Malmö wint en staat terug aan de leiding

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan werd de 26e speeldag afgewerkt. Zowel Malmö als Helsingborg maken nog kans op de titel.

Onderaan in het klassement was het uitkijken wat landskampioen AIK dat nog in de degradatiezone verkeerde zou doen in de match tegen stadsrivaal Djurgården.

Helsingborgs ging onderuit bij GAIS met het kleinste verschil. De thuisploeg begon nochtans het best. Met vijf minuten gespeeld kreeg Mattias Lindström een goede kans op de 1-0 maar Dime Jankulovski kon redding brengen. Ondanks meer balbezit slaagde HIF er niet in om kansen af te dwingen. Ook GAIS speelde niet zijn beste spel maar iets voor het half uur slaagde Joel Johansson erin om de bal tot bij Romario te krijgen die de bal in doel werkte waardoor GAIS met de drie punten ging lopen. Een slechte zaak voor Helsingborg dat nu drie punten achter staat op Malmö dat wel won.

Malmö nam het op tegen Trelleborgs in het Vångavallen Stadion. Op het half uur zette Jiloan Hamad de bezoekers op voorsprong. Daniel Larsson kon na de rust de 0-2 binnenwerken en in de slotfase stuurde Guillermo Molins, die overigens de assist voor de eerste goal leverde, het derde doelpunt binnen. Malmö is nu alleen leider met 58 punten.

Halmstad haalde het met 2-0 van Brommapojkarna. Doelpuntenmakers van dienst waren José Sise in de tweede minuut en Jonas Gudni Saevarsson iets na het half uur. Brommapojkarna blijft na deze nederlaag laatste met slechts 24 punten.

Gefle deed het uit bij Kalmar iets beter want het behaalde een 1-1 gelijkspel waardoor Gefle nu voorlaatste staat met evenveel punten als Brommapojkarna maar met een beter doelpuntensaldo. Net voor de rust kon Dragan Kapcevic voor Gefle scoren en even zag het er naar uit dat Gefle de drie punten zou binnenhalen maar Daniel Freire Mendes kon met nog een twintig minuten te gaan in de tweede helft tegenprikken.

BK Häcken won met 2-1 van Örebro. Jonas Henriksson scoorde in de zeventiende minuut en zette zo Häcken op voorsprong. Na de rust kon Antonen tegenprikken maar in de slotfase kon Paulinho de eindstand op 2-1 vastleggen. Örebro blijft voorlopig derde met 45 punten.

IFK Göteborg bleef op een 0-0 gelijkspel tegen Mjällby steken en mag nu zeker een kruis over een Europees ticket maken.

Elfsborg kende weinig problemen met Åtvidabergs want het versloeg het met 4-1. Haris Radetinac kon in de eerste helft scoren voor de bezoekers. Stefan Ishizaki kon kort na de rust twee keer scoren. Johan Larsson en James Keene maakten het werk verder af. Elfsborg staat nu op de vierde plaats met 43 punten.

Het duel van het weekend was de stadsderby tussen Djurgården en AIK. Beide ploegen begonnen slecht aan het seizoen maar Djurgården wist zich halverwege te herpakken. Dat was echter niet het geval voor AIK dat vorig jaar nog de landstitel binnen haalde. Met deze winst mag Djurgården blijven hopen op een Europees ticket want het staat op de vijfde plaats met 38 punten, slechts vijf minder dan Elfsborg.

AIK begon het best aan de match en in de negende minuut werd Pontus Engblom door keeper Touray neergehaald in het strafschopgebied. Dat leverde AIK een penalty op die door Kenny Pavey in doel werd getrapt. AIK probeerde het met snelle tempowisselingen en dat leverde een kans op voor Goran Ljubojevis. Djurgården stuurde de match maar kon offensief in de eerste helft weinig waarmaken. Dat veranderde kort voor de rust toen Igboananike de bal in doel kon werken. Direct na de rust kon Sharbel Touma de bal met een lob in het net sturen achter keeper Stamatopoulos.

AIK wist dat het iets moest doen en de respons kwam dan ook snel. Zo kreeg Ljubojevic een kans op doel maar de bal ging hoog over. De volgende kans was voor Jagnes maar keeper Touray kon de bal in corner werken. In de slotfase kon Adomir Catovic de bal richting kruising schieten maar de keeper van Djurgården kon de bal nog net tegenhouden. Een slechte zaak voor AIK dat derde laatste staat met 25 punten, slechts een meer dan Gefle en Brommapojkarna.