Groep I: Europese exit voor Bilbao

Koen Schaaphok

De spektakelmatch van de Europa League-avond vond plaats in Baskenland. Daarin werd Athletic Bilbao, vorig jaar Europa League-finalist, met 2-3 uitgeschakeld door Olympique Lyon. Kiryat Shmona speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Sparta Praag.

De Europa League-campagne van de Basken lijkt dit seizoen in niks op het vorige Europese avontuur. Vorig seizoen moest de ploeg van Marcelo Bielsa pas in de finale buigen. Dit jaar gebeurt het al in de groepsfase.

Einde voor Basken

Het begon meteen slecht voor de Basken. Tijdens de rust keek de ploeg al tegen een 0-2-achterstand aan door goals van Gomis en Gourcouff. Lyon incasseerde alsnog twee tegentreffers in de rust. Vlak na de pauze zorgde Herrera voor de aansluitingstreffer en een kleine tien minuten later zette Aduriz de bordjes weer gelijk met een benutte penalty. Op het uur maakte Alexandere Lacazette de beslissende treffer voor Lyon. Meteen ook het nekschot voor Bilbao.

In die andere wedstrijd kwam het Israëlische Kiryat Shmona niet verder dan een 1-1-gelijkspel in eigen huis tegen Sparta Praag. Een magere 800 toeschouwers zagen hoe Shmona na amper 3 minuten al op voorsprong kwam via Darko Tasevksi. De Tsjechische bezoekers beantwoordden de vroege tegengoal met de gelijkmaker in de 24ste minuut namens Leonard Kweuke. Het was meteen de laatste goal van de wedstrijd.

De overwinning van de Franse ploeg zorgt ervoor dat Lyon zonder puntenverlies blijft met de maximale score van twaalf punten. Ondanks het gelijkspel blijft Sparta Praag op een stevige plaats met twee punten. Kiryat Shmona moet met twee puntenop een klein mirakel hopen. Met slechts een schamel punt is het Europees avontuur afgelopen voor Athletic Bilbao.