Jozef De Witte: "Wellicht geen veroordeling voor Van Damme"

De Nijs Michael
Jozef De Witte: "Wellicht geen veroordeling voor Van Damme"
Foto: © SC

Sinds gisteren zijn alle ogen gericht op Jelle Van Damme. De verdediger van Anderlecht heeft een klacht wegens racisme aan de broek nadat hij Standardspeler Oguchi Onyewu "dirty monkey" zou hebben genoemd. Een straf hoeft hij echter niet meteen te vrezen.

"Het is hier woord tegen woord", geeft Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van kansen en racismebestrijding zijn kijk op de zaak. "Er zijn geen getuigen, noch de spelers, noch de ref heeft iets gehoord. De antiracismewet zegt dat de scheldwoorden moeten gezegd geweest zijn met de duidelijke bedoeling om anderen aan te zetten tot haat, geweld en discriminatie. In dit geval is het een zaak tussen twee individuen." 

"Waarschijnlijk zal het niet tot een effectieve veroordeling komen", vervolgt De Witte in HBvL. "Ook omdat de rechter rekening zal houden met de omstandigheden. Ik praat niet goed wat er gebeurd is, maar tijdens een voetbalwedstrijd kunnen de emoties hoog oplopen, daar kijkt de rechter naar. De klacht van Onyewu kan wel belangrijk zijn als signaal, want er bestaat nog degelijk racisme in het voetbal en dat moet gestopt worden. Als Onyewu wil, mag en kan hij contact opnemen met ons. In dat geval zouden wij hem advies geven. Ik zal alleszins met belangstelling uitkijken naar het verloop van deze zaak." (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties