Mboyo: "Reageerde op racistische uitlatingen"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 49 reacties
Mboyo: "Reageerde op racistische uitlatingen"
Foto: © SC

Ilombe 'Petit Pelé' Mboyo riep de pers vanmiddag samen om uitleg te geven bij zijn ongepaste gebaren tijdens de wedstrijd tegen Waasland- Beveren. Mboyo beweert dat hij reageerde op een minderheid die hem racistisch bejegende. Hij krijgt vooralsnog geen sanctie van de club.

Sander De Graeve in Gent

Een geëmotioneerde Ilombe Mboyo kwam alleen op de persconferentie, hij werd door niemand van het bestuur geflankeerd.

“Ik wil me excuseren voor mijn gefrustreerde en teleurgestelde reacties richting de supporters tijdens de wedstrijd van zaterdag. Ik reageerde op racistische uitlatingen van enkele supporters. Ik weet dat het niet het hele publiek was en mijn reactie was dan ook ongepast.”

“Ik wou gewoon aangeven dat die racistische uitlatingen echt moesten stoppen, daarom gebruikte ik een mondje dicht-gebaar. Ik ben ook een mens met gevoelens. Ik heb geen middelvinger of bras d’honneur getoond. Ik weet dat mijn gedrag ongepast was, zeker als kapitein van AA Gent.”

Altijd 100%

Mboyo benadrukt dat hij zich volledig inzet voor Gent: “Ik geef me altijd volledig, aan 100%. Ik ben ook clubtopschutter voorlopig, net als vorig jaar. Ook al zet ik me volledig in, het kan altijd eens gebeuren dat ik een mindere match speel.”

De aanvaller geeft ook aan dat hij door zijn karakter misschien een mindere band heeft met de supporters: “Ik ben qua karakter iets afstandelijker en gereserveerder. Dat wil niet zeggen dat ik het publiek niet apprecieer. Het gaat niet enkel om de club of om mezelf, een hele stad is hier mee bezig. Gent zit momenteel in een catastrofale positie en we hebben iedereen, de fans, de medewerkers en de staf nodig om hieruit te komen.”

Hoop op vergiffenis

Hij ontkent ook dat hij na de wedstrijd de supporters wou ontwijken: “Ik ging de dialoog aan, het was natuurlijk erg moeilijk maar als je zoiets laat rusten gaat dat een eigen leventje leiden. Ik heb respect voor de supporters, daarom geef ik ook mijn aanvoerdersband af. In de groep zal ik een leider blijven, ik doe dit uit respect voor de supporters.”

“Ik hoop dan ook dat we deze pagina kunnen omdraaien. Ik hoop dat de supporters het me kunnen vergeven. Ik maak er ook geen probleem van dat ze om concurrenten roepen of om spelers die niet eens bij Gent spelen (Coulibaly, nvdr). Het is het racisme waarmee ik een probleem heb. Zo’n reactie ga ik echter nooit meer geven.”

Geen sanctie

Mboyo kreeg vooralsnog geen sanctie. Remacle en Raman vlogen al eens naar de b-kern na respectievelijk een gebaar richting Peeters en uitlatingen over de motivatie van enkele spelers. Mboyo zit morgen gewoon in de selectie tegen Anderlecht.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties