Interview Vidarsson: "Standard zal niet over KR walsen"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 11 reacties
Vidarsson: "Standard zal niet over KR walsen"
Foto: © SC

Standard begint vanavond aan zijn Europees avontuur in de Europa League. Het relatief onbekende KR Reykjavik is de tegenstander en Voetbalkrant.com liet Arnar Vidarsson zijn licht schijnen over de IJslandse club waar Runar Kristinsson aan het roer staat.

Door Timothy Collard

Vidarsson, tegenwoordig speler-trainer bij Cercle Brugge, volgt het IJslandse voetbal nog steeds. Bovendien speelde hij bij Sporting Lokeren jaren samen met Runar Kristinsson. Die Kristinsson staat sinds 2010 aan het roer bij KR en kende er het ene succes na het andere.

“Twee jaar geleden werden ze kampioen en op dit moment staan ze opnieuw eerste. Het is een ploeg die wil voetballen, ze trappen de bal niet zomaar naar voor”, begint Vidarsson zijn analyse over KR Reykjavik.

"Conditie mogelijk voordeel voor KR"

In IJsland is de competitie al tien speeldagen ver, de club heeft dus al het nodige ritme te pakken. “Dat zou wel eens een voordeel kunnen worden voor KR. Ze zitten al midden in de competitie en staan conditioneel sterk. Ze zitten bovendien ook in een goeie periode en verloren nog maar één wedstrijd.”

Met welke spelers moet Standard vooral rekening houden bij Reykjavik? “Er spelen enkele ervaren spelers die er een lange profcarrière hebben opzitten zoals Gunnarson. Hij heeft heel veel ervaring en zet eigenlijk de lijnen uit op het veld. Verder lopen er ook nog enkele jonge gasten rond die het potentieel hebben om prof te worden”, aldus de 35-jarige IJslander van Cercle aan onze redactie.

Één van die jonge talenten is Runar Alex Runarsson, de zoon van coach Kristinsson. Runarsson is een achttienjarige doelman die al mocht gaan testen bij Liverpool, maar momenteel nog tweede doelman is bij KR.

Heeft hij net als zijn vader het talent om een mooie carrière uit te bouwen? “Hij is een talentvolle keeper en ik weet dat Runar (Kristinsson, nvdr.) graag wil dat hij zou spelen. Hij heeft het potentieel om carrière te maken, maar wordt momenteel op de bank gehouden door Halldorsson, eerste doelman bij KR en nummer 1 van de nationale ploeg.”

Vidarsson verwacht ook niet dat Standard zomaar over KR heen zal walsen. “Neen, zeker niet. Ik verwacht wel dat Standard zal doorgaan, maar ze kunnen het wel moeilijk krijgen. Het zal hoe dan ook geen monsterscore worden in IJsland. Het is niet zo dat KR een ploeg is die niets van voetbal kent. Je kan hen eigenlijk vergelijken met een hele goeie tweedeklasser uit België. Er is kwaliteit aanwezig en de tactische organisatie zit meer dan snor.”

Voor die tactische consistentie is één man verantwoordelijk: Runar Kristinsson. “Het was voor mij altijd al duidelijk dat hij coach zou worden. Hij is een geboren leider en medespelers keken vroeger al naar hem op omdat hij gewoon zo goed was.”

“Hij ziet het voetbal op een manier dat niet iedereen het ziet. Hij heeft oog voor kleine details. In de komende jaren moet hij zijn kans wagen bij een hoger aanschreven club. In Noorwegen, Zweden of zelfs in België”, meent Vidarsson.

"Kristinsson heeft capaciteiten én potentieel om Belgische eersteklasser te coachen"

“Ik weet dat er al interesse was uit Noorwegen en Zweden, maar Runar heeft nog kleine kinderen en kan dus niet zomaar vertrekken. Het zou overigens wel fantastisch zijn mocht hij als ex-speler en buitenlander kunnen terugkeren naar België als coach. Hij heeft de capaciteiten en potentieel genoeg.”

Zien we dan over enkele jaren een trainersduo Kristinsson-Vidarsson bij een Belgische eersteklasser? “Dat zou heel erg mooi zijn. (lacht) Het is echter niet altijd even makkelijk om zo’n plan te laten uitkomen”, besluit de speler-trainer van de Vereniging.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties