Wie wanneer de Europese wei in?

Wie wanneer de Europese wei in?
Foto: © SC

Alle competities in Europa zijn tot hun einde gekomen, dus hebben we ook al wat overzicht op mogelijke tegenstanders van onze Belgische ploegen in Europa. Ook wanneer ze in de Europese wei moeten is bekend.

Europa League

Standard: de winnaar van de play-off om Europees voetbal moet al in de wei in de tweede kwalificatieronde op 18 en 25 juli. Loting voor de eerste twee rondes is er al op 24 juni, dus mogelijk kent Standard dan al zijn tegenstander.

Club Brugge: als derde in de competitie mag blauw-zwart aan de slag in de derde kwalificatieronde. Die gaat door op 1 en 8 augustus.

Racing Genk: bekerwinnaar Racing Genk mag nog wat langer wachten alvorens het aan de bak moet in Europa. De vierde en laatste kwalificatieronde (de play-off) vindt vermoedelijk plaats op 22 en 29 augustus. Loting daarvoor op 9 augustus.

De groepsrondes beginnen op 19 september. Daarin kunnen 1, 2, 3 of zelfs 4 Belgische teams zitten als Zulte Waregem vanuit de CL-voorrondes in de Europa League terechtkomt.

Reekshoofden

Standard, Club Brugge en Racing Genk zijn in alle rondes normaliter reekshoofd. Daardoor vermijden ze in de lotingen veel toppers.

Voor Standard is Hibernian al ongeveer de moeilijkste loting in voorronde 2, in ronde 3 beperken de ‘kleppers’ zich vermoedelijk tot Motherwell, Slovan Liberec of Videoton. Enkel in de play-off ronde zouden er ook al teams als Feyenoord en Nice in de onbeschermde pot kunnen zitten.

Onderschatting moet worden vermeden, maar de reekshoofdenstatus zou de Belgische teams in de poulefase moeten kunnen brengen. In die poulefase zit Standard alvast zeker in pot 2 en mogelijks zelfs in pot 1, Club Brugge in pot 2 of 3 (mits heel veel meeval zelfs in pot 1) en Racing Genk ook in pot 2 of 3. Veel hangt af van de resultaten in de voorrondes.

Champions League

Zulte Waregem: Essevee begint als tweede van de competitie in het niet-kampioenenspoor van de voorrondes van de Champions League. Op 30 of 31 juli en 6 of 7 augustus speelt het die ronde. Daarna volgt de play-off ronde van ofwel de Champions League (21/21 en 27/28 augustus), ofwel de Europa League (samen met Racing Genk).

Anderlecht: de landskampioen is dit jaar alvast verzekerd van de poulefase. Speeldag 1 daarvan is op 17 of 18 september, speeldag 6 valt op 10 of 11 december. Loting voor de poulefase is op 29 augustus. Daarbij zal het vermoedelijk in pot 4 moeten plaatsnemen, tenzij er verschillende toppers niet door de kwalificaties raken. Maximum drie teams uit het rijtje Zenit St-Petersburg, Schalke 04, Arsenal, AC Milan, PSV, Lyon, Basel, Metalist Kharkiv en Fenerbahçe mogen zich plaatsen. Enkel dan zit Anderlecht in pot 3.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties