Analyse "Daum-denken"

Tomas Taecke
"Daum-denken"
Foto: © SC

Hoewel kersvers Club Brugge-trainer Christoph Daum zijn strepen in het Europese voetbal verdiend heeft, is de Duitse pers allesbehalve lovend voor de coach. Niet de cocaïne- verhalen maar zijn manier van werken deed de laatste jaren menige wenkbrauwen fronsen.

Woensdag wordt Christoph Daum als vervanger van Adrie Koster de poorten van het Jan Breydelstadion binnengereden. Op het eerste zicht lijkt het erop dat Club Brugge de tegenpool van zijn vorige Nederlandse coach heeft binnengehaald.

De doorwinterde Duitse coach kan na een intermezzo opnieuw aan de slag. Vorig seizoen werd Christoph Daum naar Frankfurt gehaald om de degradatie af te wenden. Hij slaagde niet in zijn opzet en werd op straat gezet.

Het invloedrijke weekblad Der Spiegel staat alvast sceptisch tegenover de nieuwe veldheer van blauw-zwart. In een notendop beschouwt het kwaliteitsblad de 58-jarige coach als een moeilijk karakter met voorbijgestreefde theorieën.

Wanneer de degradatiestrijd met Frankfurt slecht afloopt komt Der Spiegel met een analysestuk op de proppen. De toon van het artikel leert ons dat de visie van een trainer als Christoph Daum niet meer werkt in het moderne voetbal. Dat onder meer Mirko Slomka (Hannover) en Jürgen Klopp (BVB Dortmund) hem naar de kroon steken.

De aanpak van Daum en Felix Magath, die als coach van Wolfsburg over dezelfde kam wordt geschoren, werd vorig seizoen bestraft door de eindklassering. Het was geen toeval dat clubs als Dortmund, Mainz en Hannover hoge ogen gooiden.

Daum ziet zichzelf naar verluidt (Der Spiegel) nog steeds als de grondlegger van psychologie en motivatietechnieken in het voetbal. De succesvolle trainers van vandaag teren op zijn beginselen en inzicht. Der Spiegel en andere Duitse voetbalkenners ontkennen dit: het gedachtegoed van Daum is voorbijgestreefd en staat in schril contrast met de koppeling van tactiek en psychologische benadering die de jonge coaches er vandaag op nahouden om hun teams richting de top van de Bundesliga te stuwen.

Of Daum zal aarden binnen het nieuwe Club Brugge is één groot vraagteken dat niet enkel wie met blauw-zwart begaan is maar vrijwel elke Belgische voetbalfan bezighoudt. Daum is een coach van de oude stempel die graag het heft in handen neemt en zich moeilijk kan inleven in een vlakke hiërarchie. Of Daum met de linietrainers, het GPS-systeem en het Personal Performance Center overweg zal kunnen valt nog af te wachten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties