Analyse Prognose: Kan Zulte Waregem bevestigen?

Prognose: Kan Zulte Waregem bevestigen?
Foto: © SC

De start van het nieuwe seizoen staat voor de deur. We verwachten dat Zulte Waregem zich dit jaar net niet weet te verzekeren van play-off I, al zal Essevee er dicht bij zijn.

Door Aernout Van Lindt

Analyse seizoen 2012-2013

Vorig seizoen was niet minder dan een sprookje voor Zulte Waregem. Uiteindelijk kwam er net geen titel van, maar aan de Gaverbeek was het in ieder geval een groot volksfeest na het einde van het seizoen. Zulte Waregem had de tweede plaats niet gestolen: het hele seizoen lang was Essevee de constante factor, met bijwijlen ook nog eens het lekkerste voetbal op de Belgische voetbalvelden. Velen groeiden boven hun mogelijkheden uit onder Francky Dury.

Vooruitblik seizoen 2013-2014

Het wordt natuurlijk heel moeilijk om het seizoen van vorig jaar te evenaren of te verbeteren. Met Delaplace is ook een absolute sterkhouder vertrokken en ook Junior Malanda lijkt weg. Aan de andere kant lijkt de hele verdediging wel te blijven en is er ook aanvallend gezien een grote weelde. Met nog 1 of 2 gerichte versterkingen kan Zulte Waregem zo maar opnieuw meespelen om de prijzen. Komt er nog wat talent vanuit Chelsea om te stallen aan de Gaverbeek? Een lang Europees avontuur kan mogelijk ook een weerbots hebben in de competitie.

In&Out

IN:

Bryan Verboom (Anderlecht), Bruno Godeau (Anderlecht), Ibrahima Conté (AA Gent), Mamoutou N'Diaye (AA Gent), Salvatore Crimi (Lille), Frédéric Gounoungbe (terug van FC Brussels), Thorgan Hazard (opnieuw van Chelsea geleend), Ilias Maatoug (WS Brussels, geleend), Frédéric Duplus (Sochaux), Danilo Sarkic (Sochaux), Julien Toudic (Lens).

OUT:

Jonathan Delaplace (Lille), Junior Malanda (?), Mansour Diop (WS Brussels, geleend), Pietro Perdichizzi (terug naar Club Brugge), Jimmy De Jonghe (terug naar Club Brugge), Jasper Otte (einde contract), Pavel Verstraete (einde contract), Jérémy Serwy (Borussia Dortmund).

Blikvangers

Thorgan Hazard

Thorgan Hazard kwam vorig jaar helemaal tot onbolsteren bij Zulte Waregem. Hij stond in de belangstelling van onder andere Racing Genk en Anderlecht, maar uiteindelijk werd hij nog voor een jaartje extra bij Essevee gestald. Mogelijk komen er enkele ploegmaats van Hazard nog hun opwachting maken om ook te rijpen aan de Gaverbeek.

Bryan Verboom

Anderlecht vloekt vermoedelijk dat het zowel Bruno Godeau als Bryan Verboom voor een appel en een ei naar Zulte Waregem liet gaan. Zeker Bryan Verboom staat mogelijk voor het jaar van de definitieve doorbraak. Als opkomende linksback kan hij voor de impulsen zorgen die ook een De fauw op rechts geeft. 

Ibrahima Conté

AA Gent vloekt vermoedelijk dat het Ibrahima Conté naar Zulte Waregem liet gaan. Als ze dit goudhaantje terug willen halen, zullen ze volgend jaar veel geld op tafel moeten leggen. Conté heeft in zes maanden onder Dury heel veel vertrouwen getankt en lijkt meer dan klaar om een volledig seizoen te draaien op hoog niveau.

Wat denkt… Francky Dury?

De bouwheer van het succes bij Zulte Waregem is trainer Francky Dury. Hij is niet de man van grote prognoses vooraf, maar wil vooral competitiviteit tonen in het nieuwe seizoen. En een constante maken van Zulte Waregem: "Play-off I halen wordt moeilijk. Er zijn vier topclubs en Gent zal dit jaar zeker niet willen naast play-off I grijpen met het nieuwe stadion. Dan worden de plaatsjes duur."

"Ik wil niet het ene seizoen tweede worden en het volgende moeten strijden tegen de degradatie. Ik wil van Zulte Waregem een constante maken daar ergens tussenin, op de zevende-achtste plaats. Dan speel je altijd mee om eventueel in play-off I terecht te komen."

De mening van Herman Brusselmans

“Die waren bijna kampioen vorig jaar. Dury, daar heb ik eens mee in Studio 1 gezeten. Toen was dat nog een humorloos type, volgens mij was hij toen ook nog flik. Het is wel echt een goede trainer. Hij zou zijn kop voor zijn ploeg leggen. Het kan zijn dat er een halve ploeg vertrekt (intussen bleef Hazard wel –red). Dury is wel een coach die nieuwe spelers naar een hoger niveau kan tillen, ook al lijken ze op het eerste zicht minder als wat er vertrekt. Geef hem spelers die iets of wat kunnen voetballen en hij zal ze altijd laten uitgroeien boven hun mogelijkheden. Een speler van het niveau van Berrier gaan ze niet snel meer aantrekken. Dat is een verschrikkelijk intelligente voetballer die daar onder zijn niveau speelt. Hij denkt enkele stappen vooruit op de rest met als gevolg dat zijn eigen ploegmaats soms niet meekunnen. Dan ontstaat er natuurlijk wrevel.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties