Interview Advocaat: "Dit zijn geen oefenwedstrijden"

Steurbaut Kersten
| 4 reacties
Advocaat: "Dit zijn geen oefenwedstrijden"
Foto: © SC

Dick Advocaat verzamelde donderdagmiddag zijn troepen in Diegem. De Kleine Generaal hecht veel belang aan de oefenwedstrijden tegen Hongarije en Qatar. "De spelers zullen zich moeten laten zien."

In september werd er nog gespeculeerd over een galawedstrijd tegen vice-wereldkampioen Brazilië. De Gouden Kanaries komen echter niet naar België. Advocaat moet het stellen met een Europese ploeg die zich niet kon plaatsen voor de WK-eindronde in Zuid-Afrika en een Aziatische ploeg zonder voetbalgeschiedenis.

 

Wat is het belang van de twee wedstrijden tegen Hongarije en Qatar?

 

“We hebben de mogelijkheid om zes-zeven dagen met de groep te werken. Voor mij zijn dit geen vriendschappelijke oefenwedstrijden. De spelers zullen zich moeten laten zien. Het is de bedoeling om tegen volgend jaar een goede groep bij elkaar te krijgen voor het Belgisch elftal. Er is geen plaats voor ego’s meer.”

Is dat nog een probleem?

 

“Als een speler zich belangrijker waant dan het elftal, dan heeft hij een probleem. De vorige wedstrijden liepen er zo nog 1 à 2 spelers rond bij de selectie.”

Wat vindt u van het feit dat Marouane Fellaini na zijn afzegging voor Estland toch nog mocht spelen voor Everton?

“Vreemd. Het is al vreemd dat spelers zelfs iets gaan plannen als België op dat moment een belangrijke wedstrijd moet spelen. Als hij zaterdag dan toch voor Everton kan spelen, dat kan eigenlijk niet?”


De Rode Duivels recupereren Vincent Kompany. Hoe belangrijk is dat?

“Ik ben blij dat ik hem nu kan zien en kan constateren hoe het met hem is, want er gingen sensationele verhalen (Kompany bleef zaterdag met een hamstringblessure uit voorzorg aan de kant, nvdr.) de ronde over hem. Ik ken hem van de banden die ik gezien heb van de Rode Duivels, Jong België en Manchester City. Nonchalant? Van mensen die hem bij HSV kenden hoor ik van de ene dat hij een topper is, de andere zegt dat hij regelmatig in de fout gaat. Nu kan ik zelf zien of hij de foutjes nog maakt. Maar de potentie van de speler is heel belangrijk.”

Kompany wordt naar voren gedragen als een geboren leider. U koos voor Thomas Vermaelen als kapitein. Waarom?

“Als je het bij Ajax kan, kan je het bij de Rode Duivels ook. Ik verwacht in eerste instantie dat hij goed speelt. Daarnaast moet hij zich op en ook naast het veld moeten laten gelden. We moeten hem daar nog een beetje in sturen.”

Wat hebt u geleerd uit uw eerste twee interlands als bondscoach van België?

“De instelling tegen Turkije was goed en we hebben verdiend gewonnen. Ook tegen Estland was de mentaliteit goed, maar wilden we te graag een doelpunt maken en liepen we te vaak uit de organisatie. Dat is een val waar we niet meer mogen intuimelen. Zij krijgen drie kansen en scoren twee keer. We moeten slimmer worden en soms gewoon op resultaat spelen. Barcelona is ook beter dan Rubin Kazan, maar Kazan slaagde er wel in om twee keer een goed resultaat te behalen.”


Bent u van plan tactische aanpassingen door te voeren?


“We blijven in een 4-3-3 spelen. We moeten vanuit de basis, de organisatie, beginnen. Als we het spel moeten maken, komen we in de problemen. Volgend jaar bekijken we wat ons het beste ligt.”

Droomt u ervan om zoals Nederland te spelen?

 

“We mogen ons niet blindstaren op het Nederlandse elftal. Zij hebben vier-vijf topaanvallers. Wij hebben goede spelers, maar die zijn nog geen top. Wij hebben geen Robben, Van der Vaart of Kuijt. En zo kan ik nog wel een heel schip aanhalen.”

Slotvraagje. Dante (Mönchengladbach/ex-Standard) laat weten dat hij graag voor de Rode Duivels wil spelen. Hoe staat u daar tegenover?

 

“Ik ben geen man van als en if. We wachten eerst af tot hij genaturaliseerd is. Ik heb alvast niets tegen goede spelers. Genaturaliseerd of niet.” (AN)

 

 

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties