Wist je dat KVM laatste Belgische EC-winnaar is?

Philippe Crols
| 11 reacties
KVM laatste Belgische EC-winnaar is?
Foto: © SC

Dit seizoen kenden onze Belgische clubs behoorlijk wat succes in Europa. Toch kwam geen van de teams in de buurt van een finale, laat staan eindwinst. Wist je dat KV Mechelen de laatste Belgische club is die een Europacupfinale wist te winnen?

Als u zichzelf een voetbalkenner noemt, weet u uiteraard dat KV Mechelen de laatste Belgische club was die een Europese beker in de wacht wist te slepen. Omdat de Mechelse bekerwinst echter al dateert van 1988 halen we het vandaag even terug vanonder het stof. KV Mechelen legde de basis voor de bekerwinst in het seizoen 1986-1987. Toen stelde voorzitter John Cordier Aad de Mos (foto) aan als coach en werd de club volledig professioneel. Malinwa werd vicekampioen en won het de Belgische bekerfinale met 1-0 van Luik. De Mechelaars mochten het seizoen daarop aantreden in de Beker voor Bekerwinnaars, een competitie die inmiddels niet meer bestaat. Het was voor KVM tevens het debuut op het Europese toneel.

KV Mechelen had op zijn weg naar de finale nooit echt veel overschot. Dinamo Boekarest, St. Mirren en Dinamo Minsk werden achtereenvolgens geklopt vooraleer de Maneblussers in de halve finale tegen Atalanta uitkwamen. Malinwa won onder leiding van trainer de Mos tweemaal met 2-1 en nam het in de finale te Straatsburg op tegen Ajax Amsterdam. Uitgerekend de Nederlander Piet Den Boer scoorde in het begin van de tweede helft de enige goal van de match in het Stade de la Meinau. Hij kopte een voorzet van Eli Ohana in het Amsterdamse doel, genoeg voor eindwinst, zo bleek. In datzelfde jaar werd Mechelen voor de tweede maal op rij vicekampioen van België.

Enkele jaren geleden beleefde Den Boer de finale voor Sporza nog eens.

De opstellingen van 1988:

Mechelen: Preud’homme, Clijsters, Rutjes, Sanders, Deferm, Emmers, E. Koeman, De Wilde (60’ Demesmaeker), Hofkens (73’ Theunis), Den Boer, Ohana.

Ajax: Menzo, Larsson, Blind, Wouters, Verlaat (73’Meijer), Van’t Schip (57’ Bergkamp), Winter, Muhren, Scholten, Bosman, Rob Witschge.

De Maneblussers vierden ook in 1989 een Europese triomf door de Europese Supercup te winnen. PSV boog het hoofd na twee confrontaties. In Mechelen won Malinwa met 3-0. John Bosman, die een jaar eerder met Ajax de finale van KVM had verloren, scoorde twee goals. In Eindhoven kon PSV weliswaar winnen, maar de 1-0-zege volstond niet om Mechelen van zijn tweede Europese triomf op rij te houden. Bij de Eindhovense club stonden er destijds vedetten als Romario, Eric Gerets en Ronald Koeman onder contract. Die laatste moest dus meteen ook zijn meerdere erkennen in zijn broer Erwin, die bij Malinwa speelde.

Belgische finalisten in Europa

KV Mechelen is de laatste Belgische club die een Europese finale won, maar niet de laatste Belgische club die in zo’n finale geraakte. In 1993 schopte Antwerp het namelijk ook tot de eindstrijd van de Beker voor Bekerwinnaars, maar de Great Old ging ten onder tegen Parma. Antwerp, Club Brugge, Standard, KV Mechelen en Anderlecht zijn de enige Belgische teams die ooit een Europese finale mochten betwisten. Alleen Anderlecht en KV Mechelen konden zo’n Europese eindstrijd winnend afsluiten. Antwerp (Parma, 1993) en Standard (Barcelona, 1982) verloren hun enige finale. Club Brugge verloor zijn beide finales tegen Liverpool, maar is wel de enige Belgische club die de eindstrijd van de Europacup 1 speelde. Dat gebeurde in 1978 op Wembley.

Morgen een 'Wist je dat?' met de EK-beker als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties