Reportage Rivaliteit Club Brugge – AA Gent: “Ze hebben elkaar gezocht en gevonden”

Yves Brokken
| 162 reacties
Rivaliteit Club Brugge – AA Gent: “Ze hebben elkaar gezocht en gevonden”
Foto: © SC

De rivaliteit tussen de supporters van AA Gent en die van Club Brugge is niet nieuw. Maar terwijl die vroeger fel leefde in het Gentse kamp, azen nu vooral de Brugse fans op revanche.

“De rivaliteit tussen beide ploegen dateert bij mijn weten uit de tijd van Bob Deps”, vertelt Luc De Ridder, woordvoerder van de supportersfederatie van blauw-zwart. “Deps (zijn echte naam was Robert Depestele, red.) was een journalist van de krant Het Volk, dat intussen is opgeslorpt door Het Nieuwsblad. Als Gentenaar kon hij werkelijk niets positief schrijven over Club Brugge.”

“In die tijd kwamen veel supporters van Club uit Gent, want die ploeg stelde toen niet zoveel voor als nu het geval is. Vandaag trekt de Gentse jeugd weer makkelijker naar het Ottenstadion dan naar Brugge, wat natuurlijk ook veel te maken heeft met onze prestaties de voorbije jaren. Maar kijk maar eens naar onze trofeeënkast, die is goed gevuld. Als je eens gaat opzoeken wat AA Gent al gewonnen heeft, dan ben je vlug rond. Wat hebben zij al gepresteerd? Nihil! En ik vind: het aantal gewonnen titels en bekers zegt veel over een club.”

Gezangen

“Als je natuurlijk de reactie van de voorzitter van AA Gent, Ivan De Witte, ziet tegen Stijnen eind vorig seizoen, dan weet je meteen dat de band tussen Club Brugge en AA Gent gewoon slecht is. Maar persoonlijk beleef ik die rivaliteit niet zo hevig, al zullen we nooit vrienden worden. Vooral de jongere generatie gaat daar fel in op. Ikzelf heb geen problemen met AA Gent, wil wel graag winnen, maar ben niet fanatiek of rancuneus. In de sport moet je kunnen verliezen, dat is het mooie eraan. Al moet ik wel zeggen dat Anderlecht nog andere koek is. Die wedstrijden maken pas nog meer los bij mij.”

“Als je de reactie van de voorzitter van AA Gent  ziet tegen Stijnen eind vorig seizoen, dan weet je dat de band tussen Club Brugge en AA Gent gewoon slecht is.”

“Er wordt wel al eens gevochten en de verplaatsingen gebeuren tegenwoordig altijd met een combiregeling, maar echt de spuigaten loopt dat niet uit”, besluit de 53-jarige Torhoutenaar. “Toen we de uitwedstrijden nog gewoon met de auto konden maken, hebben beide supportersgroepen elkaar wel eens gezocht en gevonden. Er zijn toen een pak stadionverboden uitgedeeld. Maar geweld is nooit goed te praten. Doe het met woorden, met gezangen.”

Boeren

“Dat hebben we al gehoord”, pikt de 43-jarige Filip Raes uit Zwijnaarde in. “Die van Club Brugge zingen altijd Het Vliegerke, het Gentse supporterslied bij uitstek. Terwijl wij ze nog altijd Brugse boeren noemen", lacht de voorzitter van de Gentse Supportersfederatie.

“De Gentenaars zitten altijd in de twee kampen verdeeld, en dat zorgt toch voor spanning”, vertelt Raes. “Want het klopt dat veel Gentenaars de stap naar Brugge maakten toen AA Gent in tweede en derde klasse speelde. Die mensen zijn nooit teruggekomen. Maar de echte rivaliteit is de laatste jaren naar mijn gevoel wat afgenomen omdat we ons sportief hersteld hebben en qua resultaten toch de evenknie van Club zijn geworden.”

“De ref had een strafschop gefloten voor Club en heel Gent was woedend. Toen Club de elfmeter wilde omzetten, gooide Koudijzer met modder naar de bal.”

“In Brugge denken ze daar wellicht anders over. Ze voelen onze hete adem in de nek. Vroeger was Club altijd de betere ploeg, maar dat is niet meer zo. Ik denk dat het rivaliteitsgevoel bij hen feller opspeelt dan bij de Buffalo’s. Maar we leven natuurlijk wel toe naar de matchen tegen Club. De inzet is groot, de spanning te snijden. En het is vandaag ook een topmatch. In de onderlinge wedstrijden kunnen we onze plaats in de rangschikking bepalen.”

“Ik herinner mij een fantastische anekdote van een hele tijd geleden. De scheidsrechter had een strafschop gefloten voor Club en heel Gent was woedend. Toen de speler van Club de elfmeter wilde omzetten, gooide Aad Koudijzer met modder naar de bal. Dat zijn natuurlijke mooie herinneringen. Net als de 6-2 op de laatste speeldag van vorig seizoen. Een magnifieke uitslag én Europees voetbal ten nadele van Club Brugge! Dat was een feestdag voor AA Gent.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties