Dolle slotfase levert Duivels toch nog zege op

In een Koning Boudewijnstadion dat toch voor ongeveer de helft gevuld was, hebben de Rode Duivels hun eerste wedstrijd onder Georges Leekens 2-1 gewonnen. In een dolle slotfase zetten de Belgen een 0-1-achterstand nog om.

België begon ook het snedigst aan de wedstrijd en werd daarvoor bijna beloond na vijf minuten. Lukaku speelde Hazard aan, die het penaltygebied binnendrong. Het Franse supertalent ging over een Bulgaars been en de ref wees naar de stip. Hazard zelf zette zich achter de bal. Tot zijn eigen frustratie trapte hij te zwak in het midden van het doel.

België leek niet aangeslagen en voetbalde door met vertrouwen. Naast het technisch vermogen dat op het veld stond, viel vooral de inzet op. Iedereen wou zich bewijzen aan de nieuwe coach.

Mexican Wave

Zo veroverde Dembele mooi de bal en speelde even knap Lukaku aan. Deze pakte uit met een afstandsschot dat mooi naar de linkerbovenhoek krulde. De Bulgaarse keeper schudde echter een prachtsave uit de mouwen. Na 20 minuten rolde de Mexican Wave zelfs door het stadion.

Kompany kopte nog eens op de doelman en België domineerde de partij. Het was dan ook een koude douche toen Popov vanop de rand van het strafschopgebied uithaalde en de bal in de linkerbenedenhoek verdween.

Ondanks de achterstand speelden de Belgen een heel volwassen eerste helft waarbij vooral de plotselinge maturiteit van de ploeg opviel. Iedereen verdedigde mee, positiewissels werden probleemloos opgevangen en instructies werden vlekkeloos opgevolgd.

Te weinig kansen

De Rode Duivels, met Lepoint en Thijs in de plaats van Dembele en Vertonghen, begonnen ook snedig aan de tweede helft. Het kreeg ook de kansen, maar Lukaku (2x) en Hazard konden die niet benutten. Vooral de middenvelder van Lille liet zich eens te veel betrappen op te veel dribbelen.

De Belgen brachten wel leuk voetbal en hadden heel veel balbezit, maar konden in vergelijking te weinig kansen afdwingen. Bulgarije speculeerde op de counter, maar ook daar kwam weinig van in huis. België heerste in alle opzichten behalve wat de stand betrof.

Dolle slotfase

En ongelooflijk maar waar, in twee minuten tijd zou daar verandering in komen. Eerst kon Lepoint scoren nadat Hazard hem knap had vrijgespeeld en even later was het opnieuw Hazard die Benteke vrij speelde. Deze trapte, maar wist daarna even niet meer waar de bal was. De goedgevolgde Kompany echter wel en deze duwde het leer, samen met een Bulgaarse verdediger, in doel.

En dat was ook het eindresultaat. Een zeker verdiende zege gezien over de hele wedstrijd. De Belgen domineerden het spel en hadden, zeker in de eerste helft, al een goal verdiend. (AN)