Interview Mathijssen: "Trainer moeilijker dan minister"

Mathijssen: "Trainer moeilijker dan minister"
Foto: © SC

Jacky Mathijssen zit sinds maart zonder club na zijn ontslag bij Beerschot. De Limburger staat klaar om een nieuwe club onder zijn hoede te nemen, maar weet ook dat het in België moeilijk wordt. Hij richt zijn blik dan ook half op het buitenland.

Jacky, beweegt er al wat rond jou?

"Daar geef ik momenteel liever geen antwoord op. Dat is persoonlijk en dat zal ten gepaste tijde wel meegedeeld worden."

De BFC Pro, waar jij voorzitter van bent, verstuurde drie maanden geleden een communiqué om zijn verwondering te uiten omtrent de invasie van Nederlandse coaches.

"In België is er een golfbeweging aan de gang. Die is er al eerder geweest en dat zal zichzelf wel weer normaliseren. Als je een aantal mensen verenigt, moet je wel eens iets van je laten horen. Wij vonden het inderdaad raar dat de Belgische coaches ineens geen kans meer kregen. Wij proberen het voor de Belgische trainers te vergemakkelijken, maar je moet deze situatie ook niet dramatiseren."

Je wil niets zeggen over interesse, maar kijk je ook naar het buitenland?

"Ja natuurlijk. Als voetbaltrainer sluit niets uit, zeker in mijn situatie niet. Ik heb in Limburg, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Wallonië gewerkt. Dus ik wil gerust wel eens naar het buitenland."

"Als coach kan je niet altijd alles zeggen"

Inclusief het Midden-Oosten?

"Kijk, ik heb net gezegd dat ik niets uitsluit. Ik ben daar voorzichtig in. Woorden kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden en dan lijkt het alsof je sommige dingen niet leuk vindt. Ik herhaal nog eens: ik sta open voor alles."

Er zijn er nog een paar in jouw situatie: Hugo Broos, Glen De Boeck, Francky Vercauteren,...

"Wat iedereen lijkt te vergeten of gewoon niet weet, is dat het in België moeilijker is om voetbaltrainer te zijn dan minister. Ik weet dat er nog collega's in mijn situatie zitten, maar dat zal nog wel veranderen. Die zullen op tijd en stond ook wel weer een uitdaging vinden. Wat ik ondervind in België is dat we niet altijd het respect krijgen dat we verdienen van media en publiek."

Hoe ervaar je dan dat gebrek aan respect?

"Kijk, in onze job moet je leren omgaan met kritiek. Maar van mensen die hun brood verdienen in het voetbal mag je toch verwachten dat ze weten dat je in onze functie niet altijd alles kunt zeggen. En dan zijn er de mensen die geen trainerservaring hebben gehad, maar wel doen alsof ze twee WK's hebben meegemaakt. Ze kunnen het uitleggen alsof ze immens veel ervaring hebben, maar weten niet hoe het trainersbestaan in elkaar zit."

Je laatste club was Beerschot. Voel je dat ze daar nu verder bouwen op wat jij hebt gestart?

"Het was een heel mooie en heel zware periode. Wij hebben Beerschot door een hele zware storm geloodst. Het is leuk om te zien dat het er nu beter gaat en dat de omstandigheden beter zijn."

Bedankt Jacky.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties