Analyse Zonder ongelukken is kampioen bekend

Zonder ongelukken is kampioen bekend
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Anderlecht is op weg om zijn landstitel te verlengen. Bij de winterstop hebben de Brusselaars reeds acht punten voorsprong op eerste achtervolger Zulte Waregem. De rest volgt reeds op een straatlengte en er wordt niet verwacht dat zelfs met halvering er nog iemand iets zal aan kunen doen.

Kwalificatie voor Champions League

De basis voor de suprematie van Anderlecht dit seizoen werd gelegd in de laatste Champions League-voorrondewedstrijd tegen AEL Limassol. Na een nagelbijtende wedstrijd schoot Mbokani Anderlecht naar de vetpotten en zonder overdrijven zag je letterlijk bij alles en iedereen in het Constant Vanden Stock-stadion de druk van de schouders vallen. Vanaf dan werd ook het mindere seizoensbegin met vrij veel puntenverlies steeds met de mantel der liefde bedekt. Het was rustig op Anderlecht zoals het er in vele jaren al niet meer geweest is. En dat straalde af op de ploeg die zonder druk elke wedstrijd met een gevoel van superioriteit aanvatte.

Van den Brom houdt niet vast aan heiligmakend systeem

Adrie Koster en Ron Jans konden het niet overbrengen op hun groep, maar het verschil met John van den Brom is dat hij wel van zijn systeem durft afwijken. Van den Brom kwam met het heiligmakend 4-3-3-systeem naar Anderlecht, maar paste dat al snel aan naar een 4-4-2. En nog wat later werd dat 4-4-1-1. De Nederlander luistert naar zijn groep en maakt duidelijk keuzes. Zo is Mbokani - ondanks de goede prestaties van De Sutter - altijd eerste keuze.

En is de ontbolstering van Dennis Praet en Massimo Bruno enkel aan hem te danken. Achteraan vroeg en kreeg hij Bram Nuytinck en die vormt een laatste linie met Kouyate die eindelijk ook kan uitvoetballen. En ook zijn keuze voor Kanu gaf hij uiteindelijk op om voor de balans met Kljestan te kiezen. De aanstelling van de Nederlander mag dus doorslaggevend genoemd worden.

Praet sinds oktober

Het is lang geleden dat een jongere bij Anderlecht echt doorbrak. Dit seizoen zijn er maar liefst twee. Bruno is nog een echte flankspeler die leeft van voorzetten en daarmee heeft hij zijn plek in de basis afgedwongen. Bruno houdt Iakovenko en Canesin op de bank. Toch jongens van wie voor het seizoen heel wat verwacht werd. En dan Dennis Praet die sinds oktober niet meer uit de basis weg te denken is. Hij moet de toekomst worden van paars-wit. De jonge middenvelder laat dit seizoen het hele gamma van zijn mogelijkheden zien met zijn vista en passing. Als hij ook nog gaat beginnen scoren, wordt hij helemaal onmisbaar.

De mening van Boudeweel: "Kampioen al lang bekend"

"Outstanding! De kampioen is al lange tijd bekend volgens mij. Op dit moment hebben ze al vier zeges meer dan Club Brugge. Dat zegt toch iets. En de meeste van hun matchen pakken ze heel volwassen aan, meestal ook gekoppeld aan goed spel. Ze hebben alles: goede doelman, goede verdediging, stabiel middenveld en de beste spits van de competitie. En ze hebben weinig geblesseerden. Er is dit seizoen ook rust in de tent. Er is nog geen opschudding geweest. Ik vond ze redelijk indrukwekkend en dan speelt een Cyriac nog niet mee. Nu afwachten wat er tijdens de wintermercato gebeurt. Iedereen spreekt wel over een mogelijk vertrek van Biglia en dat dat een ramp zou zijn. Ik ga misschien tegen schenen stampen, maar ik vind Biglia niet zo 'wow'. Acht miljoen euro, maar die man heeft geen versnelling. Als ik dan andere CL-teams zie spelen, dan zie ik toch andere jongens als Biglia rondlopen op die positie."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties