Analyse Essevee boezemt de groten schrik in

Essevee boezemt de groten schrik in
Foto: © SC

Van degradatiekandidaat vorig seizoen naar de nummer twee van de huidige competitie: Zulte Waregem heeft een metamorfose doorgemaakt. Of niet echt, ze hebben gewoon het oude recept van onder het stof gehaald met de terugkeer van Francky Dury.

Geweldig op verplaatsing, wisselvallig thuis

Zulte Waregem haalde tot nu toe de meeste punten buitenshuis van alle eersteklassers. Van tien uitwedstrijden verloor het er amper één, speelde het tweemaal gelijke en won het maar liefst zeven keer. De troepen van Dury wonnen onder meer op de velden van Club Brugge, Standard en AA Gent. Thuis is het een heel ander verhaal. Zulte Waregem kon nog niet de helft van de thuismatchen winnen, amper vijf van de elf werden winnend afgesloten. Vooral de zware 0-3 en 2-4 nederlagen tegen respectievelijk Lokeren en Bergen springen eruit. In de beker verloor het ook al met 0-5 van Racing Genk

Jong geweld

Waregem doet het met een mix van routiniers als een herboren Berrier, Leye, D’Haene en Colpaert en jong geweld. Vooral Bryan Verboom en Bernard Malanda lijken van de jongeren hun draai gevonden te hebben. Ook Chelsea-huurling Thorgan Hazard viel al in de smaak. Naast hen kregen ook de volgende spelers onder de 22 al speelkansen (minstens 45 minuten): Hinostroza, De Jonghe, Trajkovski, Godeau, Vandenbroucke, Naessens, Serwy en Lendric. Alle spelers onder de 22 konden samen al 13 doelpunten maken.

Dichtste achtervolger Anderlecht

Franky Dury loodste zijn team intussen naar stek twee in het klassement en is de dichtste achtervolger op leider Anderlecht. In Waregem blijven ze echter hun nuchtere zelve, over play-off 1 werd pas gesproken wanneer het te belachelijk werd om dat niet te doen. Enkel een catastrofale ondergang kan de West-Vlamingen nog uit play-off 1 weren, wij zien dat alleszins niet gebeuren.

De mening van Tom Boudeweel: "Het bekende recept"

"Zulte Waregem is de echte revelatie, zeker als je kijkt van waar ze komen. Ze hadden veel ambitie, maar zijn dit seizoen 'back to the roots' gegaan. Met Leye en Berrier, maar vooral met Francky Dury. Met het bekende recept van een sterke defensie en dan snel omschakelen behalen ze successen. En wat me bij Zulte Waregem vooral aanstaat, is het inpassen van de jeugd. Fantastisch! Die Malanda is een beest en die is nog maar achttien. Maar ik ben ook een grote fan van Jens Naessens en Bryan Verboom dwingt toch maar zijn plaats af op de linksachter. Zulte Waregem moet het moment aangrijpen om die jongens ervaring te laten opdoen."

Door Sander De Graeve

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties