Start en Molde delen de punten

viki meeuwis

Afgelopen weekend stond in Noorwegen de dertiende speeldag van de Tippeligaen seizoen 2009 op het programma.

Zaterdag beet Rosenborg de spits af in de match tegen Strømsgodset. RBK kende op eigen veld in het Lerkendal Stadion weinig moeite met de bezoekers. Rosenborg zette van in het begin van de wedstrijd druk op Godset dat aanvankelijk weinig weerwerk kon bieden. Tegen het einde van de eerste helft konden de bezoekers toch beter in de wedstrijd komen. Net voor de rust kreeg Demidov nog een goede kans op doel maar keeper Moldskred wist Godset te behouden voor een 0-1 achterstand voor de rust.

Na de rust duurde het tot in de slotfase vooraleer Rosenborg echt losbrak. In de 83 minuut kon Steffen Iversen de score openen na een goede voorbereiding van Rade Prica en Konan Ya. Ook de tweede goal enkele minuten later werd door Iversen binnengewerkt. In de toegevoegde tijd kon Rade Prica zelf ook scoren. Rosenborg verstevigt met deze overwinning zijn leiderspositie met 29 punten.

Odd Grenland ontving Bodø/Glimt en kende eveneens weinig moeite met hun tegenstanders. De eindstand was 4-0. Het eerste doelpunt viel op het kwartier. Rambekk kon de bal klaarleggen voor Storbæk die de bal hard op doel schoot. Keeper Kolstad kon de bal afweren maar in de rebound kon Lekven de bal alsnog over de doellijn krijgen. Op het half uur viel het tweede doelpunt. Bentley met een goed schot naar Storbæk die de bal met een afstanddschot in doel schoot. Na de rust zette Odd Grenland de dominantie verder en kon Morten Fevang nog tweemaal scoren. Odd Grenland doet een goede zaak en staat nu op de vierde plaats met 22 punten. Een slechte zaak echter voor promovendus Glimt dat met slechts 12 punten op de voorlaatste plaats staat.

Vålerenga kreeg landskampioen Stabæk op bezoek in het Ullevaal Stadion. Er zou slechts een doelpunt vallen in deze wedstrijd en dat werd gemaakt door Daniel Nannskog. Skjønsberg met een goede bal vanop links waarvan Nannskog gebruik maakte en schoot de bal in de rechterbovenhoek waar Troy Perkins er niet bij kon. Het was Stabæk dat de sterkere ploeg was in deze partij. Vålerenga deed er te lang over om kansen af te dwingen en verzuimde om de kansen die ze kregen te benutten. In de slotfase kreeg VIF wellicht de beste kans van de match. Fellah met een pass naar Muri die op zijn beurt Mos bereikte. Mos schoot de bal vanop vijf meter onbegrijpelijk over doel. Vålerenga blijft hangen op de vijfde plaats met negentien punten. Stabæk bezet de achtste plaats met slechts twee punten minder.

Nog slechter verging het Lyn Oslo dat uit bij Brann verloor met 2-1. Brann begon al van in het begin van de wedstrijd druk te zetten waardoor Lyn meteen in de defensie gedrongen werd. Lyn liet Brann teveel ruimte en bleef dat ook na de rust doen. Kort na de pauze kon Huseklepp de score openen. Eirik Bakke speelde de bal naar Vaagan Moen die op zijn beurt Huseklepp bediende. Vanop een goede zeventien meter kon die de bal in de rechterbovenhoek werken en Brann op voorsprong zetten. Lyn had nog een half uurtje nodig maar dan viel wel de gelijkmaker. Invaller Angan stuurde de bal kruislings over het veld waar Guastavino geheel vrij stond en de bal kon binnenwerken. Amper twee minuten later zette Huseklepp de eindscore vast op 2-1. Brann bezet nu de zesde plaats met negentien punten. Lyn daarentegen is rode lantaarn met amper tien punten uit dertien matchen.

De wedstrijd van deze speeldag was ongetwijfeld die tussen Start en Molde. Start dat ietwat verrassend meedraait in de top vijf kon mits winst een goede zaak doen en een stapje dichter naar de top doen. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht. Rond de twintigste minuut kon Start de score openen via Geir Ludvig Fevang. Amper een minuut later antwoorde Molde via een doelpunt van Pape Paté Diouf. Dat was ook meteen de ruststand.

Na de pauze kon Pape Paté Diouf de tweede goal van de avond maken na een goede voorbereiding van Daniel Berg Hestad. In de slotfase kon Stokkelien met een knappe bal vanop zijn hiel de bal naar Bernt Hulsker doorsluizen die er prompt 2-2 van maakte. In de toegevoegde tijd liep Hulsker nog een onnodige rode kaart op. Hij kreeg een vrije trap tegen na vermeend handspel waarna hij zich ging beklagen bij scheidrecher Skjerven. Die wou aanvankel geel geven maar na aanhoudend protest van Hulseker trok hij dan maar zijn rode kaart. Start staat nu op de derde plaats met 21 punten, eentje minder dan Molde dat er 22 heeft en op de tweede plaats staat.