laatste winst dateert vanop Anderlecht midden januari, wat toen zelfs al niet echt verdiend was. Vragen rijzen over coach De Boeck, is hij een eendagsvlieg geweest vorig seizoen en de helft van dit seizoen? Kan hij het maken bij een ploeg als Genk, waar de lat toch nog een pak hoger ligt? Hij heeft een eigen willetje en doel en lag al meermaals in conflict door de transfergeruchten/perikelen met De Sutter en De Smet.

Standard is sinds gisteren dus de nieuwe leider na verdiende winst tegen Racing Genk, dat er na het vertrek van Van Geneugden duidelijk nog niet op verbeterd is. Met die kern zou je probleemloos top drie moeten kunnen spelen. Standard heeft nu alles in eigen handen, maar wacht nog een moeilijk programma, vooral de echte laatste eindsprint, maar iets zegt ons dat ze zich bij Standard weinig zorgen hoeven te maken.

En mogen we tot slot de heren voetballers oproepen op een zaterdagavond net iets meer te scoren? Anders wordt het maar saai. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties