Interview Dury: "Volop genieten"

Tomas Taecke
| 2 reacties
Dury: "Volop genieten"
Foto: © SC

Aan de Gaverbeek schijnt de zon en worden de tickets voor de partij tegen Charleroi vlotjes aan de man gebracht. Zulte Waregem is leider in de JPL en Francky Dury is oprecht fier op de spelersgroep en iedereen die met Essevee begaan is.

Tomas Taecke in Waregem

Tien maanden tijd had Francky Dury nodig om zijn Zulte Waregem van de veertiende naar de eerste plaats in het klassement te loodsen. Mister Essevee is de eerste om toe te geven dat de huidige plaats in het klassement slechts een momentopname is, maar geniet ondertussen wel met volle teugen. Samen met onze redactie blikte de Essevee-coach dinsdagmiddag in het Regenboogstadion vooruit om de ontmoeting met promovendus Sporting Charleroi.

"Het loopt uitstekend", ziet ook Dury wanneer hij een blik op het klassement werpt. "Voor aanvang van dit seizoen hadden we een plaats in de linkerkolom voor ogen. Na de tien op twaalf deze zomer is de trein niet meer tot stilstand gekomen. Iedereen die aan de club verbonden is moet van deze leidersplaats genieten, maar we mogen onze focus niet verliezen. Het kan niet zijn dat we verkrampt beginnen te voetballen. Deze eerste plaats mag geen extra druk met zich meebrengen, maar moet ons nog meer energie geven wanneer we het veld betreden. Wij zijn geen topploeg en hebben maar een gemiddeld budget. Pas als we over enkele maanden nog bovenin meedraaien, kunnen de ambities concreet bijgesteld worden".

Als jullie straks Charleroi nekken, trekt Essevee zondag als leider naar het Jan Breydelstadion…

"Onze eerste doelstelling is morgen (woensdag red.) winnen. Charleroi thuis kondigt zich aan als een moeilijke wedstrijd. Ze wonnen tweemaal op rij, waaronder tegen Anderlecht. Het is een goeie, complete ploeg. Zij komen om de nul te houden en zullen georganiseerd spelen. Het is aan ons om daarmee goed om te gaan en geduldig te spelen. Zij zullen op de counter speculeren, zoals wij dat in mindere tijden ook hebben gedaan. Willen we bovenaan blijven, dan moeten we deze thuiswedstrijd simpelweg winnen".

Terwijl jullie vorig seizoen zelden punten pakten buitenshuis, lijkt het nu voor eigen volk wat stroever te lopen.

"Ik weet niet hoe dat komt. We verloren tegen enkele sterke ploegen. Anderlecht blijft natuurlijk Anderlecht, maar vooral Bergen heeft indruk op mij gemaakt. Ook Lokeren was heel sterk. Het belangrijkste is dat we na die verliesbeurten telkens met een overwinning buitenshuis konden aanknopen".

Heeft Zulte Waregem het moeilijker wanneer de ruimtes kleiner worden en het spel zelf moet gemaakt worden?

"Iedereen voetbalt liever in de grotere ruimtes. Ik zag zondag Chelsea-Manchester United en stelde vast dat de thuisploeg domineerde, maar dat United meteen 0-2 voor stond. Dit is voor vrijwel alle ploegen van toepassing, misschien enkel voor Barcelona niet (lacht)".
 
Iedereen spreekt over de topclubs die met punten morsen, maar is dit ook niet de verdienste van clubs als Essevee en pakweg Lokeren of Kortrijk?

"De spanning is in deze fase van de competitie enorm. Ik trek mij weinig aan van de resultaten van andere ploegen, want met mijn eigen team heb ik al genoeg werk. Op dit moment wordt er nog veel afgetast en zijn de verschillen klein. Als je een paar keer verliest, tuimel je een eind naar beneden. Als je mij over vier weken dezelfde vraag kan stellen, is dat een goed teken. Ik stel alleen maar vast dat het werkklimaat op dit moment hier fantastisch is. De mindset is goed, dan is het ook eenvoudiger coachen. Het valt mij op dat deze jonge spelersgroep weinig tijd aan al deze zaken wil besteden. Ze willen zich ontwikkelen en de routiniers nemen ondertussen het voortouw. We hebben echt een fantastische mix binnen deze groep".

Zijn jullie nog steeds niet met PO1 bezig?

"In ons binnenste denken we daar wel eens aan. Als je na twaalf matchen eerste staat is het niet correct om op de tiende plaats te mikken. Maar we moeten onszelf geen extra druk opleggen. Deze groep is jong, laat die bende maar zijn ding doen. Maar natuurlijk denk je er wel eens aan als je daar staat, dat is bij OHL en KVK net hetzelfde".

De winterstop komt er stilaan aan. Dreigt Essevee gezien de huidige resultaten enkele sterkhouders te verliezen?

"Het kan zijn dat sommige spelers onhoudbaar zijn, dat geldt voor veel clubs en hun sterkste pionnen. Je hoopt natuurlijk door te gaan met dezelfde groep. We zijn bezig aan een mooi parcours, is het dan nodig om andere oorden op te zoeken en helemaal opnieuw te beginnen? Als we tiende zouden staan, denken we daar misschien anders over. Je doelt natuurlijk op Franck Berrier, maar eigenlijk is hij daar helemaal niet bezig. Hij voelt zich heel, heel goed in zijn vel en voelt dat hij door alles en iedereen geapprecieerd wordt. Enkel als elke pion van dit Zulte Waregem zich ten volle focust op zijn job, kan Essevee krachtig en sterk zijn. We moeten niet teveel dromen maar ons richten op de orde van de dag".

Wat is het aandeel van Francky Dury in de leidersplaats die Essevee op dit moment bekleedt?

"Ik heb daar misschien wel een rol in gespeeld, maar zie mijzelf eerder als een schakel in het geheel. Iedereen weet dat ik alles en iedereen op de club apprecieer, maar er moet met mij ook hard gewerkt worden. Ik heb een goed contact met de fans en de directie. Op dit moment geniet ik natuurlijk met volle teugen, maar we mogen geen extra druk opleggen. Ik ben echt fier op wat Zulte Waregem doet. Vorig jaar liepen we er sip bij, nu staan de mondhoeken naar boven. Ik praat niet graag over de toekomst en kan alleen maar zeggen dat ik me hier nu optimaal voel. Dit is mijn club en die club draait momenteel goed. Dan is het niet aan de orde om met andere zaken bezig te zijn".
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties