Interview Kroaten door het dolle heen na 0-3-revanche in Turkije

Tomas Taecke
| 30 reacties
Kroaten door het dolle heen na 0-3-revanche in Turkije
Foto: © SC

Zagreb vierde vannacht alsof de kwalificatie voor het EK hen niet meer kan ontnomen worden. Hoewel er in het voetbal weinig zekerheden zijn, lijkt de terugwedstrijd in Zagreb na de 0-3-zege in Turkije niet meer dan een formaliteit.

De onverhoopte ruime uitzege van Kroatië in Turkije heeft vannacht heel wat losgemaakt in de Balkan.  Branimir Karacic, de zoon van gewezen middenvelder Branko Karacic die destijds bij Cercle Brugge de hofleverancier was van drievoudig topschutter Josip Weber, maakte het feest dat vannacht losbrak in de Kroatische hoofdstad van dichtbij mee. Hij deelde zijn vreugde met onze redactie, die de Kroaat met Belgische roots zijn verhaal liet doen.

"Ik heb de wedstrijd in de stad bekeken, net als de meeste voetbalfans in ons voetbalgek land", zegt Branimir. "Na de match was de sfeer echt uitgelaten: net zoals bij het EK in 2008 eigenlijk. Iedereen op straat: zingend, feestend... Toevallig was het ook de 'nacht van de wijn' in Zagreb, wat echt heel veel volk op de been bracht".

Hoewel Kroatië vrijdagavond een stevige optie nam op de kwalificatie, moeten ze de klus dinsdag wel nog klaren in eigen land. "Ik probeer het hoofd koel te houden, maar iedereen is echt door het dolle heen", legt Karacic (die zelf in de lagere nationale afdelingen voetbalt) uit. "Ik hoop op een saaie maar efficiënte terugwedstrijd. Daarna kan het feest pas echt beginnen. En dan beginnen we meteen volop onze trip naar Polen en Oekraïne te plannen", voegt de Kroaat  die het Nederlands perfect beheerst eraan toe.

Na de ontluisterende nederlaag die Kroatië in Griekenland de groepswinst kostte, was er enige onrust en ontevredenheid over bondscoach Slaven Bilic ontstaan. "Ook vrijdag voor de wedstrijd was er wat scepticisme bij de Kroatische achterban", legt Karacic uit. "De bondscoach liet Schildenfeld opdraven en hield Eduardo op de bank. Maar onze spelers hebben het één voor één getoond op het veld. Deze zege doet dubbel zoveel deugd nadat Turkije ons in de kwartfinale uitschakelde op het EK 2008", aldus de overgelukkige Kroaat.

De spelers, die rond half drie vannacht terugkwamen in Zagreb, werden warm onthaald en als helden gevierd. Het feest en de gezangen in de hoofdstad duurden nog uren voort.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties