Beste voetballer: Leekens: "Opmerkelijk hoeveel verschillende kwaliteiten"

Beste voetballer: Leekens: "Opmerkelijk hoeveel verschillende kwaliteiten"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Bondscoach Georges Leekens was vroeger wel een bikkelharde verdediger, maar als coach heeft hij het voor de technisch onderlegde spelers. Hij liet voor ons zijn licht schijnen over de elf geselecteerde aanvallende middenvelders.

Bondscoach Georges Leekens analyseert zoals weinigen dat kunnen. "Aanvallende middenvelders, daar hebben we altijd talent in gehad hier in België", zegt hij. "Eigenlijk hebben we hier altijd op elke positie talent gehad, maar nu is het tijd dat de clubs internationaal nog eens iets doen met dat voorradige talent."

Leekens beoordeelt voor Voetbalkrant.com de elf genomineerden voor deze positie. "Deze elf zijn inderdaad van het beste wat er de laatste tien seizoenen op onze velden heeft rondgelopen. En het is opmerkelijk hoe verschillend de kwaliteiten van de elf zijn", aldus Mac The Knife.

U kan hier uw stem uitbrengen

Pär Zetterberg: "Dat is nog de echte nummer 10", knikt Leekens. "Er zijn altijd discussies geweest over welke fysiek een speler op die positie moest hebben. Altijd was er wel iemand die zei: te groot, te klein, te traag,... Maar Zetterberg was de man die als een patron zijn ploeg beter maakte op zijn positie. Hij had de perfecte traptechniek. Ondanks zijn suikerziekte maakte hij een geweldige carrière. Een modelprof, zoals nog een paar van de jongens in deze selectie."

Ivan Leko: "Als je rond Leko je systeem bouwt, kan hij je ploeg laten draaien. Hij heeft een heel goede passing en is de man die de ploeg aan elkaar bindt. Hij heeft altijd moeten afrekenen met het etiket van 'middencirkelvoetballer', maar dan hou je het zo lang niet vol in eerste klasse. Hij is een heel creatieve voetballer. Je moet hem dan ook uitspelen op zijn kwaliteiten en er geen loopwonder van proberen maken."

Sergio Conceiçao: "Flamboyant, dat is het eerste woord dat bij mij opkomt. Hij is heel dominant aanwezig in een ploeg, maar hij heeft Standard toch weer op de kaart gezet. Zijn rol daarin was heel belangrijk. Hij was de creativiteit en het karakter van de ploeg. Hij speelde een voortrekkersrol, maar soms kon het potje ook wel eens overkoken. Passionele voetballers zijn nu eenmaal zo."

Ahmed Hassan: "De absolute top nietwaar? Kijk naar hoeveel interlands hij voor zijn land al speelde. Zijn kwaliteit van passing was buitengewoon en hij heeft Anderlecht heel veel bijgebracht. Als nummer tien is hij van het betere wat er ooit in België rondgelopen heeft. En hij had net als Conceiçao dat flamboyante in zich, die charme waarvoor supporters warm lopen en naar het stadion komen."

Axel Witsel: "Een heel ander type dan de voorgaande spelers. Hij maakt deel uit van een nieuwe generatie aanvallende middenvelders. De driehoek Fellaini-Defour-Witsel was één van de beste middenvelden van de afgelopen tien jaar. Witsel is een heel getalenteerde jongen die met zijn infiltraties ook makkelijk scoort. Iedereen weet echter wat er gebeurd is en dat moet hij zo snel mogelijk achter zich laten. De laatste maanden is hij ook weer op dreef bij de Rode Duivels."

Mbark Boussoufa: Tja, je weet dat Mbark altijd een speciaal plaatsje bij mij zal hebben. Ik haalde hem en geloofde in hem. Mbark heeft het allemaal: techniek, présence en persoonlijkheid. Hij is momenteel de top in België. Hij zorgt voor creativiteit en gaat door een vuur voor de ploeg."

Bart Goor: "Die heb ik ook nog onder mijn hoede gehad. Een heel slimme speler. Hij loopt goed tussen de linies en zal de bal altijd op het juiste moment inspelen. Hij heeft natuurlijk ook de fysiek en scoort vrij makkelijk. Het is fantastisch wat hij op zijn leeftijd nog doet. En dat hij nog de mentaliteit heeft om terug te knokken na een zware blessure. Bij mij staat hij op hetzelfde niveau als Gert Verheyen. Echte knokkers!"

Karel Geraerts: "Geraerts is voor mij de infiltreur pur sang. Hij heeft heel wat lopend en scorend vermogen. Bij Standard en Club Brugge heeft hij dat voldoende getoond. Een winnaarstype zoals je er een paar in je ploeg moet hebben. Of hij wel een echte aanvallende middenvelder is. Natuurlijk, maar met andere kwaliteiten dan de rest van deze jongens. Maar daarvoor niet minder belangrijk."

Mehdi Carcela: "De man van de actie, de creativiteit vanop de rechterflank. Een fantastische voetballer die ook nog een serieuze progressiemarge heeft. Iedereen weet dat ik hem graag voor de Rode Duivels zou zien spelen, maar we moeten zijn keuze respecteren."

Steven Defour: "Hij zit momenteel in een moeilijke periode qua blessures, maar als hij fit is, is hij de man die het elftal doet draaien. De lijm, de motor en de aandrijving in één persoon. Hij bewees dat lengte niet belangrijk is als je de juiste mentaliteit hebt. Wat nu zijn beste positie is? Dat varieert, Steven kan je overal gebruiken: zowel verdedigend als aanvallend. En dat is nu ook zijn grote kwaliteit: hij sluit overal wel aan."

Christian Wilhelmsson: "Iemand die iets verrassends in huis had. Je wist als verdediger nooit echt wat hij nu weer zou gaan proberen. En als zijn actie dan lukte, was het wondermooi. Ook zo iemand moet je in je ploeg hebben. Iemand van wie niemand weet wat hij nu weer gaat doen, maar als aanvaller moet je er toch op bedacht zijn dat de bal elk moment voor je voeten kan vallen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties