Severeyns: "Waarom werken we niet met spitsentrainers?"

Severeyns: "Waarom werken we niet met spitsentrainers?"
Foto: © SC

Wie kan er beter spitsen beoordelen dan een ouderwetse goalgetter uit de Belgische competitie? We trokken met ons notitieboekje naar Francis Severeyns, de vliegende goaltjesdief van de Bosuil. “Sonck springt er voor mij bovenuit.”

Francis ‘Cisse’ Severeyns overloopt het lijstje van beste aanvallers van de voorbije tien jaar in de Belgische competitie. “Een mooi lijstje”, knikt het clubicoon van Antwerp. “Maar voor mij springt Wesley Sonck erboven uit. Samen met Nenad Jestrovic en Nicolas Frutos was hij de meest doelgerichte. Kevin Vandenbergh is dat ook, maar brengt te weinig.”

Mbokani? Een geval apart

“Sonck is als echte spits de meest gevaarlijke voor doel en duikt ook veel in de hoeken. Op die manier kunnen ook de mensen uit de tweede lijn gevaarlijk zijn. Frutos heeft Anderlecht kampioen gemaakt, maar hij was toch o zo blessuregevoelig.”

Wat denkt Severeyns over de anderen? “Bryan Ruiz is de meest complete, Milan Jovanovic de spectaculairste en Dieumerci Mbokani, dat is een geval apart, maar wel een hele sterke vent.” Over Gert Verheyen heeft Severeyns zijn twijfels: “Hij is altijd wel heel belangrijk geweest, een sterke voetballer die regelmatig zijn goaltje meepikt. Maar ik zou hem zelf niet bij de beste aanvallers zetten.”

Ondanks het aanstormend aanvallend talent – Lukaku, Hazard en Dembélé – ziet Severeyns nog veel mislopen in België. “Financieel hebben we het al moeilijker, maar de opleiding kan je structureel verbeteren. Op het hoogste niveau zijn er te weinig mensen die zelf voetbal op een hoog niveau gespeeld hebben.”

“En waarom werken we in België niet met spitsentrainers? In Nederland gebeurt het wel. Ik heb het al lang aangegeven, maar nog nooit heb ik de vraag gehad of ik spitsentrainer wou worden. Ik kan een aantal zaken overbrengen waar verdedigers, middenvelders en zelfs niet iedere aanvaller vanop de hoogte is.”

Verdedigers foppen

Een voorbeeldje. “Als een verdediger bij een voorzet even wegkijkt, moet je als spits van richting veranderen. Je moet hem eerst op een dwaalspoor brengen en dan heb je twee meter voorsprong en wordt de voorzet een potentiële kans. Dat is iets heel eenvoudigs, maar als ik dat tegenover jongeren vertel, horen ze het in Keulen donderen.”

Morgen leest u op deze site een uitgebreid interview met Francis Severeyns. Daarin heeft hij het over beperkte voetballers, Antwerpse arrogantie en uiteraard ... scoren op Wembley.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties