Standard verloor laatste testmatchen

Philippe Crols
| 9 reacties

Standard en Anderlecht maken deze week uit wie kampioen van België wordt. Testmatchen lijken al een eeuwigheid geleden, maar niets is minder waar. Vier jaar geleden namen Genk en Standard het tegen elkaar op met de derde plaats als inzet.

We draaien de klok terug naar 21 mei 2005. Standard begon toen in poleposition aan de laatste speeldag. Het stond na 33 kalenderdagen op de derde plaats en telde twee punten meer dan Racing Genk. Bovendien moesten de Rouches op bezoek bij KV Oostende, een ploeg die op dat moment al een tijdje zeker was van degradatie. Racing Genk trok op hetzelfde moment naar Cercle Brugge.

Wie zich opmaakte voor een spannende voetbalavond, leek er al meteen aan voor de moeite. Al na tien minuten kopte Cédric Roussel de 0-1 overhoeks voorbij Stefaan Thieren in doel. Niemand die dan voor mogelijk hield wat later nog allemaal zou gebeuren. Standard vierde de teugels en liet KVO in de wedstrijd komen. De kustploeg speelde enkele weken voordien gelijk in Genk en wilde zijn sportieve plicht vervullen door ook Standard punten afhandig te maken. Enkele minuten voor rust zag de bezoekende trainer, Dominique D’Onofrio, dat Brendon James Santalab de gelijkmaker langs Vedran Runje knalde. In het Jan Breydelstadion stond het op dat moment nog steeds 0-0 en dus was Standard nog altijd op weg naar Europa.

Waanzinnig slot

Voor Genk leek het na een uur spelen over en uit. Frederik Boi liet Jan Moons, op aangeven van Darko Pivaljevic, geen kans: 1-0. Standard was op de hoogte van het gunstige wedstrijdverloop in Brugge, maar wilde toch liefst niets aan het toeval overlaten. De Luikenaars kregen echter geen tweede doelpunt tegen de touwen en dat brak hen zuur op.

Wat er zich in de laatste twee minuten van beide wedstrijden afspeelde, doet terugdenken aan afgelopen weekend. Op het veld van Cercle Brugge werd Genk wakker in minuut 88. Koen Daerden bood eerst Kevin Vandenbergh de 1-1 aan. Een minuut na de gelijkmaker knalde Daerden zelf de 1-2 op het bord. Op dat moment waren testwedstrijden virtueel een feit. De Limburgers scoorden ook nog een derde keer. Faris Haroun tikte een voorzet van VDB-junior in doel.

Conceiçao mist

Terug naar Oostende dan. Bij Standard heerste er ongeloof over het scoreverloop in Brugge, maar toch kregen de Rouches nog een ultieme mogelijkheid om Europees voetbal af te dwingen. Twee minuten voor tijd maakte Adam Griffiths handspel in de zestien meter. Paul Allaerts twijfelde niet en legde de bal op de stip. Grote man Sergio Conceiçao nam zijn verantwoordelijkheid, maar knalde ... naast. Testmatchen moesten de beslissing brengen en dat had niemand voor mogelijk gehouden.

De heenmatch werd afgewerkt in Luik. Genk werd onder de voet gelopen, maar klom dankzij een rake counter toch op voorsprong via Vandenbergh. Standard drukte echter door en kwam via een strafschop van Milan Rapaic, na handspel van Soley Seyfo, op gelijke hoogte. In de tweede helft leek Standard de terugmatch overbodig te maken. Wamberto en Sergey Kovalenko legden de 3-1-eindstand vast. Karel Geraerts en Conceiçao liepen op Sclessin wel tegen een gele kaart aan en zagen de return aan hun neus voorbijgaan.

Standard geeft het opnieuw uit handen

Een dag na de bekertriomf van Germinal Beerschot tegen Club Brugge was het opnieuw aan Standard en Racing Genk. De favoriet uit Luik was na tien minuten spelen zijn gunstige uitgangspositie alweer kwijt. De Genkse trainer, René Vandereycken, zag zijn troepen op het juiste moment optimaal presteren. Bij de thuisploeg liep alles perfect, bij de bezoekers werd Conceiçao duidelijk gemist.

Vroege doelpunten van Nenad Stojanovic en Kevin Vandenbergh wisten de 3-1 meteen uit. Standard was onherkenbaar zwak en ging helemaal ten onder. Een kwartier voor tijd schoof Vandenbergh nog de 3-0 onder Runje. Het bleef wel spannend tot het einde. Een late vrijschop van specialist Rapaic leverde echter niets meer op. Genk mocht naar Europa, maar dat gebeurde zonder René Vandereycken. De man die bij Genk destijds met weinig middelen schitterende resultaten behaalde, kwam niet overeen met de clubleiding en werd de laan uitgestuurd.

Het Europees avontuur van Genk, onder nieuwe trainer Hugo Broos, was er trouwens eentje van korte duur. In de eerste voorronde die Genk moest afwerken, werd er op bezoek bij Litex Lovech 2-2 gelijkgespeeld, maar thuis gingen de Limburgers met 0-1 ten onder.