Analyse Nieuwe competitie oogt veelbelovend

Tomas Taecke
| 4 reacties
Nieuwe competitie oogt veelbelovend
Foto: © SC

Vol verwachtingen kijkt voetbalminnend België uit naar de start van de nieuwe competitie. Terwijl het uitgaande verkeer binnen de perken bleef, kwam er heel wat talent onze landsgrenzen binnen. De nieuwe wind die over onze voetbalvelden zal waaien, kan enkel en alleen maar het niveau omhoog krikken.

De uitgesproken titelambities en navenante versterkingen van Club Brugge, de Nederlandse invasie en het gros van de middenmoters die voor een plek in PO1 gaan. De promovendi die het vagevuur van de tweede klasse kennen en het liefst voor eeuwig afzweren. De nieuwe competitie oogt veelbelovend. Spankracht, strijd, emoties, ontgoocheling en succes: een mix van deze elementen moet ons vaderlands voetbal dit seizoen nog aantrekkelijker maken.

1-2

Terwijl er vorig jaar niemand durfde opstaan als uitdager van de gedoodverfde titelfavoriet Anderlecht, is dat dit seizoen anders. Club Brugge haalde heel wat versterkingen binnen en tracht met een uitgebalanceerde spelerskern zijn aartsrivaal meer dan alleen het vuur aan de schenen te leggen. Als blauw-zwart straks niet ontgoochelt, stevenen we af op een ouderwetse titelstrijd tussen de Bruggelingen (13 landstitels) en Anderlecht (31 landstitels).

3-5

Het restant van de G5, zijnde Racing Genk, Standard en AA Gent, moeten elkaar bekampen om de resterende Europese plaatsjes. Misschien stiekem en binnenskamers, maar in ieder geval niet luidop en publiek, hopen deze clubs zolang mogelijk mee te strijden om de titel. Belangrijker voor hen is een positief seizoen draaien waarbij stappen in de goeie richting worden gezet met een Europees ticket als ambitie en mogelijk als bekroning op het einde van de rit.

6-10

Daaronder melden zich een handvol clubs die tot de laatste snik moeten strijden voor een PO1-ticket. Cercle Brugge, Lokeren, KV Mechelen, Beerschot en KV Kortrijk zullen in een hevige strijd verwikkeld raken om zich naast de G5 te scharen in de bovenste regionen van het klassement. Heel wat spelers en trainers uit de Eredivisie bij die clubs moeten onze competitie -althans in aanvallend opzicht- nieuw en fris leven inblazen.

10-16

Van de overige clubs wil vooral Zulte Waregem een pak beter doen als vorig jaar. Essevee moet eigenlijk in één adem met de bovenstaande clubs vernoemd worden, maar de prestaties van vorig seizoen en de transfers in het tussenseizoen geven hen voorlopig het nadeel van de twijfel. Lierse, OHL en Bergen hopen op een veilig seizoen in de linkerkolom, maar voor hen zal het degradatiespook meer dan eens om de hoek komen loeren. Wanneer dit voor de neo-eersteklassers Waasland-Beveren en Charleroi niet het geval zou zijn, kunnen we meteen spreken van een verrassing van formaat.

Alles is in gereedheid gebracht voor een nieuwe aflevering van de Belgische Jupiler Pro League. De zestien clubs zijn globaal gezien versterkt wat onze vaderlandse competitie ongetwijfeld naar een hoger niveau moet voeren. Vooral Cercle Brugge weet dat ieder punt op het einde van de rit er eentje te weinig kan zijn. Met die ingesteldheid zullen alle clubs dan ook dit weekend aan de start van de competitie verschijnen.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties