Interview Geeraerd: "In een eindronde wint niet altijd de beste ploeg"

Bart De Wilde
| 0 reacties
Geeraerd: "In een eindronde wint niet altijd de beste ploeg"
Foto: © SC

Waasland-Beveren doet volop mee in de eindronde van tweede klasse. De ploeg behaalde vier op zes en staat tweede in de tussenstand.

Dirk Geeraerd is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van fusieploeg Waasland-Beveren. Hij heeft de fusie met succes ook op het veld kunnen doorvoeren en maakt nu kans om met zijn ploeg te promoveren naar eerste klasse. Redenen genoeg voor Voetbalkrant.com om eens met de trainer af te spreken.

Waasland-Beveren heeft een aardig gevulde ziekenboeg. Eist de moeilijke voorbereiding nu nog haar tol?
“Dat weet ik niet. De combinatie van werk, trainen en spelen is gewoon zwaar voor de splers. We spelen nu ook op een hoger niveau. Elke wedstrijd spelen we tegen een ploeg die naar eerste klasse wil gaan of die een seizoen in eerste klasse heeft gespeeld. We spelen eigenlijk een beetje boven onze mogelijkheden."

“Maar het is al een zwaar seizoen geweest en de spelers zijn met een grote fysieke achterstand toegekomen. De oorzaak zal wel in het midden liggen. Een speler zou van zichzelf moeten weten dat hij zich in het tussenseizoen moet verzorgen en een bepaalde activiteit moet doen. Dat was een probleem. Daarnaast zijn ze ook een beetje verschoten van de fysiek zware arbeid in de voorbereiding. Sommige spelers zeiden dat ze nog nooit zoiets hadden meegemaakt. Dat vond ik raar, want ik doe dat overal. Onze dokter zei ook dat we enorm zwaar getraind hebben. Maar dat vind ik normaal. Als je niets gedaan hebt, komen die trainingen zwaarder aan.”

Was het moeilijk om van beide spelersgroepen een groep te maken?
“Je kent wel de kwaliteiten van de spelers, maar de twee groepen moeten in elkaar vloeien. En iedereen heeft wel zijn favoriete positie. En als ik dat nu bekijk, is dat een zeer raar iets. Verbiest is aangetrokken als een centrale middenvelder en speelt centraal in de verdediging. Van Damme was een verdediger en speelt nu op het middenveld. Van Hoey is een rechtse back en speelt links. Kielo-Lezi is een rechterflankspeler en speelt nu op de linkerflank. Snelders is een spits en speelt bij ons op het middenveld. Ik heb veel geschoven, maar je merkt nu wel dat alles in elkaar gevloeid is.”

“De Vlaamse inslag is wel dominant en dat is heel bepalend. Als je te veel anderstalige spelers hebt, gaan die bij elkaar troepen. Een Vlaming past zich altijd aan. Die gasten passen zich ook wel aan, maar het is anders.” 

Hebben de supporters van Red Star Waasland en Beveren elkaar gevonden?
“80 procent van de supporters hier is van Beveren en dat zal altijd zo blijven. Er waren twee aanpassingen. De supporters van Red Star Waasland kwamen naar de Freethiel en zij konden zich goed vinden in het geheel. Zij kwamen terecht in een supportersgroep van 5000 man. Zij zien ook nog spelers van vorig jaar spelen en het is een schitterende locatie. Voor de supporters van Beveren was dat moeilijker, want hun ploeg was verdwenen. Ook zij staan nu achter het project.

"Clepkens zou op termijn in eerste klasse moeten keepen"

Waasland-Beveren viel dit seizoen al op door haar aanvallend voetbal.
“We spelen al een heel seizoen zeer aanvallend en gedurfd. Maar we hebben ook al wedstrijden gehad tegen ploegen die alleen dachten aan verdedigen. Dan hebben we soms iets te weinig creativiteit in het spel om dat te doorbreken. Als de tegenstander sterker is, dan moet je verdedigen. Het rare is, we spelen eigenlijk zeer aanvallend voetbal en dan zou je denken dat je achteraan kwetsbaar bent. Maar we hebben de beste verdediging. Iedereen associeert dar met verdedigend voetbal, maar dat is totaal niet waar. Omdat we druk naar voor zetten, komen we achteraan minder onder druk.”

En waneer de ploeg achteraan onder druk komt, staat er een goede doelman tussen de palen.
Michael Clepkens is bezig aan een goed seizoen. Hij moet natuurlijk nog bevestigen en heeft nog een aantal werkpunten. Maar het zal een jongen zijn die vroeg of laat de stap zal maken naar eerste klasse en volkomen terecht. Hij moet op termijn altijd in eerste klasse spelen. Alleen moet hij in bepaalde zaken nog progressie maken. En dan kan hij het best hier leren voordat hij die stap maakt. Als je hem nu in eerste klasse zet en hij moet concurreren met twee keepers kan moeilijk worden voor hem. Hij heeft nu vertrouwen en is gewoon om te spelen. En de tweede keeper maakt het hem ook niet gemakkelijk. Dat is een lefgozer van negentien jaar die ook in de goal wil staan.”

Waasland-Beveren traint enkel ’s avonds doordat een aantal spelers ook nog een job hebben? Is dat moeilijk voor een trainer?
Het is niet optimaal, maar het lukt zeer goed momenteel. Beide partijen leveren een aantal inspanningen. Clepkens, Masureel, Van Hoey, Lardenoit, Verbiest en Snelders hebben naast het voetbal ook nog een job. De meeste werken dus en proberen nog wat bij te verdienen met het voetbal. Ik werk ook nog. Ik ben wel bereid om professioneel aan de slag te gaan, maar dan moeten zij mij het loon geven dat ik heb op mijn werk. Dat kon de club niet, dus blijven we nu ’s avonds trainen.

Eerste klasse
Gaat Waasland-Beveren vol voor de promotie naar eerste klasse?
“We zijn de minste van de vier. Lommel heeft lang meegedaan voor de titel. Bergen had ingekocht om kampioen te spelen en Eupen komt van eerste klasse. We wilden vooral de eerste match niet verliezen, want nadien hadden we twee thuiswedstrijden. En eerlijk is eerlijk, ook de kassa speelt mee. Waasland-Beveren wil zo lang mogelijk een rol van betekenis spelen. Maar we weten ook dat die andere ploegen meer intrinsiek talent hebben."

Is de ploeg klaar voor eerste klasse?
“Organisatorisch, structureel zit de club goed in elkaar. De bestuurstop is realistisch, verstandig en staat met twee voeten op de grond. Sportief weet je dat je de spelers die nu de club verlaten bij promotie moet vervangen door spelers uit de eerste klasse. En is het niet zo, dan moet je hen vervangen door betere spelers in tweede klasse. Achter twee wedstrijden konden we ook al in een verloren positie staan. Dan moest iedereen nog twee weken trainen tegen zijn zin. Nu zit de sfeer goed omdat we nog vol meedoen.”

"Tegen Bergen hebben we nog iets recht te zetten"

“Elke ploeg is gemotiveerd in de eindronde. En een eindronde is zoals een wielerwedstrijd. De beste wint niet altijd. Ik hoop nu dat we de komende wedstrijden tegen Lommel goede resultaten kunnen neerzetten die gepaard gaan met punten. En dat we dan hier “vollen bak” kunnen spelen tegen Bergen. Tegen hen hebben we nog iets recht te zetten. In Bergen hebben ze ons pijn gedaan en ik heb dat niet graag.”

“Zondag tegen Lommel moeten we met andere jongens spelen die weinig gespeeld hebben. Paulussen en Kielo-Lezi geraken tegen dan niet fit. Zij moeten nu maar opstaan en diegene die niet opstaat is naar de toekomst toe een vraagteken. Als je einde contract bent en je krijgt nog een kans, maar benut ze niet. Dan zal het moelijk zijn om rond de tafel te zitten voor een contract naar volgend jaar toe.”

"Dupré kan een contract tekenen bij ons"

Is de club al bezig met transfers met het oog op volgend seizoen?
Diallo is rond en Da Silva is rond. We waren ook rond met Bram Criel van Heist. Hij heeft hier zelfs getekend, maar plots zijn woord gebroken voor zover dat je dat nog kunt breken bij een ondertekend contract. Het is zeer eigenaardig. We waren rond met Criel en Heist en plots wil hij dan toch niet komen. We blijven uitkijken voor één of twee spelers. Diegene die komen, moeten beter zijn dan diegene die we hebben en we moeten ons geraamte behouden. We kunnen ook Clepkens wegdoen en Stijnen halen bij manier van spreken. Maar Clepkens is goed en we gaan hem houden.”

Frédéric Dupré  traint al een tijdje mee met Waasland-Beveren. Maakt hij kans op een contract bij jullie?
“Het verhaal van Dupré is dat hij heel lang gekwetst was en dat hij via zijn manager verschillende ploegen in België heeft afgebeld. Maar hij was nergens welkom. Hij heeft een beetje zijn imago tegen, ook al is hij geen slechte jongen en zeker geen slechte voetballer. Ons is dan de vraag gesteld of hij hier bij de kinesisten mocht revalideren. Dat was voor mij geen enkel probleem. Maar meetrainen kan hij niet. Hij moest eerst revalideren en dan meedoen bij de beloften. Ik wou weten of hij medisch in orde is en naar Waasland-Beveren aantonen dat Dupré enkel zijn perceptie tegen heeft. Nu is hij medisch fit."

"Als de manager van de club en zijn manager eruit komen, kan hij een contract tekenen bij ons. Maar het financiële kan een struikelblok zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e - promotie

 Speeldag 1

Nieuwste reacties