Nigeria en Akpala naar WK na spannende slotspeeldag

Anthony Van der Planken
| 10 reacties

Nigeria heeft zich zaterdag als vierde Afrikaanse land geplaatst voor het WK 2010. De Nigerianen wipten na een spannende slotspeeldag over Tunesië. Club Brugge - spits Joseph Akpala mag zich dus opmaken voor zijn eerste grote toernooi.

Nochtans zag het er lange tijd bijzonder slecht uit voor Nigeria. De Super Eagles stonden voor aanvang van de wedstrijd tweede in hun poule, achter leider Tunesië, en kwamen op het veld van Kenia zelfs 1-0 achter. Dennis Oliech bracht de thuisploeg na een goed kwartier spelen op voorsprong.

Toen de Nigerianen tijdens de rust de stand van Mozambique - Tunesië hoorden -nog steeds 0-0- gingen de kopjes weer omhoog. De Super Eagles kwamen met frisse moed uit de kleedkamer en scoorden uiteindelijk de gelijkmaker. Op het uur legde Obafemi Martins op aangeven van Peter Odemwingie de 1-1 tegen de netten. Vijf minuten later bracht Yakubu Nigeria zelfs op voorsprong.

Pas op dat moment besefte Tunesië dat het maar beter kon winnen op het veld van Mozambique. De Noord-Afrikanen kozen plots voor de aanval, maar kregen de bal niet in doel. Het was zelfs Mozambique dat via Dario een kleine tien minuten voor tijd op voorsprong kwam. Het Tunesische gemor in de tribunes veranderde al gauw in gejuich toen bleek dat Kenia op hetzelfde moment de 2-2 had gescoord tegen Nigeria. Doelpuntenmaker Wetende leek zo de Tunesische held te worden, maar niets bleek minder waar. Een tweede doelpunt van Martins leverde Nigeria immers de 2-3 én de kwalificatie op.

Nigeria springt zo op de slotspeeldag over Tunesië en mag zich opmaken voor het WK in Zuid-Afrika. Club Brugge - spits Joseph Akpala mag dus hopen op een extra lang seizoen, al kwam hij vandaag wel niet aan de bak.