België onder 17 uitgeschakeld op EK ondanks winst

Jefrey Van der Straeten
| 8 reacties

De jonge Rode Duivels wonnen vandaag met 3-1 van gastland Slovenië. In de andere wedstrijd speelden Nederland en Polen gelijk, waardoor beide landen doorgaan naar de halve finale.

De Belgen moesten winnen om nog kans te maken op de halve finale. Na iets meer dan een minuut was het al raak: Genk-spits Siebe Schrijvers (foto) werd mooi voor doel afgezonderd en schoot met links binnen. Een droomstart.

Daarna namen de Sloven het appèl echter over. Vooral aan de Belgische linkerkant zag gelegenheidslinksback Spruyt (Genk) sterretjes. In de dertiende minuut ging hij onder de bal door, waardoor Stojanovic helemaal alleen voor de keeper kwam. De Sloveen twijfelde niet, haalde uit en zag de bal in het net belanden. De bal ging onder de voet van doelman Pirard door, die niet vrijuit ging.

Ook daarna kon het thuisland nog dreigen. Later herstelden de Belgen het evenwicht zonder enige kansen af te dwingen. Er werd vrij weinig over de flanken gevoetbald, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eerste wedstrijd tegen Polen. Club Brugge-speler Dierckx, die door de Eurosport-commentator werd vergeleken met Dries Mertens, was vaak vrij, maar kreeg de bal zelden.

In de tweede helft kwamen de jonge Rode Duivels scherp uit de kleedkamer. Na een kwartier van goed samenspel en hoge druk kwamen ze verdiend op een 2-1 voorsprong. Schrijvers lobte de bal mooi over de verdedigers, waarna Gerkens (Genk) vrij kon inschieten. Zijn eerste schot werd nog gepakt door de doelman maar in de rebound werd toch gescoord uit een scherpe hoek.

Een minuut later liet Dierckx de kans liggen om de wedstrijd te beslissen: hij raakte de paal. Kort daarna was de wedstrijd dan toch gespeeld, toen de Slovenen op enkele minuten tijd twee (onterechte) rode kaarten kregen.

In de slotfase kon Dierckx nog de 3-1 scoren, maar dat maakte niet meer uit. In de andere wedstrijd in de poule tussen Nederland en Polen werd er immers niet gescoord, waardoor beide landen met vijf punten eindigden en de Belgen maar met vier.