Wist je dat Jeurissen Jourquin opvolgde?

Philippe Crols
| 0 reacties
Jeurissen Jourquin opvolgde?
Foto: © SC

Als we u vragen wie momenteel de baas is van de Centrale Scheidsrechterscommissie, dan zullen heel wat mensen met Robert Jeurissen het juiste antwoord geven. Maar wist je ook dat de Limburger de opvolger was van Jean-Claude Jourquin?

Scheidsrechters zijn niet bepaald de mensen die het meest geliefd zijn in de voetbalwereld, maar om een oeroud cliché te gebruiken: “Zonder scheidsrechters geen voetbal.” En dus zetten wij vandaag enkele (oud-) leden van de Centrale Scheidsrechterscommissie in de spotlights. Te beginnen met de huidige scheidsrechtersbaas: Robert Jeurissen (foto).  

De Limburger werd door het Uitvoerend Comité van de Belgische Voetbalbond op 14 april 2007 benoemd tot nieuwe voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie. Op 1 juli 2007 zou hij de fakkel ook officieel overnemen van zijn voorganger, Jean-Claude Jourquin. Die hield het op zijn beurt na acht jaar voorzitterschap voor bekeken. Jourquin werd bij zijn afscheid wel benoemd tot erevoorzitter van de CSC. De gewezen scheidsrechtersbaas is samen met Alfred Delcourt de enige die deze eretitel kreeg. Delcourt was in het verleden eveneens voorzitter van de CSC. Andere voorzitters van de CSC waren Antoine Jorssen en Gerard Versijp.

Rel met Van den Wijngaert

Jeurissen ligt sinds zijn aantreden fel onder vuur, onder meer door de soms matige prestaties van de scheidsrechters, maar zijn voorganger Jourqain, die in maart 2003 zijn ambtstermijn met vier jaar verlengd zag, had het soms ook moeilijk. Zo zorgde hij tijdens zijn voorzitterschap voor problemen door Frans Van den Wijngaert niet toe te laten tot de scheidsrechterscommissie. Zelfs toenmalig bondsvoorzitter Jan Peeters probeerde Jourquin op andere gedachten te brengen, zonder succes.

In 2001 gebeurden nog enkele vreemde dingen. Zo leidde Marcel Javaux de halve finale in de Belgische beker tussen Lommel en Racing Genk terwijl hij zijn fysieke tests niet had afgewerkt. In datzelfde jaar leidde Michel Piraux de beloftenwedstrijd tussen Bulgarije en Duitsland. Op zich niet vreemd, ware het niet dat de scheidsrechter sinds januari 2001 geen internationale ref meer was.

Communicatie Jeurissen

In 2007 nam Robert Jeurissen de taak van Jourqain dus over. De Limburger komt veel vaker in de media in vergelijking met zijn voorganger en dat wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Op zich is er niets mis met het communiceren naar de buitenwereld toe, maar heel wat waarnemers vinden het niet kunnen dat de scheidsrechtersbaas soms openlijk kritiek geeft op zijn refs. Ook het fameuze rapport, dat een scheids krijgt na elke wedstrijd, stuitte al op serieus wat kritiek.

Een verspreking van Jeurissen tijdens Studio 1 op zondagavond.

Jeurissen floot als scheidsrechter 387 wedstrijden tussen 1978 en 1996. Zijn laatste match dateert van 26 mei 1996. Toen leidde hij de bekerfinale tussen Club en Cercle (2-1). Sinds de zomer van 2007 is hij de hoogste in rang bij de Centrale Scheidsrechterscommissie. Michel Piraux is eerste ondervoorzitter, Marcel van Elshocht is tweede ondervoorzitter.

Beelden uit de bekerfinale van 1996 tussen Club en Cercle. Het was de laatste match die Robert Jeurissen leidde.

Morgen een 'Wist je dat?' met Van Bommel als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties